Co je to aerocano a kde se vzalo
Jde o prostinký ledový nápoj, ke kterému potřebujete jen espresso a vodu ve třech skupenstvích – tekutou, zmrzlou a ve formě páry. Ta pára tam nějak nesedí, že? Vlastně je to jen nástroj, který slouží k našlehání směsi kávy, vody a ledu.
Název aerocano vychází z americana (což je espresso naředěné vodou), avšak předpona aero naznačuje, že zde hraje důležitou roli vzduch. Konkrétně parní tryska kávovaru.
Podle všeho se aerocano vylouplo na svět pod rukama kanadského baristy Kyla Rowsella. A díky mocné síle internetu se dostalo i do našich končin.
Proč byste měli aerocano vyzkoušet
Kávových nápojů tu už bylo plno, ale tento je opravdu jednoduchý a můžete ho všemožně variovat. Přidat skořici, citron, osladit… Navíc je to taková chytrá horákyně. Není to mléčný nápoj, ale díky prošlehání získá specifickou krémovou texturu, která kávu s mlékem velmi připomíná.
Nemáte doma kávovar s tryskou? Sáhněte po french pressu
Příprava aerocana je opravdu strašně jednoduchá a dostupná. Pokud nemáte kávovar s tryskou, vystačíte si i s obyčejným french pressem, do kterého dáte ledovou vodu a dvojité espresso. Pak jen párkrát zapumpujete síťkou a máte prošleháno.
Ingredience:
- Káva Tchibo Barista
- 40 ml vychlazené vody
- 40 g ledu + dvě kostky na servírování
Postup:
- Udělejte si do malé konvičky nebo do šálku dvojité espresso (cca 40 ml).
- Do konvičky na šlehání mléka nalijte 40 ml vody, přidejte 40 g ledu a na závěr přilijte i dvojité espresso.
- Napěňte směs pomocí trysky, jako byste chtěli jemně našlehat mléko – stačí 5 až 10 sekund, aby vám led úplně neroztál.
- Nápoj přelijte do sklenice se dvěma kostkami ledu a pochutnejte si. :-)