Myslím, že citronové máslo bude stejně chutné i s koriandrem nebo tymiánem a bude se perfektně hodit k pečené rybě nebo kuřátku. Když se doma nenajde hrubozrnná hořčice, která mimochodem stojí za vyzkoušení, je totiž pěkně křupavá, a to mi na ní právě chutná, nahraďte ji dijonskou, ta je zase pěkně peprná. Gomasio je sezamová sůl, původem z Japonska, kterou můžete sypat i na saláty, do polévek, do rýže a třeba i na maso. Gomasio lze připravit i z dýňových nebo slunečnicových semínek. Vyrobte si ho víc a používejte i do másla!
A máslo s orientální příchutí bez éček? :) Není nic snazšího, než zkoušet své chutě a testovat, jaké koření k sobě sedí. V indické kuchyni se vždy snoubí něco sladkého, slaného a pálivého. Zkuste příště místo sladké papriky dát trošku chilli a přidat například česnek. Přeju hodně radosti s mícháním ingrediencí a ať to jde jak po másle. :)
Citronové máslo:
125 g másla
1 čajová lžička kůry z bio citronu
1 čajová lžička nasekané petrželky
šťáva z citronu
Hrubozrnné máslo s koprem:
125 g másla
1 čajová lžička hrubozrnné hořčice
1 čajová lžička čerstvého nasekaného kopru
Gomasio máslo:
125 g másla
1 čajová lžička bílého sezamu
1 čajová lžička černého sezamu
1 čajová lžička himalájské soli
Orientální máslo:
125 g másla
1 čajová lžička kurkumy
1 čajová lžička papriky
1/2 čajové lžičky zázvoru
1/2 čajové lžičky skořice
1/4 čajové lžičky kardamomu
pepř a sůl
Postup:
Nejprve si připravíme koření. Bude se nám hodit kvalitní hmoždíř. Pokud nemáme mletý kardamom, stačí tobolky vyloupat a semínka kardamomu rozdrtit na prášek. Gomasio si připravíme smícháním sezamu, který můžeme i lehce opražit na suché pánvi, nebo jej jenom rychle utlučeme se solí v hmoždíři. Pak už jenom stačí změklé máslo utřít s jednotlivými ingrediencemi podle návodu a máme bleskově hotovo.