Nemůžu říct, že by tyhle „oříšky“ patřily mezi mé favority. Jsem zvyklá na vlašáky a lískáče z našich končin a mimo jiné v mnoha klasických receptech kešu prostě nenajdete. Kešu mi ale dost chutnají v asijské kuchyni a největším chuťovým překvapením je pro mě právě vynikající a lahodný krém z kešu.
Jeho specifická jemná chut’ se snoubí s vanilkou a sirupem. Chutná samotný jako dezert, ale i zamražený jako zmrzlina. Bude skvělý i jako náplň do dortů a cukroví. A proč píši „probuzené“ kešu? V namočených semenech se totiž díky vodě probudí život. Taková semena pak obsahují enzymy, které usnadňují jejich trávení a využití všech živin, které jsou v semínkách, ořeších, obilí či luštěninách bohatě zastoupeny. A co se týká „oříšků“, kešu vlastně mezi ořechy nepatří. Říká se jim tak pouze pro zjednodušení. Kešu jsou totiž jedlé nažky nepravých plodů ledvinovníku západního, kterým se říká „kešu jablko“. Alespoň tak to píše Wikipedie. Já totiž žádný nepravý plod s nažkou bohužel neviděla. Ale co není, může být, a co neochutnáte, to vám nezachutná! S tímto moudrem se protentokrát loučím a vím, že vám pravý kešu krém bude chutnat!
P.S. A je raw a to je moderní…
Suroviny
3–4 hrnky teplé vody
1 čajová lžička soli
2 hrsti neochucených kešu ořechů
1 polévková lžíce javorového sirupu stupně A
pár kapek vanilkové esence
Postup
V teplé vodě rozpustíme sůl. Kešu zalijeme teplou vodou, aby byly ořechy ponořené. Necháme nejméně 2 hodiny namáčet. Vodu poté slijeme a kešu propláchneme. Poté do mixéru vsypeme „probuzené“ ořechy kešu a zalijeme tak 2–3 polévkovými lžícemi vody. Rozmixujeme a přidáme sirup, vanilkovou esenci, můžeme přidat špetku soli. Mixujeme do hladka. Pokud chceme různou hustotu krému, přidáváme, nebo naopak vůbec nepřiléváme vodu. Ihned použijeme nebo uchováme v lednici max. 3 dny.