Právě čtete

Hrát curling je mnohem těžší, než to vypadá

4029  
Sdílet: 

Hrát curling je mnohem těžší, než to vypadá

Skrze televizní obrazovky curling vypadá jako snadný sport. Zdá se, že pokud se umíte odrazit a zametat, máte vyhráno, a když zítra začnete, můžete se s reprezentačním týmem podívat na příští olympiádu. Tak jsem se vydala na stadion vyzkoušet své šance budoucí olympioničky. A překvapivě mi místo v reprezentaci nabídnuto nebylo.

10. 12. 2015 3 min. čtení Jana Václavíková
Hrát curling je mnohem těžší, než to vypadá

První rozběhy na ledu

V kryté hale na Roztylech nás před čtyřmi dráhami uvítal Martin Souček, člen Českého svazu curlingu. Dřív, než mě ale pustil na led, musely projít moje boty kontrolou čistoty – ledová plocha na curling musí být dokonale rovná, a tudíž i mé boty musely být naprosto čisté. Nepřípustné byly i malé kamínky, které by mohly led poškrábat.

IMG_9585

Na rozdíl od zkušenějších hráčů nemám vlastní curlingové boty, proto jsem dostala nasazovací klouzavou podrážku, kterou jsem si pomocí gumy nasadila přes svou botu jako cvičku, a vyrazila jsem na dráhu. V tu chvíli mi došlo, že curling nebude tak jednoduchý sport, jak by se mohlo zdát. Noha mi podkluzovala s každým dalším krokem, tak jsem se přesouvala šnečím tempem na druhou stranu a pak zas zpátky. Když už jsem si myslela, že to zvládnu rychleji, a odhodlaně jsem se do přesunu pustila, zavrávorala jsem a málem jsem upadla. Ve vedlejší dráze mě mezitím předjížděli zkušenější hráči mnohonásobnou rychlostí.

Cílem curlingu je dostat hrací kameny co nejblíže středu kruhů na druhé straně hrací plochy, která měří přes 43 metrů. Já ovšem začala s něčím lehčím, se samotným odrazem v podřepu s jednou nohou nataženou dozadu, kdy jsem kvůli stabilitě tlačila košťátko před sebou. Pokud mi předtím bota klouzala sama, teď k ledu zdánlivě přimrzla. Na první pokus jsem popojela asi půl metru, přičemž hráči ujedou nejmíň k modré čáře, vzdálené přibližně 10 metrů, kde vypouští kameny do hry.

IMG_9654

Pádům se nevyhnete, alespoň ze začátku

Aby se mé šance na kvalitnější klouzání zvětšily, dostala jsem do rukou další náčiní nutné ke curlingu – dva hrací kameny, které mi odjakživa připomínaly čajové konvičky nebo prastaré žehličky. Jeden kámen má ale na rozdíl od žehličky téměř 20 kilo a já nyní měla tlačit dva. Pomohly mi se stabilitou, když jsem váhu přenesla dopředu a ujela jsem už téměř metr a půl! Opřela jsem se do nich ale až příliš a přišel můj první pád dne. Naštěstí tyhle pády moc nebolí, protože padáte z malé výšky. „Horší pády jsou při vstávání, kdy se každý snaží vstát rychle, podjede mu noha a pak přijde teprve pád,“ varuje mě trenér Souček.

O metení speciálním košťátkem bez štětin jsem byla přesvědčená jako o své nejúspěšnější části tréninku. I když jsem ale metla, jak nejrychleji jsem mohla, má praxe z domácího úklidu tady přišla vniveč. Na metení je zapotřebí především síla a rychlost.

IMG_9651

Skvělá zimní alternativa za bowling

Když jsem z ledu s pár modřinami na kolenou odcházela, přicházeli zrovna hráči na trénink. Hrát závodně curling je vhodné především pro děti, které začínali s hokejem nebo krasobruslením, ale brzy zjistili, že je to nebaví nebo že se do áčkových týmů nedostanou. Curling ovšem není jen pro profesionální hráče, ale můžete si ho vyzkoušet i vy. Stejně jako se chodí na bowling, tak i na curling si můžete zarezervovat dráhu a ve více lidech vyrazit za sportem. Své koště můžete nechat doma, vše potřebné vám na stadionu půjčí a bude s vámi i trenér nebo zkušený hráč, který vám vše vysvětlí a postará se o vaši bezpečnost.

Proto pokud toužíte po netradiční sportovní zkušenosti, která od vás moc nevyžaduje a kterou můžete sdílet s rodinou nebo přáteli, zkuste curling. Můžu doporučit.

IMG_9630

IMG_9677

IMG_9721

Vyzkoušeli jste i vy někdy nějaké netradiční zimní sporty? Pokud ano, dejte nám do komentářů vědět, jaké to bylo. ;)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články