Právě čtete

Glosa: Vítání jara

2381  
Sdílet: 

Glosa: Vítání jara

Právě díky tomu jarnímu znovuzrození je bílá na rozdíl od černé stálice a na jaře se hodí moc! Signalizuje čistotu přírody po dlouhé zimě. Je to jako bílá zavinovačka pro novorozence, bílá jako čistý papír, na který se chystáme psát. Na bílé látce vypadají krásně vzory malých kytiček, přesně těch, které na jaře kvetou. Nebo látky potištěné ptáčky, ano, těmi, kteří už nás ráno budí.

28. 4. 2015 2 min. čtení Klára Vytisková
Glosa: Vítání jara

Za poslední půlrok jsem nakoupila nesčetně šedých, černých a bílých věcí. Trika, kabáty, mikiny, boty, džíny… Nutno říct, že to byly všechno kusy pěkných střihů a hezkých materiálů, ale barevně se rozhodně nejednalo o nějaký velký rozjezd. Holt mě to podzimně-zimní období táhlo tímhle směrem, a to ne proto, že by mi podzim připadal nějak depresivní, naopak, podzim je pro mě velice kreativním obdobím. Ale jak se dny krátí a na údolí, ve kterém žiji, padá tma velmi brzo, je černá barva tou tmou, co převládá, bílá je sníh, který si v zimě užijete na horách, a šedé je tak trochu vše, když to potáhne jinovatka…

Teď přišlo jaro a jinovatka je minulostí. Fáze „březen – za kamna vlezem“ je za námi a my i naše oblečení se můžeme směle pustit do oslav barev a vzorů. Když kočárkuju po okolí svého údolí, rozplývám se nad lány fialek podél cest a nad tím, jak zelená začíná být zelená. Barvy jsou najednou tak intenzivní, že ta černá bunda s kapucí, ve které se procházím celou zimu, vypadá nepatřičně. Je čas prohrábnout jarní krabice a pořídit si do šatníků něco nového, kdy jindy než teď, na jaře, kdy je vše jak znovuzrozené?

IMG_3078

Móda jde ruku v ruce s přírodou. Krásná je modrá jako vymetená obloha, zelená jako první jarní tráva, fialová jako fialky a světle růžová jako první okvětní lístky. Opět nakupuji místo šedých džínů modré. Opět beru do rukou trika s obrázky a potisky. A s nástupem jara opět přichází moje slabost pro krajku a dlouhé šaty s květinovým vzorem.

Zaklapla se víka kufrů s nápisem zima a zavřely se skříně, ve kterých teď půlroku budou spát na svých ramínkách všechny mé zimní kabáty. A v tu chvíli se uvolnila místa pro všechny krásné blůzy, šaty a tenké svetříky.

Ano, myslím přesně ta saka, ve kterých si koupím svou první letošní zmrzlinu, a ve slunečních brýlích si jí dám na lavičce v parku, kde kolem budou pobíhat psi v jarním sestřihu. Budu tam sedět v tom svém krásném novém kytičkovaném triku a mé kalhoty nad kotník budou značit příchod ještě teplejších dní.

Takže ani vy se nebojte barev a užijte si jaro se vším všudy!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články