Jiní se grilování naopak vyhýbají, protože jsou přesvědčeni, že grilovaná strava nepatří k té nejzdravější. Ovšem existuje pár způsobů, jak se nezdravému grilování vyhnout a jak si udělat pokrm, který budete moci dopřát i dětem, které často bývají parťáky při grilování.
Je grilovaná strava nezdravá?
Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď – ano, grilované pokrmy v sobě mohou obsahovat karcinogenní látky. Dobrá zpráva je, že na tuto otázku lze zároveň odpovědět ne – když víte, jak na to, tak se nebezpečných látek vzniklých při grilování bát nemusíte. Stačí dodržovat pár základních zásad.
Zásady zdravého grilování
- Dobrá příprava je základ, vše si nachystáme dopředu a pak už si jen užíváme příjemně stráveného času a dobrot.
- Používáme kvalitní potraviny, pokud nejsou kvalitní, grilováním se zázračně nezlepší.
- Grilujeme bez marinád, kvalitní potraviny jsou dobré samy o sobě, stačí je ochutit při podávání. Pro děti solíme málo, ale chuť můžeme dotáhnout různými bylinkami – rozmarýnem, petrželkou nebo třeba i česnekem (pečený není tak štiplavý).
- Chceme-li grilovat špízy, namočíme předem špejle na několik hodin do vody, nebo použijeme grilovací jehly.
- Grilujeme-li na tácku, snažíme se, aby odkapávající tuk nekapal na rozpálené uhlí, tím se totiž z grilované dobroty stává karcinogenní bomba: při grilování příliš tučného masa z něj po chvíli začne na rozžhavené uhlíky odkapávat tuk. Ten se při vysoké teplotě rozkládá na sloučeniny, které díky kouři a plamenům stoupají zase zpět do masa. Tyto sloučeniny, které zůstanou na povrchu, mohou obsahovat karcinogenní látky napomáhající rakovinnému bujení látek.
- Grilujeme na rozžhavených uhlících dřevěného uhlí, nikoliv na přímém ohni. Praktickou alternativou jsou kokosové brikety, které mají dlouhou výdrž.
- Množství tepla regulujeme podle potřeby – pomocí rozprašovače s vodou, grilované kousky pravidelně obracíme kleštěmi, lépe se propečou.
- Po stole rozložíme ubrousky, kuvhyňské utěrky a misky s teplou vodou, ať je vše na mytí rukou připraveno.
- Gril i veškeré náčiní po grilování vždy důkladně omyjeme, případně odstraníme napáleniny kartáčem.
- A jedna rada speciálně pro děti: děti mají rády jednoduché chutě, kombinovat lze časem. Každopádně báječná marinovaná žebírka s pikantní mangovou salsou ocení až o pár let později.
Grilování s dětmi
Grilování s dětmi a pro děti má svá specifika, ať již ze zdravotního či bezpečnostního hlediska. Samozřejmě záleží na tom, jak velké děti máme na mysli, grilování pro kojence postrádá smysl, ale i velmi malé děti, třeba dvou či tříleté, už se mohou z grilu dobře a zdravě navečeřet a přitom budou blažené, že jedí stejné věci jako dospěláci. Samozřejmě si ke každému jídlu (snad kromě grilovaného ovoce) poručí pořádnou dávku kečupu, ale pokud bude domácí nebo aspoň poctivý a plný rajčat, tak nelze nic namítat.
Grilovaná zelenina
Suroviny:
4 kukuřičné klasy
2 cukety
1 kg rajčat – běžná i cherry
4 papriky
Bonus: 250 g baby mozzarelly
olej na potření (může být i česnekový, rozmarýnový, bazalkový)
Postup:
Zeleninu nakrájíme na centimetrové plátky, kukuřici na dvou až třícentimetrové, potřeme olejem, jemně osolíme a grilujeme pár minut po obou stranách. S rajčaty se dobře snoubí bazalka, s cuketou rozmarýn a s paprikou petrželka, kukuřici můžeme grilovat nasucho a potřít rozpuštěným máslem. Dekorativně působí zeleninové špízy s mozzarellou – střídavě napichujeme kousky papriky, cherry rajče a baby mozzarellu, potřeme olejem a grilujeme, dokud sýr nezačne hnědnout.
