Právě čtete

Vánoční tvarohová štola pro všechny, co nestíhají

514  
Sdílet: 

Vánoční tvarohová štola pro všechny, co nestíhají

Milujete štolu, ale drážďanské trhy jsou daleko, nestíháte a s kynutým těstem vlastně vůbec nejste kamarádi? Mám pro vás jeden rychlý a velechutný recept, který skvěle poslouží i jako jedlý dárek. Tradiční štola z Drážďan se má nechat rozležet i několik týdnů, takže zvládne být darována bez problémů, nicméně i ta tvarohová a nekynutá vydrží několik dní naprosto se ctí. Obě totiž konzervuje statná vrstva másla a cukru jak zevně, tak zevnitř.

18. 12. 2024 5 min. čtení Helena Suchá
Vánoční tvarohová štola pro všechny, co nestíhají

Čím a zda ji vůbec naplníte, to záleží na vás. Já recept rozděluji na dvě porce nebo dárkové čtyři kusy, protože mi menší štoly přijdou hezčí a navíc můžu přizpůsobit chutě svým strávníkům. Na obrázcích vidíte verzi klasickou, tedy s rozinkami a domácí mandarinkovou kůrou, a také verzi pro děti – s čokoládovými tyčinkami. Podobně můžete rozdělit do menších pramínků i marcipán, popřípadě ho zavinout do štoly v podobě klasického tlustšího válce.

Příprava je jednoduchá, stačí umět utřít máslo s cukrem a vejce, následně přidat tvaroh, bonusové dobroty a mouku s kypřicím práškem… A nezapomenout na bonusové potření spoustou másla po upečení – právě to pomůže k neodolatelné cukrové krustě. Klasická verze se v másle přímo vykoupe a následně obalí v cukru jako vanilkový rohlíček, tak se toho nebojte.

Štoly zabalte do celofánových pytlíčků ideálně až vychladlé. Pokud ale neodoláte a stejně jako já ji nejenže nezabalíte, ale dokonce nedočkavě i nakrojíte vlažnou, také nebudete litovat.

Recept na větší vánoční štolu i menší dárkovou verzi

Rozbalit

Sbalit

Na dvě větší nebo čtyři malé dárkové štoly potřebujete:

  • 200 g másla (pokojové teploty nebo nadrobno nakrájené z lednice, aby rychleji povolilo)
  • 200 g cukru krupice
  • 1 g vanilkového prášku
  • kůra z půlky citronu a půlky pomeranče (chemicky neošetřené)
  • 1 g soli
  • 2 vejce
  • 250 g tučného tvarohu (ve vaničce, ale lze i ten „v alobalu“, těsto je pak tužší)
  • 500 g mouky (půl polohrubá, půl hladká)
  • 14 g kypřicího prášku
  • navíc – tabulka čokolády a 100 g sušeného a kandovaného ovoce
  • 50 g rozpuštěného másla a lžíce rumu, pokud jste v něm neměli naložené rozinky

Postup:

Rozbalit

Sbalit

  1. V míse utřete co nejvíce do hladka máslo s cukrem, pokud použijete robota, pomozte mu čas od času stěrkou, zezačátku se máslo chytá ke stěnám.
  2. Do máslovo-cukerné pasty zašlehejte vejce a vyšlehejte v hladký krém (asi 10 minut), poté přimíchejte tvaroh, kůru a prosátou mouku.
  3. Těsto na troše mouky zpracujte do dvou bochánků (a přidejte případně potřebné suroviny navíc do těsta).
  4. Jemně zploštěte a přeložte vyválené těsto na polovinu nebo na třetiny jako obálku, pokud jste vyváleli placku tenčí. Bok můžete trochu přimáčknout, aby vznikl typický tvar štoly, ale upřímně, těsta s kypřicím práškem si stejně udělají, co chtějí.
  5. Čokoládu zavinuji podobně jako štrúdl či plundrový pain au chocolat.
  6. Obě štoly pečte v nahřáté troubě na 170 stupňů – horkovzduch, 35–40 minut, popřípadě 175 horní a dolní pečení.
  7. Ještě horké potřete rozpuštěným máslem a posypejte cukrem ze všech stran. Pokud velkou cukrovou vrstvu nemáte rádi, cukrujte až vychladlé.

Bonusový recept na kandovanou kůru

Poštěstilo se vám nakoupit mandarinky bez chemického ošetření? Slupky nevyhazujte a postupně schraňujte v lednici (my máme spotřebu kilo na den, maximum je tři dny). Nakrájejte na větší kusy a můžete se pustit do rychlé kandované kůry!

  1. Kůru zalijte vodou, přiveďte k varu a po minutě slijte.
  2. Zopakujte.
  3. Pak připravte v rendlíčku sirup z 250 g vody, 200 g cukru a vařte v něm kůru, dokud nezprůsvitní.
  4. Průsvitné kousky pinzetou vylovte a rozložte na pečicí papír. Nechte den-dva vyschnout, obalte v cukru nebo i v čokoládě a skladujte nejlépe v lednici ve sklenici.

Štola je jeden z nejhezčích vánočních dárků – voní, chutná a je v ní ukrytá spousta lásky. Tato rychlá tvarohová verze vám umožní potěšit blízké i v předvánočním shonu. A když si jednu necháte doma, ke kávě nebo čaji bude adventní čas hned o něco sladší.

Pokud vám příprava přijde jednoduchá a rychlá jako mně, určitě si recept schovejte. Je totiž skvělý nejen na Vánoce, ale i během roku, kdy zatoužíte po něčem sladkém a „štoloidním“. Stačí jen trochu upravit náplň podle sezóny a chuti.

Sváteční stolování

Sváteční stolování

Kuchyňské doplňky a dekorace

Do e-shopu

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články