Vývar (nejen) ze slupek
Když jsem na tenhle tip narazila, přišla mi představa vaření slupek divná. Hned po prvním vývaru moje nechuť ustoupila a teď si během vaření běžně schovávám slupky nebo použitelné odřezky. Velmi rychle pak mám všechny potřebné suroviny na zeleninový vývar, který v lednici vydrží 3–4 dny, v mrazáku dokonce déle.

Příprava se od klasického vývaru ničím zásadním neliší. Jen například místo celé mrkve stačí použít slupky, které zbyly z přípravy večeře předchozí den. To samé platí i pro celer, petržel nebo cibuli.
S cibulí opatrně
Já mám chuť cibule opravdu hodně ráda, často jí dokonce přidávám více, než uvádí recept. Do této verze vývaru stačí slupky opravdu jen z jedné, protože s větším množstvím může vývar zhořknout. Občas tam ale přihodím jednu menší oloupanou cibuli. Vývar pak má trochu intenzivnější chuť.
Na 1-2 litry vývaru potřebujete 300-500 g slupek. Přidat můžete kromě výše zmíněného mrkev, pórek nebo třeba brokolici a houby. Povařte zhruba hodinu až hodinu a půl a to je všechno! Vývar je na světě stejně jako základ pro jakoukoliv polévku nebo podlévání omáček. Parádně se hodí například do polévky z pečené mrkve a skvělá je i tahle krémová z kedlubny.
Domácí bujón? Když vývaru udělám větší množství, vždy část zmrazím v tvořítkách na led. Mám tak vždy po ruce zdravý domácí bujón a vyhnu se situaci, kdy musím narychlo běžet do obchodu a shánět ho tam.
Ale to není vše
Jen z klasické zeleniny na zeleninový vývar se dá vykouzlit mnohem víc. Všechno je navíc trvanlivé nebo poslouží pro více jídel, což je úplná pecka.
Slupková „vegeta“

U zeleninových slupek ještě zůstaneme. Jsou totiž ideální pro přípravu domácí „vegety“, kterou pak dochucuji nejen polévky, ale také sem tam i nějakou pomazánku.
Její příprava je navíc super jednoduchá. Slupky je potřeba nejdříve vysušit, třeba v troubě, a pak je rozmixovat na jemný prášek. Hotovo.
Pesto z mrkvové natě

Nedávno mi kamarádka říkala, že si dělá domácí pesto ze zbylé mrkvové natě. Tak jsem se rozhodla, že to taky vyzkouším, když jsem se dala na cestu bezodpadového vaření. A musím říct, že se u nás doma už kupované pesto asi neobjeví!
Potřebujete:
- Mrkvovou nať z 1 svazku mrkve
- 2 stroužky česneku
- 4–6 lžic olivového oleje
- Citronová šťáva z 1 citronu
- 3 lžíce oříšků
- Sůl a pepř
Pak všechno stačí nasekat a smíchat. Já jsem nať a česnek trochu předkrájela a dala do elektrického sekáčku, zvládnete to ale samozřejmě i s nožem. A ořechy použijte jakékoliv nebo je třeba nahraďte slunečnicovými semínky jako já. Jen bude potřeba vše nasekat najemno, takže pozor na prsty!
Tím to ale nekončí
Něco jsem už vyzkoušela a odpadu ubylo, ale pořád je ještě co zlepšovat. V blízké době se chystám na:
- Citronový prach: Ke kuřecímu, do dezertů, do čaje nebo koktejlu, využije se v podstatě všude. Navíc je to i beauty a uklízecí pomocník!
- Jablečný ocet: Ten snad ani není třeba představovat. Na vlasy je to prý doslova zázrak, protože jsou po něm krásně lesklé. Tak uvidíme!
- Bylinný ocet: Tohle je jarní záležitost, ale už teď se těším na všechny saláty, které s ním připravím.
Tak snad to půjde stejně dobře!
Než přijde čas na vývar…
Se správným skladováním zeleniny si na gumovou mrkev a povadlý špenát už ani nevzpomenete! 👋
		
 
	Udržitelnost v Tchibo
Neseme odpovědnost za svět, v němž žijeme nejen dnes, ale chceme v něm žít i zítra. Mrkněte se na naše kroky směřující k udržitelnosti.
 
				 
		
 
	
 
	
 
	 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
		 
	 
	 
	 
	