Burgříky
Suroviny:
500 g mletého hovězího masa (nejlepší je plec)
30 g strouhanky
1 špetka soli
1 špetka pepře (nejlepší je čtyřbarevný nahrubo mletý)
olivový olej
4 malé houstičky
Na oblohu:
3 nakládané okurky nakrájené na plátky
1 červená cibule nakrájená na jemné plátky
2 lžíce hořčice
Postup:
Umleté hovězí maso promícháme se strouhankou, lžící oleje, špetkou soli a špetkou pepře. Namočenýma rukama vytvarujeme menší placičky (dle velikosti housek). Grilujeme, ideálně pod poklopem cca 10 minut, jednou během této doby je obrátíme. Když jsou téměř hotové, rozkrojíme houstičky a položíme je řeznou plochou na gril (cca na 1 minutu). Pak houstičky potřeme hořčicí, položíme na ně hamburger, navrch ozdobíme plátky okurek a červenou cibulkou a přiklopíme druhou půlkou houstičky.
Kuřecí paličky
Suroviny:
8 kuřecích paliček
sůl
olivový olej na potření
8 větviček rozmarýnu
Postup:
Kuřecí paličky posolíme (jemně), potřeme olejem a propíchneme větvičkami rozmarýnu (ideálně po délce). Grilujeme za průběžného obracení cca 12-14 minut.
Vychytávka: Hotové paličky obalíme v místě, kde je kost, do alobalu (přeložíme 8 cm široký pruh alobalu na polovinu), takže je paličku za co držet.
Minipizzy – absolutní hit
Suroviny:
1 pizza těsto (předpřipravené či koupené hotové)
olivový olej
1 hrnek passaty
10 dkg šunky nakrájené na kostičky
2 rajčata nakrájená na kostičky
1 paprika nakrájená na tenká kolečka
1 červená cibule nakrájená na tenké plátky
čerstvě mletý pepř, oregano
sýr – nastrouhaný (může být mozzarella, čedar, ementál, parmazán)
Postup:
Nejprve si připravíme všechny ingredience (rozkrájíme zeleninu, šunku, nastrouháme sýr). Rozválíme těsto (koupené je již připravené), potřeme je olivovým olejem a rozkrájíme na čtverce (lze vytvořit i kruhy, ale pak je zbytečně velký odpad). Vložíme je potřenou stranou na gril. Potřeme i druhou stranu olejem. Jakmile se zapečou a půjdou otočit, otočíme je pomocí obracečky a kleští. Pak už velmi rychle přidáváme ingredience – passatu, šunku, papriku, rajčata a cibuli. Dochutíme oreganem a čerstvě mletým pepřem a nakonec posypeme sýrem. Máme-li gril s víkem, tak jej na tři až pět minut přiklopíme, průběžně pizzy kontrolujeme, jakmile je okraj křupavý a sýr roztavený, je pizza hotová.
Grilované ovoce
Grilovat můžeme jablka, banány (ve slupce), nektarinky, broskve a hlavně ananas. Ovoce lze nakrájet na plátky, ogrilovat a podávat přelité nejrůznějšími omáčkami (mascarpone s mlékem a kapkou medu, řidší švestková povidla, džus svařený s medem a skořicí). Mezi dětmi hodně frčí špízy z ovoce (kousky ovoce jednoduše napícháme na předem namočené špejle a ogrilujeme), pokud si je pak ještě mohou namočit do čokolády, stanete se jejich nejoblíbenějším šéfem grilu. Loni jsme grilování ovoce věnovali celý článek, podívat se na něj můžete zde.