Právě čtete

Předstírám, že jsem turista. Jak vidět svoje město jinýma očima?

1145  
Sdílet: 

Předstírám, že jsem turista. Jak vidět svoje město jinýma očima?

Kolik ulic vede na náměstí ve vašem městě? Jakou barvu má střecha kostela? A u kterého rybníka je v deset večer nejlíp vidět hvězdy? Pokud tápete, čtěte dál. Omezené cestování nás dovedlo k zoufalému činu – být turistou ve vlastním městě. A překvapivě to může být sranda!

14. 10. 2020 3 min. čtení Anna Hrábková
Předstírám, že jsem turista. Jak vidět svoje město jinýma očima?

Do messengeru mi přijde fotka modrého okna. „Máš 24 hodin na to, abys ho našla,“ stojí tam a já koukám jak zjara. Výhrůžka? Únos!? I takhle může začít hra s přáteli, říkejme jí třeba distanční stopovačka. Ve městě, kde žijete od malička a prochodili jste tam desítky tenisek, se vždycky najde něco, co jste ještě neviděli! Občas totiž stačí změnit úhel pohledu nebo si navzájem vyměnit „zrak“ s přáteli. Nabízím pár cest, jak na to.

Když nás dělí tisíc mil…

…pořád máme v ruce telefon a krom „Jak se máš?“ na tisíc způsobů si můžeme posílat třeba i zprávy s úkoly!

Libo-li souřadnici?

Už jsi viděla spektakulární zahradu v 49.296031, 17.382914? A co teprv 50.214044, 16.551794, tam mají tak super vrabce se zelím!

„Kurzorem po mapě“ je nové „prstem po mapě“ a s přáteli si tak můžete posílat úkoly třeba formou GPS souřadnice. Za každé zaslané selfie z navštíveného místa si dejte bod a po týdnu nebo měsíci se můžete virtuálně poplácat po ramenou, kolik nových míst v okolí domova vám kamarád pomohl objevit.

Socha je modrá, na fasádě ryba

Dalším typem úkolů je třeba „jdi a zjisti“. Stačí na základě průzkumu Google street view vymyslet navzájem třeba 7 otázek jako:

  • Jsou na radničních hodinách římské, nebo arabské číslice?
  • Jakou barvu mají lavičky na náměstí?
  • Jaké zvíře je na třetím domě v Kávové ulici?

…kdo dřív pošle protistraně všechny správné odpovědi, vyhrál!

Pro milovníky realit

Když jsme vybírali nové bydlení v mém rodném městě, děsně mě bavilo machrovat sama před sebou, že každý dům v nabídce umím přiřadit k ulici. Zdánlivě. Většinou jsem samozřejmě byla úplně mimo. Pokud máte taky pocit, že ve městě znáte už každé nároží, a máte podobně zvláštní přátele, třeba si z toho uděláte navzájem hru. Fotky k lokaci domů vám opět nabídne Google :-)

Sežeň špendlík a tři vejce

Táborová klasika pro výlety dětí do civilizace se dá upravit i do verze „znuděný dospělák v pandemické době“. Udělejte si s přáteli na dálku závod, kdo dřív sežene následující seznam věcí:

  • poštovní razítko „křehké“ jako tetování na ruku
  • čekací lístek z jakékoli instituce
  • pohlednici s vaším městem (kterou protistraně rovnou můžete poslat!)
  • účtenku za kafe nebo oběd
  • podpis ředitele místní základky

Když můžeme po městě chodit spolu

Pak jsou tu taky aktivity, na které nepotřebujeme přítele na telefonu. Bude nám stačit třeba úzká rodina nebo kamarádi-sousedi a zábava ve nudném městě může začít třeba jen lehkou ztřeštěností.

Myslíte si, že máte ve vašem nejbližším městě ještě co objevovat?

Hlasovat

Kdy jste naposledy hráli na schovku? Proč to nezkusit na pěší zóně k nádraží? Cítíte, že byste měli občas chodit běhat, ale běhání vás nebaví? Vylovte v paměti hru na babu! Oživíte prázdné náměstí nebo prostor pod domovem důchodců. Srandu z toho budete mít vy a asi i publikum schované za záclonami.

Stejně tak občas stačí zvednout zrak. Zkusit projít stokrát prošlapanou trasu a celou dobu hledět do výšky více než dvou metrů. Když si k tomu do hlavy nasadíte, že jste tentokrát turista, zaručuju, že objevíte něco nového.

Výlet je jen náhoda

S novými zážitky pomáhají i digitální mapy – všimli jste si někdy tlačítka „Prozkoumat okolí“? Teď jsem tak objevila tři kavárny v okruhu pěti kilometrů, které vypadají super, a přitom jsem o nich nikdy neslyšela.

Prima výlet může přinést i ponechání programu náhodě. Vyberte si stanici vlaku nebo zastávku autobusu, kde jste ještě nikdy nevystoupili. Občas, když nemám od procházky žádná očekávání a prostě jen koukáme kolem sebe v neznámých uličkách, je to nakonec ten nejlepší den – obzvlášť s dětmi. :-)

Stejně tak v okolí bývají akce, na které by mě dřív ani nenapadlo se jet podívat. Burza veteránů, bleší trh ve vedlejší vesnici, výstava domácích zvířat nebo den otevřených dveří na malé farmě. I v jejich okolí se může objevit něco zajímavého.

Město pod rouškou tmy

No a pokud vás doma večer nedrží malé (ne)spící děti, můžete jít zjistit odpověď na otázku v úvodu.

Co si tentokrát posedět s partnerem u rybníka místo doma na gauči? Vezměte si deky a určitě najdete lavičku, ze které jsou i ve městě skvěle vidět hvězdy. Další nový úhel pohledu na zdánlivě známé město.

Kdy máte město raději?

Hlasovat

Stejně tak si můžete s přáteli uspořádat bojovku nebo noční šifrovací hru. No a pokud vám to všechno až moc připomíná hry na táboře, kde se vám jako dítěti nikdy moc nelíbilo, nabízím poslední inspiraci z našeho města. „Tour de Pub“ je organizovaná soutěž, kdy dvojice závodí po místních hospodách, kde musí vypít pivko. I taková „hra“, ač třeba bez razítek a protihráčů, vám rozhodně poskytne možnost podívat se na vaše město cizíma očima. Jen tenhle pohled možná bude lehce rozostřený.

Až bude venku situace klidnější a bude zase možné bezpečně navštěvovat restaurace, můžete tuto „hru“ vyzkoušet místo klasického večírku s přáteli.

Ani při hrách nezapomeňte dodržovat aktuálně nastavená bezpečnostní pravidla.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články