Právě čtete

A žili šťastně až do smrti

3887  
Sdílet: 

A žili šťastně až do smrti

Statistiky nás neustále straší, že polovina manželství se rozvede, ale my jsme objevili páry, kterým to klape už pár desítek let. Dnes, v Mezinárodní den manželství, jsme se jich zeptali, co ve vztahu považují za důležité, a čím to, že spolu zůstali v dobrém i ve zlém.

12. 1. 2017 4 min. čtení Kristina Zábrodská
A žili šťastně až do smrti

Správná volba

Nezáleží na tom, jestli si vyberete svůj naprostý protiklad nebo spolu sdílíte každou myšlenku, důležité je, že nechcete toho druhého změnit. Stejně se vám to nepodaří, tak zbytečně neplýtvejte energií. Vede to pouze ke svárům, které lásku hubí, a trvalé změny, kterou požadujete, stejně nedocílíte.

Zdroj: Flickr.com

Společný cíl

V časech domluvených sňatků si na sebe lidé prostě po chvíli zvykli. Věděli, proč se vzali, a i když o svatební noci nejspíš láskou a vzájemnou náklonností nepřekypovali, časem se začali respektovat a směřovat ke společnému cíli, ať už se jednalo o výchovu dětí, rozmnožení majetku, získání výhodnějšího společenského postavení, nebo realizace vlastních ambic.

Projevy lásky

Úměrně délce vztahu se u mnoha párů objevují projevy lásky čím dál řidčeji. To je však chyba, která se v čase může zvrtnout v nevěru, prostě proto, že nový partner dává najevo zájem, lásku, nadšení a obdiv. Každý chce slyšet pochvalu, podporu nebo uznání. „Miluji Tě“ bývá tou kouzelnou větou.

14212118584_65bd590da7_o
Zdroj: Flickr.com

Volný prostor

Pokud jste viděli film Teorie tygra, víte, o čem je řeč. Pokud ne, tak se podívejte. Dopřejte svému partnerovi volný prostor a čas k relaxaci, oddychu o samotě či s jeho přáteli. I když se vám jeho záliba v tesání kamenů či hraní hokeje na xboxu zdá naprosto stupidní, nekomentujte ani nehodnoťte jeho koníček. Cenné body získáte projevením (upřímného) zájmu nebo ponechání dostatku volného času. Telefon slouží ke spojení, nikoliv ke kontrole.

9500650217_e0643cd906_o
Zdroj: Flickr.com

Povídejte si

Všechny páry se shodují, že si spolu hodně povídají. Ideální příležitostí bývá snídaně a večeře, kdy se u stolu sejde celá rodina, ale klidně si večer můžete otevřít sedmičku vína. Povídejte si, co jste za den zažili, co vás čeká, co jste slyšeli, četli, co vás zaujalo, čeho se bojíte. Sdílením radosti i obav posilujete vzájemný vztah, poznáváte se a můžete vymyslet dobrý další postup či řešení situace. Zapomeňte pro tuhle chvíli na telefon a televizi, nikdo si nechce připadat jako dvojka za technologiemi.

Střídejte se

Buď můžete bojovat o první pozici, nebo být společně nejlepší. Slabost není prohra, ale momentálně jiné rozdělení sil. Ve stabilních manželstvích se partneři ve vedení střídají, spoléhají tak na sebe víc, znají své silné i slabé stránky a směřují ke stejnému cíli.

Soukromí

Dopřejte si soukromí a čas jen pro vás dva, i když se staráte o děti, tchyni, psa a sousedovic křečka. Práce se vždycky najde, okamžik nenávratně zmizí. Každý si ho buď můžete užít, nebo alespoň prožít, nebo ho nezúčastněně či ve spěchu přežít. Neodkládejte sex, až se to bude hodit, až někam pojedete, až budete mít prázdný byt. Věřte, že takových chvil bude velmi málo. A zatímco stavět vztah na sexu může být dosti vrtkavé, bez něj partnerství a láska dlouho nevydrží.

6943258411_8d9bce9f9d_o
Zdroj: Flickr.com

Respektujte se

Respekt neznamená jen poskytnout dostatek volnosti a pochopení pro to, co druhý dělá, ale především maličkosti všedního dne. Třeba že si vypnete zvonění u telefonu, když jste spolu, když nekontrolujete každý moment mobil ani neodpovídáte s očima upřenýma na displej. Nebo že dámě podržíte dveře, pomůžete do kabátu, podržíte deštník při vystupování z auta. Že doma chodíte pěkně oblečení a ne ve spodním prádle nebo vintage kouscích s dírou ze svého mládí.

Odpusťte si

Každý někdy udělá chybu. Oblíbená rada zatloukat, zatloukat, zatloukat možná platí při nevěře, ale rozhodně ne u ostatních přešlapů. Přiznat karambol, omluvit se a dostat odpuštění vztah utuží víc než neustálé osočování a připomínání chyb. Nedávejte ultimáta ani podmínky, děti také milujete bezpodmínečně, a proto hluboce a trvale. Porozumění a láska z nás dělají lepší osobnosti.

Buďte trpěliví

Uvědomte si, co je pro vás důležité. Chcete mít spokojený vztah, šťastnou rodinu, stát se vedoucím oddělení nebo ředitelkou firmy? Co si přejete, tomu věnujete své úsilí a to se podaří. Mějte se svým partnerem (a dětmi či rodiči) trpělivost, ač to tak možná právě teď nevypadá, jsou důležitější než naplánovaný denní rozvrh nebo sledování novinek na telefonu. Milujte druhého pro to, jaký je, ne proto, jaký chcete, aby byl.

257937032_14920719b3_o
Zdroj: Flickr.com

V dobrém i ve zlém

Svatební slib není jen fráze, ale závazek. V životě nastanou momenty štěstí a úspěchu i momenty krize, nemoci, neúspěchu či zoufalství. Pokaždé se můžete rozhodnout, jak se zachováte. Utečete, nebo zůstanete? Budete chudákem, nebo oporou? Posílíte svůj vztah, nebo začnete raději budovat jiný jinde?

Páry, které spolu sdílí většinu života, také potkávají nepříjemnosti, ale dokáží jim společně čelit a momentální neúspěch jejich vztah posílí. Rozvést se je relativně snadné a díky právníkům i příjemně neosobní, ale šrámy na duši si ponesete sami a pěkně dlouho.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články