Právě čtete

Na lovu podzimních bot. Jak si vybrat správně?

7048  
Sdílet: 

Na lovu podzimních bot. Jak si vybrat správně?

Když jde o boty, nejsem žádná Carrie Bradshawová. Což o to, luxusní lodičky bych nosila ráda – jenže na rozdíl od slavné novinářky často chodím mnohem dál než od bytu k taxíku. Moje obutí proto musí čelit větším nástrahám než krátkému cupitání po chodníku.

13. 9. 2018 3 min. čtení Zuzka Košutová
Na lovu podzimních bot. Jak si vybrat správně?

Jenže právě kvůli tomu je pro mě nákup bot na podzim vždycky trochu strašák. Musí být teplé, pohodlné, nesmí promoknout a chci je nosit víc než jednu sezonu. A do toho ještě aby ladily ke kalhotám i k sukním… Pěkně náročný úkol!

Jestli budete stejně jako já zase letos lovit ideální boty, zaměřte se na pár věcí:

Aby vám boty dobře seděly

Nakupujte odpoledne. Čím později, tím lépe. Jak totiž přes den chodíte, nohy mírně natékají. Pak se vám nemůže přihodit, že by vás bota, která ráno pěkně seděla, odpoledne tlačila.

Mějte ty správné ponožky. Tedy ty, se kterými budete boty obvykle nosit. Pokud hledáte boty do psího počasí, do kterého budete nosit hrubší ponožky, vezměte si s sebou ty. Každopádně na ponožky nezapomínejte ani na sklonku léta a určitě si podzimní boty nezkoušejte jen ve zkušebních silonkách.

Musí být tak akorát. Obuv vás (v těch správných ponožkách :-)) nesmí škrtit, ale ani příliš plandat. Důležitá je i šířka a to, jak bota sedí na nártu. Nezapomeňte se na zkoušku důkladně projít po prodejně, protože jak nový pár jednou vytáhnete na chodník, už vám ho zpátky nevezmou.

Jak poznat správnou velikost?

Od konce prstů ke špičce by měl zbývat zhruba centimetr až centimetr a půl. Pokud máte horší prostorovou představivost (a za to se vážně nemusíte stydět), naučte se ho jednou provždy poznat podle vlastní ruky. Stačí, když si vezmete k ruce pravítko a podíváte se, k čemu můžete odhadovaný centimetr přirovnat. Já třeba používám nehet na palci.

Aby se vám boty dobře nosily

Prozkoumejte podrážku. Když je moc vysoká, může deformovat chůzi a vy si tak koledujete o výron kotníku (osobně vyzkoušeno v jedněch krásných botkách na platformě, když jsem sklouzla po podzimním listí). S moc tenkou podrážkou zase ucítíte každý kamínek na cestě. Ideální je, aby měla zhruba centimetr nebo víc. Pravděpodobně správnou tloušťku odhadnete, ale pokud ne, můžete si s sebou na zkoušení vzít nějakou drobnost, která neponičí podrážku, ale vyzkoušíte na ní, jak to bude.

Nezapomeňte zkontrolovat, jestli je bota ohebná. A to hlavně v místech, kde vám začínají prsty. Čím poddajnější bota, tím lépe se vám v ní pošlape. Touto zkouškou svůj výběr obvykle začínám, protože tak vyřadím víc než polovinu sice krásných, ale bohužel nepohodlných bot.

Změřte si podpatek. Česká obuvnická a kožedělná asociace uvádí, že by výška podpatku pánských bot neměla přesáhnout 2,5 centimetru, u dam se s přimhouřením oka snesou čtyři centimetry. Od výšky podpatku si můžete odečíst tloušťku podrážky. Jenom pozor na ty zmíněné platformy.

Řeč je přitom o botách pro celodenní nošení – když jednou za čas vytáhnete do divadla vyšší štekle, nohy vám z toho neupadnou.

Jsou potřeba vložky do bot?

Většina kvalitních bot má dostatečně dobře řešenou vnitřní stélku, se kterou si běžní jedinci v pohodě vystačí. Pokud ale často trpíte bolestmi zad, propadlou klenbou nebo jinými neduhy spojenými s chůzí, ortopedické vložky by vám mohly od problémů ulevit. V takovém případě nekupujte boty bez nich, ale vyzkoušejte si je společně s vložkami – ty totiž podstatně změní výšku nártu a celkový objem v botě.

Druhou variantou je použití tenké vložky, která sama o sobě stélku netvaruje, ale chrání ji před vlhkostí. Takové vložky mohou prodloužit životnost bot. Jen je pochopitelně potřeba je pravidelně měnit. S vložkou nezapomeňte počítat už při výběru – může vám totiž trochu zmenšit „číslo“ boty.

A nakonec, aby boty dlouho vydržely

Omrkněte materiál. Není kůže jako kůže. Třeba takový semiš sice vypadá báječně, ale stačí jednou zmoknout a je po parádě. Spousta lidí ráda sáhne po veganské variantě, ale umělý materiál má samozřejmě trochu nižší životnost. Ať už si ale domů odnesete cokoli, hlavní je důkladná impregnace, která kvalitu obuvi zapečetí.

Nenechte rozhodovat cenu. Kdosi jednou pronesl: nejsme tak bohatí, abychom si mohli dovolit kupovat levné věci. A zrovna u bot to podle mě vážně platí. Pokud si můžete dovolit koupit kvalitní pár, příští rok nebo i později si můžete nákupy odpustit.

Nákupem to nekončí. Boty je zapotřebí čas od času důkladně očistit a ošetřit přípravky, které by vám měl poradit přímo jejich prodejce. Ideální je po každém nošení odstranit nečistoty, aby dlouhodobě neničily materiál, a nechat boty dobře proschnout. Nanejvýš jednou za měsíc, lépe ale častěji, jim pak věnujte důkladnější péči, ošetřete je a znovu impregnujte. Čím láskyplnější péče se jim dostane, tím později budete celé to martyrium s nákupem muset podstoupit znovu. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články