Proto (a přesto) všechno většina z nás bere domácí mazlíčky jako členy rodiny. Nejen z tohoto důvodu bychom měli jejich stravování věnovat stejnou pozornost, jako věnujeme tomu svému. Do granulí a masových kapsiček nevidíme, zato do podomácku vyrobených dobrůtek můžete přidat jen to opravdu zdraví prospěšné.
„U domácích zvířecích sušenek a pamlsků přesně víte, co do nich dáváte. Ohlídáte si kvalitu surovin, nepoužijete koření ani chemické látky. Dávejte však pozor na čerstvost. Domácí dobroty neobsahují konzervanty a mohou se rychleji kazit,“ radí veterinářka MVDr. Jana Blažková z veterinární klinika Poděbradská na Praze 9.
Domácí mazlíky nejvíc potěší vaše pozornost, nová hračka nebo společně strávený čas u oblíbené aktivity, ale málokterý pes či kočka odolají výbornému pamlsku. „Psům můžete bez obav naservírovat maso, vnitřnosti, kosti, ovoce, zeleninu, brambory, rýži či těstoviny, vejce a mléčné výrobky – jogurt, tvaroh, sýr… Rozhodně by neměli konzumovat masové výrobky určené lidem jako salámy, šunky, paštiky, pečeně, které jsou slané, kořeněné nebo smažené. Dobře jim neudělají ani rozinky, hrozny a čokoláda ve větším množství. Nekrmte zvířata zbytky z grilovačky ani jídlem ze stolu. Chcete-li vašemu mazlíkovi připravit oslavu narozenin, ohlídejte, kolik toho sežere, aby mu pak nebylo ze všech dobrot špatně,“ uzavírá MVDr. Jana Blažková.
Mrkvové sušenky pro psy
3 mrkve
200 g ovesných vloček
2 vejce
1 lžíce nasekané petržele
Postup:
Mrkev očistěte a nastrouhejte nadrobno. Spařte ji horkou vodou nebo povařte zhruba 5 minut ve vroucí vodě, aby změkla. Slijte, rozmixujte ji a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C.
Ovesné vločky rozmixujte najemno, promíchejte s mrkví, vejci a petrželí a vypracujte pevné těsto. Vyválejte ho na plát silný zhruba 5 mm a vykrájejte vykrajovátky různé tvary – třeba kosti, kočku, ptáčka… Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte dozlatova, zhruba 15–25 minut.
Petržel desinfikuje a dává psímu dechu libý odér.
Krůtí potěšení s batáty pro pejsky
1–2 batáty (sladké brambory)
250 g krůtího masa bez kostí a kůže
100 g strouhaného čedaru či ementálu
1 vejce
200 g celozrnné mouky
Postup:
Batáty oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte ve vodě doměkka. Krůtí maso nakrájejte na plátky a uvařte v páře nad batáty. Nechte zchladnout a rozmixujte dohladka.
Troubu předehřejte na 180 °C. Maso, batáty, sýr a vejce promíchejte, zapracujte mouku, až vznikne vláčné těsto. Rozválejte jej mezi dvěma potravinářskými fóliemi na plát silný zhruba 5 mm, vykrájejte kolečka a do každého vmáčkněte prstem prohlubeň – do tvaru tlapky. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte dozlatova, zhruba 15 minut.
Borůvkové mňamky pro psy
150 g ovesných vloček
50 g lněných semínek nebo pšeničných otrub
150 g mouky z quinoi
3 lžíce olivového oleje
100 ml vody
1 hrst borůvek
1 vejce
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Ovesné vločky a semínka či otruby rozmixujte najemno, promíchejte s moukou z quinoi, olivovým olejem, vodou, borůvkami a vejcem a vypracujte pružné těsto. Rozválejte ho mezi dvěma potravinářskými fóliemi, aby se nelepilo, vykrájejte vykrajovátkem tvary, vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte v troubě dohněda, zhruba 20-30 minut. Nechte v troubě zchladnout.
Tuňákové pamlsky pro kočky
170 g tuňáka ve vlastní šťávě
150 g kukuřičné mouky
150 g hladké mouky
80 ml vody
Postup:
Troubu předehřejte na 180 °C. Tuňáka rozmixujte a promíchejte s kukuřičnou a hladkou moukou a vodou. Vypracujte pružné těsto a vyválejte ho na pomoučené ploše na plát silný zhruba 1 cm. Vykrajujte veselé tvary a upečte je v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
Kuře a špenát pro kočku
200 g libového kuřecího masa bez kostí a kůže
150 g mladého špenátu
150 g ovesných vloček
1 vejce
1 lžíce šanty kočičí
80 g špaldové mouky
Postup:
Kuřecí maso nakrájejte na kostičky a uvařte v páře doměkka. Na poslední minutu můžete přidat listy špenátu. Nechte zchladnout.
Troubu předehřejte na 180 °C. Kuře, špenát, vločky, vejce a šantu rozmixujte na hladkou směs, ale nemusí to být pasta. Vsypte do misky, přidejte mouku a vypracujte pevné těsto, které lze rozválet. Vyválejte jej na plát silný 5 mm a vykrájejte vykrajovátky veselé tvary. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a upečte dozlatova – zhruba 20 minut.