Právě čtete

Proč stojí za to zachraňovat opuštěné pokojovky a jak při tom nenadělat víc škody než užitku?

3072  
Sdílet: 

Proč stojí za to zachraňovat opuštěné pokojovky a jak při tom nenadělat víc škody než užitku?

Udělala to zase. Kolegyně Helena, známá zachránkyně pokojovek od popelnic. Tentokrát přitáhla domů polomrtvou kaláteu, kterou někdo vyhodil. Tady je její (jejich) příběh.

14. 8. 2024 4 min. čtení Jitka Součková
Proč stojí za to zachraňovat opuštěné pokojovky a jak při tom nenadělat víc škody než užitku?

„To bylo tak. Šla jsem v noci domů z narozeninové oslavy od kamarádů a u kontejnerů na tříděný odpad jsem uviděla obří kytku. Byl začátek dubna, noční teploty byly v tu dobu ještě kolem nuly. Prostě jsem ji tam nemohla nechat,“ vzpomíná Helča.

Proč je zachraňování kytek skvělý nápad?

  • Získáte pokojovku úplně zadarmo. Jupí!
  • Uděláte dobrý skutek a trochu si vylepšíte karmu. Double jupí!
  • Je to udržitelné, neutrácíte peníze a pomáháte přírodě. Do třetice jupí!
  • Navíc vás tahle mise zabaví na několik týdnů, dozvíte se spoustu informací o květinách i o sobě a možná objevíte i nové přátele a květomilné komunity.
  • I když to tak na začátku často nevypadá, nemusí jít o mission impossible – lidi někdy vyhazují i zdravé rostliny jen proto, že jim přerostly přes hlavu, když se stěhují nebo mění design interiéru.

ALE! Bacha na škůdce a různé choroby!

Zvlášť když nesete domů rostlinu, která očividně není v nejlepší formě.

„Četla jsem už dost článků o invazi pavouků z popelnicových květináčů na to, abych tu zachráněnou kytku hned nechávala v bytě. Takže první noc musela přečkat na balkóně. Obalila jsem ji aspoň bublinkovou fólií a přehodila přes ni papíry, aby jí ten mráz neublížil ještě víc,“ vypráví Helča.

Druhý den ráno Helena provedla zevrubnou inspekci a pustila se do péče o svého nalezence. Na podlahu rozložila spoustu novin, kytku vyklepla z květináče a pořádně očistila kořeny, které se zdály být docela v pořádku. Žádné viditelné škůdce neobjevila, tak jen odstranila veškerou hlínu a oschlé listy, pak celou rostlinu dvakrát omyla, nejdřív mýdlovou a pak čistou vodou. Nakonec ji přesadila do většího květináče s novou zeminou. A modlila se, aby přežila. Pořád ji ale držela co nejdál od ostatních pokojovek, kterých má v bytě určitě nejmíň třicet.

I květiny můžou nastydnout

„Hned po přesazení vypadala v pohodě, ale v dalších dnech začala brutálně svěšovat celé stonky a listy. Naštěstí moje teta pracuje v zahradnictví, tak jsem jí poslala fotku. Uklidnila mě, že kytka nejspíš jen nastydla a že jí mám dopřát trochu času, že se dá do kupy. Nakonec jsem sice musela ostříhat pár stonků, které zvadly, ale pak se situace začala obracet k lepšímu,“ popisuje Helena.

Zhruba po dvou týdnech rostlina viditelně pookřála a teď už je z ní happy pokojovka. Přes appku na rozpoznávání rostlin Helča zjistila, že jde o kaláteu (Calathea majestica) s nádherně vybarvenými listy, nahoře jsou pruhované a dole vínové. Když bylo jasné, že přežije, dostala i jméno. Seznamte se, tohle je Gloria – v překladu sláva či chlouba, nomen omen, tohle jméno ji vystihuje naprosto přesně.

Důležité tipy, na co si dát pozor

  1. Než cokoli přinesete domů, pořádně si to prohlédněte. Nějaký důvod, proč kytka skončila u popelnice, tu nejspíš bude. Pavouky nebo svilušky doma rozhodně nechcete!
  2. Prozkoumejte listy i zespodu, odhrňte zeminu a koukněte také na kořeny.
  3. Když objevíte něco nepěkného, zkuste přes fotku na internetu zjistit, o jakou chorobu nebo škůdce jde a co se s tím dá dělat. 
  4. Pokud se kytku rozhodnete vzít domů, izolujte ji od ostatních minimálně na první týden nebo tak dlouho, než si budete 100% jistí, že vám nezahubí všechnu zeleň v bytě.
  5. O nalezence se postarejte, jak nejlíp dokážete. A když to neklapne, nic si nevyčítejte, leccos zkrátka už zachránit nejde.

Nejen ty vyhozené, pomoc občas potřebují i naše vlastní pokojovky!

Znáte to, vrátíte se z dovolené a doma vás čekají povadlé chuděry, které vaši nepřítomnost psychicky a fyzicky neustály. Dejte jim šanci, v lehčích případech pomůže vodní lázeň, u těžších pacientů postupujte stejně, jako to udělala Helena s nalezenou Glorií.

Vždy pečlivě odstraňte všechno uschlé nebo naopak uhnilé, ať se rostliny zbytečně nevysilují snahou oživit mrtvé listy nebo kořeny. Nový kvalitní substrát a vhodné hnojivo pak na pokojovky zapůsobí jako balzám. Dopřejte jim optimální podmínky a možná budete sami překvapeni, co všechno zvládnou. Příroda je mocná čarodějka a pokojovky mají silný pud sebezáchovy i obrovskou chuť žít!

Zkuste swap!

Chodíte kolem popelnic každý den – a nic? Krásné nové pokojovky a sazeničky můžete vyměnit nebo získat „v bazaru“ buď zadarmo, nebo za zlomek ceny. Stačí zapátrat, jestli se ve vašem okolí zrovna nechystá květinový swap, porozhlédnout se můžete i po facebookových skupinách.

Stylová i v přírodě

Stylová i v přírodě

Funkční oblečení a outdoorové vybavení

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články