Právě čtete

Víte, jakým vývojem prošlo spodní prádlo?

6544  
Sdílet: 

Víte, jakým vývojem prošlo spodní prádlo?

V současné době se stala výroba spodního prádla jedním z nejvýznamnějších odvětví módního průmyslu. Ženy jsou pomalu zvyklé mít ke každému kusu oděvu jinou podprsenku, která se k němu tvarem a barvou hodí nejlépe. Bylo to tak ale vždycky?

31. 1. 2017 4 min. čtení Redakce
Víte, jakým vývojem prošlo spodní prádlo?

A co Adam s Evou? Potrpěli si na krajky, mašle a vzory? Projděte s námi základní historii spodního prádla, která v každém svém období docela výstižně zachycuje atmosféru a striktnost, či naopak rozvolněnost své doby.

Pomalé začátky spodního prádla

Ve starověkém Římě nosily ženy to samé, co muži – prostou bederní roušku nebo šortky, kterým se říkalo subligaculum. Ženy to ale doplňovaly další vrstvou, případně koženým pruhem okolo hrudníku nazývaným strophium nebo mamilare. Po pádu Říma kupodivu ženy obvykle přestaly nosit kalhotky, což trvalo až někdy do 19. století. Jejich jediným spodním prádlem byly dlouhé bílé podvleky v podobě haleny či košile a dlouhých kalhot, nošených pod šaty, aby jejich nositelky dosáhly úplné izolace a předešly faux pas možného nechtěného odhalení svých intimních partií. Dokonce i v nevěstincích dosahovaly „rajcovnější“ verze od pasu třeba až ke kolenům, kde se zavazovaly. Další variantou byla mezi 15. a 17. stoletím spodnička.

Krinolíny nahrazovaly kalhotky

V 15. století patřily mezi nejnošenější spodek spodního prádla punčochy se stužkovými podvazky, ke konci 16. století vylepšené na krajkové, a přibyla také drátovaná nebo kostěná výstuž sukně se škrobenou spodničkou, pojmenovávaná francouzsky krinolína, turnýna, česky honzík. Od textilních podvleků se odbočilo dokonce až k nebezpečným měděným plátům, připomínajícím spíše brnění. Vývoj se pak nesl hlavně ve jménu vrstvení.

K vyztužení se používala i pevnější ocel, pomáhající k dosažení požadovaného tvaru oděvu bez obav, že by se mohl při pohybu ženy rozpadnout. Fotografie ženy ve svátečních šatech pochází z Prahy z roku 1869. (Zdroj: Jindrich Eckert/Scheufler Collection/Corbis/VCG via Getty Images)
K vyztužení se používala i pevnější ocel, pomáhající k dosažení požadovaného tvaru oděvu bez obav, že by se mohl při pohybu ženy rozpadnout. Fotografie ženy ve svátečních šatech pochází z Prahy z roku 1869. (Zdroj: Jindrich Eckert/Scheufler Collection/Corbis/VCG via Getty Images)

Korzety a mžitky před očima z nedostatku vzduchu patřily k sobě

V 16. století „naštěstí“ vešla v módu dnes už běžně používaná součást vrchní části plátěného spodního prádla, doplněného podobně nebezpečnými kosticemi. Ty zprvu na větších plochách tvarovaly deformační šněrovací korzety utahující pasy na tehdejší standard – okolo 40 cm – již ve 13.století.

Victorian corset, End 1890s. Found in the collection of Musée des Arts Décoratifs, Paris. Artist : Anonymous. (Photo by Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)
Zvláště významnými se korzety staly v 19. století, v období císařovny Alžběty Bavorské, která je známá spíše jako půvabná Sissi. Obeznámenost s těmito módními novinkami a jejich nošení ukazovalo na vaše postavení ve společnosti. Nenosit korzet si mohly dovolit snad pouze ženy pracující na venkově a chudší zástupkyně sociálního žebříčku. Fotografie byla pořízena v 90.letech 19.století. (Zdroj: Fine Art Images/Heritage Images/Getty Images)

O krok blíž ke kalhotkám

Další vývoj probíhal především ve jménu zkracování, a tak i ubírání množství použitého materiálu. Radikální řez za dlouhými podstrojovacími spodky udělala ve 20. století revoluční přeživší Titaniku, britská návrhářka a módní průkopnice Lucy Duff-Gordon, když výrazně zkrátila délku podvlékaček.

 Další vývoj probíhal především ve jménu zkracování, a tak i ubírání množství použitého materiálu. Radikální řez za dlouhými podstrojovacími spodky udělala ve 20. století revoluční přeživší Titaniku, britská návrhářka a módní průkopnice Lucy Duff-Gordon, když výrazně zkrátila délku podvlékaček. Foceno v Paříži kolem roku 1919. (Zdroj: Hulton Archive/Getty Images)
Foceno v Paříži kolem roku 1919. (Zdroj: Hulton Archive/Getty Images)

První podprsenky

První podprsenku má na svědomí dáma českého původu Marie Tucek, která díky svému americkému bydlišti získala patent na tento vynález. Její prapůvodní podprsenka měla jak zapínání na háčky, ramínka, tak i takzvaný prsní podpěrač (v originálu breast supporter). Marie zprvu úspěch nezaznamenala, proto patent ukvapeně prodala společnosti The Warner Brothers Corset Company, a tím zásadně finančně ztratila. Dnešní základní číslování košíčků S, M, L pochází právě od nich.

První patent na podprsenku. 3rd November 1914: A copy of the first patent for the brassiere, filed on 12th February 1914, by Mary P Jacob. (Photo by Hulton Archive/Getty Images)
Krejčovský salón dámy jménem Mary Phelps Jacob (známé spíše jako Caresse Crosby) se vydal podobnou cestou poté, co se sama majitelka dostala do problémů s volbou správného spodního prádla pod své tenké plesové šaty. Zkušená švadlena chytře zaimprovizovala s kapesníky a díky sklizenému úspěchu se rozhodla nápad patentovat. Mary nechala podprsenku patentovat v listopadu 1914. (Zdroj: Hulton Archive/Getty Images)

Prádlo, jak ho známe dnes, ženy před 50 lety neznaly. Trendy se i v oblasti spodního prádla mění a za posledních více než 100 let nabral vývoj rychlý spád směrem ke zmenšování a větší pohodlnosti. Copak najdete někoho, kdo by se dnes místo kalhotek navlékal do krinolíny nebo místo padnoucí podprsenky utahoval korzet? A co přinese budoucnost spodního prádla?

Woman in Underwear and Shoes (Zdroj: Found Image Holdings/Corbis via Getty Images)
Ustálenou populární podobu odděleného vršku a spodku na gumu dostalo ženské spodní prádlo ale až ve 30. letech. Tehdy přišel další významný zlom v podobě nylonového prádla, tzv. „éra nylonek“. (Zdroj: Found Image Holdings/Corbis via Getty Images)

 

A fashion model curls her hair while she chats backstage at a show in the Piguet Fashion House. Paris, 1946. (Zdroj: © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Modelky v Paříži, foceno roku 1946. (Zdroj: © Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články