Právě čtete

Historie a trendy polo triček

3740  
Sdílet: 

Historie a trendy polo triček

Polokošile nebo, chcete-li, polo trička, jsou jedním z nejrozšířenějších typů oblečení v pánském šatníku. Už málokdo ale ví, že si svůj název zasloužily díky oblíbenému sportu – pólu, tedy díky tradičnímu britskému sportu, který do Evropy tehdejší kolonizátoři přivezli z Persie a východní Asie.

29. 4. 2015 3 min. čtení Redakce
Historie a trendy polo triček

Možná si říkáte, proč vám zde rozebíráme tento jinak vcelku archaický sport, ale je to právě kvůli tomu, že z něj vzešly dnes jinak velmi trendy polokošile, které jsou už takřka povinnou výbavou každého správného mužského šatníku.

Ale k věci. Pólo vždy patřilo k oblíbenému sportu vyšší vrstvy a i v dnešní době se jedná o prestižní a stylovou událost. Myšlenka polokošile pochází konkrétně z daleké Indie, kde byli bohatí hráči póla silně nespokojeni s hutně protkanými košilemi s volnými límečky, a tak začali uvolněné límečky připínat ke košili pomocí knoflíčků.

Tato ze začátku čistě praktická záležitost se brzy rozšířila po celém světě. Už koncem devatenáctého století značka Brooks Brothers začala tento kus oblečení produkovat komerčně a brzy se polo trička začala objevovat i v dalších sportech.

Polo trička ve sportu byly začátkem 20. století velkou novinkou. Na obrázku je tenista Neale Fraser. (foto via Wikimedia Commons)

Ještě na začátku 20. století se třeba takový tenis hrával v docela nepraktických bílých košilích s vyhrnutými rukávy. Hráči se kvůli tomu samozřejmě cítili docela nepohodlně, a navíc je to relativně omezovalo v pohybu po kurtu. Jedním z mnoha lidí, kteří si toho všimli, byl jistý René Lacoste, mimo jiné sedmkrát oceněný vítěz poháru Grand Slam. Ale na rozdíl od svých dalších nespokojených kolegů s tím začal něco dělat. Jeho řešením se stala unikátní košile z lehčí bavlny a krátkým rukávem, kterou si poprvé oblékl v roce 1926 na tenisový šampionát.

Sklidil s ní tehdy velký úspěch, a i proto se svým kamarádem a obchodníkem s oblečením André Gillierem založili značku Chemise Lacoste. Už v roce 1933 začínají prodávat první trička s logem krokodýla, a kam to dotáhli dnes snad ani nemusíme nikomu vysvětlovat, že ne? :)

Dnes už polo trička můžou být velmi stylovou záležitostí a jsou pravidelnou součástí různých foto editorialů. (foto via Flickr)

V následujících letech začala být po polokošili neuvěřitelná poptávka a téměř každá návrhářská firma prodávala tento druh oděvu, inspirovaný Lacostovým návrhem. Zamilovali si jej muži i ženy nejen na sportovní nošení, ale i jako kousek oblečení, který je elegantnější než obyčejné tričko, ale zase méně formální než tradiční košile. I díky tomu se tak polo trička stala jedním z pilířů takzvaného oblékání smart casual, který dnes vidíme nosit lidi od studentů až po manažery.

Na trhu je jich obrovská nabídka a kvůli pohodlnosti je muži často zaměňují s košilí a nosí je i na důležité pracovní schůzky. Pro volný čas pak volí barevnější motivy či kousky s výraznějším logem.

S hezkým, čistým a dobře padnoucím polo trikem dnes může jít muž v podstatě kamkoliv. (foto via Flickr)

Na závěr si ale po shrnutí historie dovolíme ještě pár praktických rad k tomu, jak by se polo trička měla správně nosit. Mějte na paměti, že rukávy by měly vždy končit na středu bicepsu a tričko by se nemělo vyhrnout a nemělo by ukázat břicho, pokud pro něco šplháte nahoru. V takovém případě ho pak totiž můžete klidně zastrčit do kalhot s koženým páskem. A hlavně vám nebude vypadávat břicho, pokud jste jeho nešťastným vlastníkem, a zároveň nebudete vypadat hloupě.

Pokud tedy můžeme mluvit za nás, polo trička určitě všem mužům doporučujeme! Každý v nich totiž může vypadat skvěle.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články