Káva k prázdninám prostě neodmyslitelně patří. Sedím v zahradě v rybářské zátoce na ostrově Rab, poslouchám šumění moře a zvuky cikád a nasávám vůni ranní kávy, kterou si přátelé připravili k snídani. Dokonce si s sebou každoročně vozí domácí kávovar a svou oblíbenou kávu z domova. Vzpomínám na prázdniny u babičky, kdy jsem pila svoje první kafe u ní v práci. Pak dovolená v Chorvatsku jenom s mámou a popíjení ledové kávy v přístavu. Espresso a italské kavárničky na dobrodružné cestě do Cannes. V Řecku je káva při siestě povinná atd., atd.
Káva se zmrzlinou nebo ledem, kávové sušenky, čokoláda s kávou, ale kávový nanuk? Ano, kopečkovou si dát můžete, ale koupit si na pumpě na cestě kamkoliv kávový nanuk? Nevím, proč se nevyrábí masověji. Občas jsou malé výjimky, ale spíš jako doplněk příchutě nanuku, a mě to štve! Dobře, nebudu se rozčilovat, jsou přece prázdniny. Vyrobím si kávové nanuky sama. Připravím je a budu se modlit, aby v tom vedru dobře fungoval mrazák. No a zítra? Kávové nanukové hody!
KOKOSOVO-KÁVOVÝ NANUK S ČOKOLÁDOU
Suroviny
250 g kokosového mléka
100 ml filtrované kávy Tchibo
1 vanilkový cukr
1 čajová lžička mleté kávy
špetka soli
tabulka kvalitní čokolády nejméně 50%
pražené kokosové lupínky
Postup
Z kokosového mléka vyšleháme šlehačku. Ve vychladlé kávě rozpustíme vanilkový cukr a přilijeme ji do šlehačky. Přidáme sůl a mletou kávu. Znovu jemně prošleháme. Plníme do formiček na nanuky. Obsah je zhruba na 6 porcí. Zamrazíme nejlépe přes noc. Před podáváním si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Nanuky vyndáme z formiček a polijeme je opatrně čokoládou, jak nám vyhovuje. Posypeme kokosem a ihned podáváme.
French press NANUK S KOŘENÍM
Suroviny
2 polévkové lžíce mleté kávy Tchibo
hřebíček
vanilka
badyán
skořice
kardamom
500 ml vody
1 polévková lžíce cukru
Postup
Nejprve si v hmoždíři utlučeme směs koření. Doporučuji postupovat po malých dávkách, mleté koření je hodně aromatické. Začínám s vanilkovými zrníčky, skořicí a pár semínky z kardamomové tobolky. Pak můžete přihodit 1-2 hřebíčky a zrnko z badyánu. Až mi chuť směsi vyhovuje, přisypu ji ke kávě, kterou jsem nasypala do french press konvice. Zaliji vroucí vodou a nechám chvíli aroma koření rozvonět v kávě. Po několika minutách stlačím kávu s kořením v konvici přes filtr. Naliju kávu do nádobky s nálevkou, kvůli snadnějšímu nalévání do formiček. Osladím trochu víc, než obvykle. Vychladlou aromatickou kávu naliji do formiček a nechám nejlépe přes noc zamrazit.