Právě čtete

Tousty nemusí být jen se šunkou a sýrem! A jak čistit toustovač?

50901  
Sdílet: 

Tousty nemusí být jen se šunkou a sýrem! A jak čistit toustovač?

Tousty jsou zkrátka vděčné. Mohou zastat snídani, rychlou večeři téměř bez práce a hlavně se dají dobře zabalit k svačině. Většinou totiž chutnají skvěle i po vychladnutí. Hledáte inspiraci, jak si je připravit trochu jinak a navíc, jak co nejméně zašpinit toustovač?

24. 10. 2023 5 min. čtení Kitchen Story
Tousty nemusí být jen se šunkou a sýrem! A jak čistit toustovač?

Tousty jsou věčná klasika a jsem si jistá, že většina z nás po nich čas od času sáhne. A někdo si je dělá i každý den. :-) Ať už si je připravíte k snídani nebo na svačinu, vždy jde o kombinaci náplně a krásného křupnutí při každém soustu. A přiznejme si, že nejčastěji je to právě toust se sýrem a šunkou. Známá klasika. Přitom možností je opravdu spousta a z obyčejného toustového chleba dokážete vykouzlit velkou parádu.

Dnes vám ukážu, jaké variace máme doma nejraději my, a prozradím pár tipů, které se vám při domácí přípravě toustů určitě budou hodit.

Když chcete ochutnat tousty trochu jinak

Jak jsem psala v úvodu, tousty se šunkou a sýrem si většina z nás dělá nejčastěji. Jednak je to opravdu osvědčená kombinace, která chutná snad všem, dětem i dospělým, a hlavně je to snadné a tyto suroviny míváme vždy v lednici. Nemusíte ale chodit daleko, abyste si připravili něco úplně nového.

Možná vás to překvapí, ale ve slaných toustech je někdy dobré použít i ovoce. Stačí si vybavit, jak skvěle se k sobě často hodí něco nasládlého s dobrým sýrem. Nejraději mám kombinaci hruška ‒ gorgonzola ‒ špenát nebo cheddar ‒ jablko ‒ med ‒ tymián.

Pokud nám doma zbyde trochu krůtího masa (nebo třeba i kuřecího či libového vepřového), dá se krásně využít právě do toustů. Už hotové ho nakrájíme na tenké plátky nebo drobné kousky, které se do toustu dobře vejdou. Co říkáte na kombinaci sýr brie ‒ krůtí maso ‒ brusinky?

Toust, který se nezapéká

Toust, který se nezapéká

Tipy na chuťové kombinace, které si vychutnáte za studena.

Přečíst článek

Další chutnou variantou je kombinace avokádo ‒ mozzarella ‒ sušená rajčata. To vás možná překvapí, protože avokádo se nejčastěji podává za studena, ale věřte, že v této podobě mu tepelná úprava co do chuti vůbec neuškodí.

V aktuální houbové sezóně se do toustů dají šikovně využít i vaše úlovky z lesa Pokud jste neměli štěstí, klidně to zkuste se žampiony. Moje oblíbená houbová kombinace je žervé ‒ žampiony ‒ červená cibule.

Tousty pro mlsouny ‒ sladká verze

Možná vás to překvapí, ale k  toustovači můžete zamířit i ve chvíli, kdy vás honí mlsná na něco sladkého. Nebo pokud chcete udělat radost dětem. Není to sice na každodenní svačinu, ale my si takhle občas rádi zamlsáme.

Nutellu můžete dát do palačinek stejně jako do toustů, v obou případech se k ní dobře hodí plátky banánů. Já ještě doporučuji místo banánů zkusit méně tradiční kombinaci s malinami. K sladkému čokoládovému krému tvoří příjemný nakyslý kontrast.

Když už jsme byli u banánů ‒ ochutnali jste je někdy s arašídovým máslem? Natřete jím tousty a zapečte je spolu s kousky banánů. Případně můžete vyzkoušet i jiná ořechová másla.

Jestli vám chutná štrúdl nebo žemlovka, pak určitě musíte vyzkoušet kombinaci žervé, medu, jablka a skořice. A když si to budete chtít ještě trošku vyšperkovat, přidejte rozinky přes noc naložené v rumu.

Jak na domácí chléb

Jak na domácí chléb

Návod a tipy, jak si doma upéct dokonalý chléb - i ten toustový!

