Čím a zda ji vůbec naplníte, to záleží na vás. Já recept rozděluji na dvě porce nebo dárkové čtyři kusy, protože mi menší štoly přijdou hezčí a navíc můžu přizpůsobit chutě svým strávníkům. Na obrázcích vidíte verzi klasickou, tedy s rozinkami a domácí mandarinkovou kůrou, a také verzi pro děti – s čokoládovými tyčinkami. Podobně můžete rozdělit do menších pramínků i marcipán, popřípadě ho zavinout do štoly v podobě klasického tlustšího válce.
Příprava je jednoduchá, stačí umět utřít máslo s cukrem a vejce, následně přidat tvaroh, bonusové dobroty a mouku s kypřicím práškem… A nezapomenout na bonusové potření spoustou másla po upečení – právě to pomůže k neodolatelné cukrové krustě. Klasická verze se v másle přímo vykoupe a následně obalí v cukru jako vanilkový rohlíček, tak se toho nebojte.
Štoly zabalte do celofánových pytlíčků ideálně až vychladlé. Pokud ale neodoláte a stejně jako já ji nejenže nezabalíte, ale dokonce nedočkavě i nakrojíte vlažnou, také nebudete litovat.
Recept na větší vánoční štolu i menší dárkovou verzi
Rozbalit
Sbalit
Na dvě větší nebo čtyři malé dárkové štoly potřebujete:
- 200 g másla (pokojové teploty nebo nadrobno nakrájené z lednice, aby rychleji povolilo)
- 200 g cukru krupice
- 1 g vanilkového prášku
- kůra z půlky citronu a půlky pomeranče (chemicky neošetřené)
- 1 g soli
- 2 vejce
- 250 g tučného tvarohu (ve vaničce, ale lze i ten „v alobalu“, těsto je pak tužší)
- 500 g mouky (půl polohrubá, půl hladká)
- 14 g kypřicího prášku
- navíc – tabulka čokolády a 100 g sušeného a kandovaného ovoce
- 50 g rozpuštěného másla a lžíce rumu, pokud jste v něm neměli naložené rozinky
Postup:
Rozbalit
Sbalit
- V míse utřete co nejvíce do hladka máslo s cukrem, pokud použijete robota, pomozte mu čas od času stěrkou, zezačátku se máslo chytá ke stěnám.
- Do máslovo-cukerné pasty zašlehejte vejce a vyšlehejte v hladký krém (asi 10 minut), poté přimíchejte tvaroh, kůru a prosátou mouku.
- Těsto na troše mouky zpracujte do dvou bochánků (a přidejte případně potřebné suroviny navíc do těsta).
- Jemně zploštěte a přeložte vyválené těsto na polovinu nebo na třetiny jako obálku, pokud jste vyváleli placku tenčí. Bok můžete trochu přimáčknout, aby vznikl typický tvar štoly, ale upřímně, těsta s kypřicím práškem si stejně udělají, co chtějí.
- Čokoládu zavinuji podobně jako štrúdl či plundrový pain au chocolat.
- Obě štoly pečte v nahřáté troubě na 170 stupňů – horkovzduch, 35–40 minut, popřípadě 175 horní a dolní pečení.
- Ještě horké potřete rozpuštěným máslem a posypejte cukrem ze všech stran. Pokud velkou cukrovou vrstvu nemáte rádi, cukrujte až vychladlé.
Bonusový recept na kandovanou kůru
Poštěstilo se vám nakoupit mandarinky bez chemického ošetření? Slupky nevyhazujte a postupně schraňujte v lednici (my máme spotřebu kilo na den, maximum je tři dny). Nakrájejte na větší kusy a můžete se pustit do rychlé kandované kůry!
- Kůru zalijte vodou, přiveďte k varu a po minutě slijte.
- Zopakujte.
- Pak připravte v rendlíčku sirup z 250 g vody, 200 g cukru a vařte v něm kůru, dokud nezprůsvitní.
- Průsvitné kousky pinzetou vylovte a rozložte na pečicí papír. Nechte den-dva vyschnout, obalte v cukru nebo i v čokoládě a skladujte nejlépe v lednici ve sklenici.
Štola je jeden z nejhezčích vánočních dárků – voní, chutná a je v ní ukrytá spousta lásky. Tato rychlá tvarohová verze vám umožní potěšit blízké i v předvánočním shonu. A když si jednu necháte doma, ke kávě nebo čaji bude adventní čas hned o něco sladší.
Pokud vám příprava přijde jednoduchá a rychlá jako mně, určitě si recept schovejte. Je totiž skvělý nejen na Vánoce, ale i během roku, kdy zatoužíte po něčem sladkém a „štoloidním“. Stačí jen trochu upravit náplň podle sezóny a chuti.
Sváteční stolování
Kuchyňské doplňky a dekorace