Právě čtete

Aerocano: Vyzkoušela jsem kávový trend, který slibuje krémovou chuť bez kapky mléka

581  
Sdílet: 

Aerocano: Vyzkoušela jsem kávový trend, který slibuje krémovou chuť bez kapky mléka

V mé oblíbené kavárně jsem nedávno narazila na speciální letní menu. Se zvědavostí jsem do něj nahlédla a čekala různé variace na espresso tonic nebo cold brew. Kdepak. Hned na prvním místě zazářil nápis „Aerocano“ a mně bylo hned jasné, že bez něj neodejdu. Navíc, jak jsem záhy zjistila, není žádná věda připravit si ho doma. Řeknu vám jak.

5. 9. 2024 3 min. čtení Veronika Bednářová
Aerocano: Vyzkoušela jsem kávový trend, který slibuje krémovou chuť bez kapky mléka

Co je to aerocano a kde se vzalo

Jde o prostinký ledový nápoj, ke kterému potřebujete jen espresso a vodu ve třech skupenstvích – tekutou, zmrzlou a ve formě páry. Ta pára tam nějak nesedí, že? Vlastně je to jen nástroj, který slouží k našlehání směsi kávy, vody a ledu.

Název aerocano vychází z americana (což je espresso naředěné vodou), avšak předpona aero naznačuje, že zde hraje důležitou roli vzduch. Konkrétně parní tryska kávovaru.

Podle všeho se aerocano vylouplo na svět pod rukama kanadského baristy Kyla Rowsella. A díky mocné síle internetu se dostalo i do našich končin.

Proč byste měli aerocano vyzkoušet

Kávových nápojů tu už bylo plno, ale tento je opravdu jednoduchý a můžete ho všemožně variovat. Přidat skořici, citron, osladit… Navíc je to taková chytrá horákyně. Není to mléčný nápoj, ale díky prošlehání získá specifickou krémovou texturu, která kávu s mlékem velmi připomíná.

Nemáte doma kávovar s tryskou? Sáhněte po french pressu

Příprava aerocana je opravdu strašně jednoduchá a dostupná. Pokud nemáte kávovar s tryskou, vystačíte si i s obyčejným french pressem, do kterého dáte ledovou vodu a dvojité espresso. Pak jen párkrát zapumpujete síťkou a máte prošleháno.

Jak si aerocano připravit doma

Ingredience:

  • Káva Tchibo Barista
  • 40 ml vychlazené vody
  • 40 g ledu + dvě kostky na servírování

Postup:

  1. Udělejte si do malé konvičky nebo do šálku dvojité espresso (cca 40 ml).
  2. Do konvičky na šlehání mléka nalijte 40 ml vody, přidejte 40 g ledu a na závěr přilijte i dvojité espresso.
  3. Napěňte směs pomocí trysky, jako byste chtěli jemně našlehat mléko – stačí 5 až 10 sekund, aby vám led úplně neroztál.
  4. Nápoj přelijte do sklenice se dvěma kostkami ledu a pochutnejte si. :-)
Ušetřete 20 % s přeplatným kávy Tchibo

Ušetřete 20 % s přeplatným kávy Tchibo

Získat předplatné
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články