Přečíst článek

Místo toustového chlebu klasický? Jasně!

Na tousty nejčastěji používáme světlý nebo celozrnný toustový chléb. Zkuste ale někdy připravit tousty z klasického kváskového chleba nakrájeného na tenké plátky.

Můžete tak využít i starší chleba, který vám zůstal doma v kuchyni pár dní a už se vám do něj nechce. Nebojte se vyzkoušet i sladkou variantu s ovocem, na kterou klidně použijte starší croissant nebo třeba vánočku. A jestli milujete tousty s křupavou kůrkou, nezapomeňte je z vnější strany pomazat lehce máslem. Pak už jen stačí upéct dozlatova.

Recept na toust s kozím sýrem a rukolou

Vyzkoušejte můj oblíbený recept na tousty s kozím sýrem. Díky rajčatům, pestu a rukole mají opravdu svěží chuť. Z uvedených ingrediencí připravíte dva tousty.

tousty

Ingredience:

  • 4 plátky kváskového chleba
  • 1 velké rajče
  • 80 g kozího sýra
  • 1 hrst rukoly
  • 2 lžíce pesta
  • máslo na potření

Postup:

  1. Toustovač zapněte a nechte rozpálit.
  2. Plátky kváskového chleba rozložte a každý naplňte: kozí sýr rozložte po celé ploše a pesto dobře rozprostřete, aby ochutilo každý kousek toustu.
  3. Rajčata nakrájejte ozubeným nožem na co nejtenčí plátky a spolu s rukolou dejte do toustu.
  4. Tousty přiklopte a z vnější strany potřete tenkou vrstvou másla.
  5. Vložte tousty do rozpáleného toustovače a pečte dozlatova. Po vytažení rozkrojte a můžete servírovat.

Můj tip:

Pokud budete místo toustovače používat klasickou pánev, tousty je lepší při opékání z každé strany něčím zatížit. Budou nižší, krásně se zapečou a lépe se vám budou jíst.

Mytí toustovače nikoho z nás nebaví

Pochutnat si na křupavém toustu je jedna věc a čištění připáleného toustovače věc druhá. Mám pro vás pár rad, jak si práci co nejvíce ulehčit. Věřím, že vám tyto tipy přijdou vhod.

Jak snadno vyčistit toustovač:

  • toustovač vždy čištěte po odpojení ze zásuvky
  • k odstranění připálenin nepoužívejte kovové předměty, které by mohly poškodit povrch ploten
  • na čištění použijte houbičku s trochou saponátu a pak vytřete papírovou utěrkou dočista.
  • pokud setřete nečistoty ještě za tepla, půjde to jednodušeji

Jak na hodně znečištěný toustovač?

Větší vrstvu papírových utěrek postříkejte vodou z rozprašovače a vložte do toustovače vypojeného ze zásuvky. Přiklopte a nechte působit několik hodin nebo ideálně přes noc. Utěrky většinu nečistot nasají do sebe a pak už jen stačí přístroj dočistit suchou utěrkou.

Rady jak se vyhnout připáleninám na toustovači:

  • před pečením vložte na rozehřáté plotny pruhy pečícího papíru
  • při přípravě toustů dbejte, aby sýr nepřesahoval přes okraje
  • toustový chléb z vnější strany lehce zakápněte olivovým olejem nebo potřete máslem
  • pokud vám sýr z toustů vytekl, vyndejte tousty až po chvilce, kdy sýr lehce zatuhne, a zůstane tak na toustu, ale ne na plotýnce

Tousty zvládnete i bez toustovače

Nemáte toustovač?! To není žádná překážka, abyste si vychutnali parádní tousty. Možností je hned několik, tousty můžete opéct na pánvi ‒ jen je nezapomeňte během pečení zatížit, jak jsem psala výše. Můžete se také inspirovat francouzskými tousty a pečivo předem namočit do rozšlehaných vajec. Kromě přípravy na pánvi můžete zkusit také zapékání toustů pod grilem v troubě.

Věřím, že vás tento článek inspiruje a budete mít chuť si připravit tousty tak trochu jinak. :-)

Zachumlejte se do měkoučké zelené

Zachumlejte se do měkoučké zelené

Připravte se na pošmourné víkendy s kolekcí pohodlného domácího oblečení i povlečení v uklidňujících odstínech zelené.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články