Právě čtete

Vybíráme dětem správné psací potřeby

3571  
Sdílet: 

Vybíráme dětem správné psací potřeby

Ať už chystáte do školy budoucího prvňáčka nebo jste ve vypravování do školních lavic se svým dítětem zběhlejší, nákup školních pomůcek vás nemine. Sortiment všemožných penálů, batůžků, pastelek, voskovek a čtvrtek je široký, ale u výběru málokteré pomůcky se budete muset tolik rozmýšlet jako u výběru psacích potřeb.

3. 9. 2015 3 min. čtení Redakce
Vybíráme dětem správné psací potřeby

Abychom vám výběr usnadnili, připravili jsme žebříček nejdůležitějších bodů.

1. Bezpečnost dítěte

První, na co musí rodič myslet, je bezpečnost dítěte. To souvisí i s volbou psacích potřeb. Ty by neměly obsahovat malé části, které by děti mohly spolknout. Ani by neměly mít ostré hroty, o které by se dítě mohlo poranit.

2. Základní návyky

Dítě vás odmala napodobuje, proto pokud držíte špatně pero vy, špatně sedíte nebo máte se psaním jiný problém, je pravděpodobné, že vaše dítě ho bude mít taky. Proto byste měli dávat větší pozor, aby se dítě tyto návyky od vás neučilo. Můžete mu pomoct se základními postupy, které ovlivní jeho psaní. Dítě by mělo mít pohodlné sezení na celé židli, dobré osvětlení a správně natočený sešit nebo čtvrtku – praváci souběžně s pravým předloktím, leváci s levým.

3. Tvrdost tužky

Po nástupu do školy se děti nejprve učí psát tužkou, na které si osvojí základy správného psaní perem.  Správná tužka by měla být středně měkká, tudíž 2 nebo HB. Tvrdší tužky zatěžují ruku školáka, to stejné platí i pro pastelky. Barvy by měly být výraznější a zřetelné i bez přílišného tlačení na pastelku.

IMG_3056

4. Tvar tužky

I tvar tužky nebo pera ovlivňuje rychlost a efektivitu, s jakou se vaše děti naučí správně psát. Ideální je trojhranná tužka, která napomáhá správnému úchopu. Při špatném úchopu si děti mohou ruku moc namáhat, což vede k rychlejší únavě, stresu nebo až k nechuti psát.

5. Správný úchop

Tvar tužky pomáhá k správnému úchopu, proto bychom na něj neměli zapomínat. Trojhranná tužka pomáhá k přirozeně správnému – špetkovému – úchopu. Při něm se tužka zespoda opírá o první článek prostředníčku a palec ji ze strany přidržuje. Ukazováček je jen lehce položen na vrchní straně, ale dítě by mělo být schopné psát i bez podpory ukazováčku. Špetkový úchop je nejefektivnější a nejpřirozenější.

6. Tužky pro leváky

S tužkami, které vyhovují pravákům, si leváci nemusí vůbec rozumět. Aby pro vaše malé leváky byl vstup do školy jednodušší, pořiďte mu speciální pera, pastelky, nůžky nebo ořezávátka pro leváky.

IMG_3079

7. Ergonomická pera

Ideální je používat pera přesně padnoucí do ruky. Proto se poohlédněte po perech s ergonomickou úpravou, ty nejlépe vyhovují pohybovým možnostem a velikosti dětské ruky. S těmi půjde psaní samo.

8. Rollery a inkoustová pera pro prvňáčky

Rollery neboli tornáda jsou pro začátek nejlepší volbou, protože místo hrotu mají otáčející se kuličku, kterou nelze zvýšením tlakem zdeformovat. Psaní s nimi je tudíž pohodlné. Díky inkoustu na bázi gelu, který se rychle vsakuje do podložky, je i rychlé. U inkoustových plnicích per může dojít k rozskřípání hrotu, ovšem díky němu dítě přirozeně nasměruje sklon písma. Inkoustové pero tedy pomáhá s učením se správnému psaní nejlépe.

9. Vezměte dítě s sebou do papírnictví

Všechny rady světa vám budou k ničemu, když nebudete mít u výběru pera malého školáka. Pero, které ve vaší ruce může krásně sedět, nemusí vyhovovat dětské ruce, nebo váš vkus nemusí sednout vkusu vašeho dítěte.

IMG_3092

10. Na celý život

Schopnost psaní si dítě osvojí už na celý život, a pokud mu s hladkým začátkem pomůžete, ovlivníte ho víc, než si myslíte. Pokud bude mít dítě z psaní radost, bude se víc těšit do školy, učení ho bude více bavit. A kdo ví, jednou vám může poslat ručně psaný dopis z druhé strany světa. A za to tohle úsilí určitě stojí.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články