Griliášové pracičky
Kousky, které jsem vám tentokrát připravila, jsou moje velmi oblíbené a prostě božské cukrovinky. Griliášové pracičky! Jak lákavě to zní. Ano, hlavní složkou receptu je cukr, ale pokud se z něj stane rozehřátím karamel, mění se z kyselinotvorného na zásaditý a našemu tělu tolik neškodí. To už tvrdil páter Ferda. Ale všeho s mírou, jak víme! Ve spojení s mandlemi se vám po ochutnání bude chtít zpívat koledy celý den. To je ověřeno!
Suroviny:
- 500 g třtinového moučkového cukru
- 360 g loupaných mandlí
- máslo na vymazání
- 1 jablko
Postup
Formičky na pracny pečlivě vymažeme máslem. Cukr vsypeme do pánve nebo rendlíku a za stálého míchání ho necháme rozpustit. Mandle nasekáme nadrobno. Jakmile cukr zezlátne a je tekutý, vsypeme do něj mandle a promícháme. Vzniklý griliáš necháme přejít varem, ale opatrně, aby neztmavl a nezhořkl. Lžičkou ho dáváme do vymazaných formiček a pomocí jablka ho do nich vtlačíme, abychom si nepopálili prsty. Zhruba po 2 minutách pracičky vyklopíme a necháme zchladnout a ztuhnout.
Olžiny dortíčky
A moje drahé Olžiny dortíčky? To je, milé dámy a milí pánové, prvorepublikový recept od věhlasné kuchařky té doby Anuše Kejřové. Nejenže má kávovou příchuť, což se u cukroví moc nevidí, ale dortíčky mě dostaly hlavně zdobením. Rozkošná malá vykrojená kytička z datle? Na moment se ze mě stává ušišlaná paní a rozplývám se nad tou zdravou nádherou. :) Je tedy pravda, že tady se cukrem nešetří, ale Vánoce jsou jednou za rok a sladkosti (za tu celoroční dřinu a krutou zimu za okny) k nim prostě patří. Užijte si pečení s radostí a schovejte si pár kousků do krabičky jen pro sebe. Po pracičkách a dortíčcích se totiž jen zapráší. Krásný advent!
Suroviny
Těsto
- 340 g hladké mouky
- 240 g másla
- 110 g třtinového moučkového cukru
- 110 g mletých lískových oříšků
- špetka mletého badyánu
- 2 lžíce vinné pálenky
- 1 žloutek
- 1 lžíce pomerančové šťávy
- 1 hrst datlí na ozdobu
- mouka na pomoučení
Krém
- 100 g mletých mandlí
- 50 g másla
- 100 g třtinového moučkového cukru
- špetka mleté skořice
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 1 lžíce punče
Poleva
- 50 ml horké kávy Tchibo Exclusive
- 150 g třtinového moučkového cukru
Postup
Do prosáté mouky rozkrájíme máslo a prohněteme. Přisypeme cukr, oříšky a badyán a se zbylými surovinami vypracujeme pružné těsto. Troubu předehřejeme na 160 °C.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále na plát silný 5 mm a vykrájíme malá kolečka. Skládáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme dozlatova, zhruba 5 minut. Vyjmeme a necháme vychladnout. Na polevu rozmícháme kávu s cukrem dohladka. Mandle vyšleháme s máslem a cukrem a vmícháme skořici, šťávu a punč a náplní potřeme polovinu koleček. Slepíme s prázdnými kolečky, přelijeme polevou, nebo jí jen přilepíme datle.