Může za to vynález jménem rýžový papír. Zbytek je už na vaší fantazii, protože náplň závitků se skládá téměř ze samých čerstvých surovin. Až na ten papír je vše vlastně raw, a když použijete bio zeleninu, jen stěží si připravíte nějaké chutnější, zdravější a lehčí jídlo.
Nevím jak vy, ale já miluju atmosféru asijských tržnic a v Praze v Sapě to na vás Asií určitě dýchne – ta vůně exotiky, chlazení škubaní kohouti s hřebínky a pařáty v boxech vedle vnitřností, které si na talíři ani raději moc nepředstavujete. Všechno to neznámé ovoce, surové čerstvé tofu v přepravkách na zemi u vchodu do stánků, mísy krabů, které jste sbírali na pláži v Bulharsku, a všude pachy a vůně čerstvých bylin jako je koriandr nebo perila.
Perila křovitá patří k chuti Asie. Dá se pěstovat i u nás, mně se to několikrát povedlo. Je podobná hluchavce, chutí a užitím tak trochu bazalce, ale má nepopsatelnou specifickou chuť, které ale určitě propadnete. V kombinaci s koriandrem a ledovým salátem je PERFEKTNÍ. Působí proti alergii, kašli a astmatu a každý lepší vietnamský obchod vám ji na požádání bude ze SAPY vozit.
Ingredience:
1 balení rýžových nudlí
1 avokádo (nakrájené na nudličky)
1 větší mrkev
1 mladá hadovka
1 mladá cuketa
3 tenké jarní cibulky
3 listy červeného zelí
1 uzené tofu (může být i jiná příchuť)
1 hrst výhonků mungo (případně potočnice, řeřicha, ředkvička)
čerstvé listy perily a koriandru
kulatý rýžový papír
Krok 1:
Rýžové nudle uvařte podle návodu a nechte vychladnout. Veškerou zeleninu nakrájejte na co nejtenčí plátky či hranolky. Vietnamky z Francie tomu říkají julliene úprava. Nejlépe to jde se speciální škrabkou na zeleninu. Tu doporučuji vlastnit.
Krok 2:
Tofu nakrájejte na hranolky.
Krok 3:
V teplé až horké vodě máčejte rýžový papír, dokud nezměkne. Jak dlouho, to závisí na teplotě vody, ale přibližně tak 5 vteřin. Okapaný ho rozprostřete na podložku.
Krok 4:
Všechny ingredience včetně nudlí poklaďte do středu papíru. Závitky se balí takto: nejprve přehněte stranu nejblíže k sobě přes vyrovnanou zeleninu. Poté překlopte levou i pravou stranu.
Krok 5:
Teď už jen stačí pečlivě zarolovat. Rýžový papír krásně lepí. Po dvou závitcích zjistíte, že je to snadné a rýžový závitek je na světě.
Podáváme studené se sójovou nebo rybí omáčkou. Dobrou chuť!
PS: Ty nejpravější závitky by měly ještě obsahovat krevetu. Ale já nejsem pravá Vietnamka.