Právě čtete

Aktuální trendy v obočí a moje tipy na to, jak si ho správně upravit

7418  
Sdílet: 

Aktuální trendy v obočí a moje tipy na to, jak si ho správně upravit

Vůbec se nedivím, že obočí je velkým tématem! Dává výraz tváři, může dodat jemnost, upravenost, rozpustilost anebo i přísný, drsný vzhled. Co se nosilo dřív a jaké jsou současné hity a trendy v úpravě? Sama jsem s obočím dlouho bojovala. Jak zůstat sama sebou a jakou techniku zvolit, to jsou zásadní otázky.

15. 9. 2022 6 min. čtení Juliána Šoleová
Aktuální trendy v obočí a moje tipy na to, jak si ho správně upravit

Možností je dneska spousta a super je, že ve většině měst jsou k dispozici takzvané brow bary, tedy něco jako kadeřnictví, ale zaměřující se na obočí. Tam si člověk může obočí nechat nabarvit, upravit tvar, vyzkoušet laminaci nebo třeba podstoupit permanentní tetování. Hned se na to podíváme do detailu.

Jaké obočí je teď in a jaké out?

  • Tenké vytrhané obočí: OUT
  • Obočí sahající jen ke konci oka: OUT
  • Ideální konec obočí propojením okraje nosu s koutkem oka: IN
  • Tmavý výrazný především začátek obočí u kořene nosu: OUT
  • Nejtmavší část obočí  špička ve 2/3 obočí: IN
  • Trhání obočí shora a uprostřed: OUT
  • Vyčesání chloupků po celé délce s fixací vzhůru nebo laminace: IN
  • Denní dotrhávání pro zachování dokonalého tvaru od profíků: IN

1. Trhání a depilace

Za mě doma vládne pinzeta, protože si dostatečně nevidím na obočí při ostatních technikách, ale u profesionální kosmetičky nebo v brow baru doporučuji třeba trhání nitkami, případně depilaci voskem. Technika nitek i depilace vás totiž zbaví všech chloupků, i světlých a krátkých, které běžně okem vidíte špatně. Celkový vzhled je potom dokonalejší a čistší.

Moje doporučení je následující: Zajděte si na perfektní tvar od profíka a potom denně dotrhávejte chloupky rostoucí „mimo vytvořený tvar“! Jednou za měsíc a až dva zajděte na depilaci nebo nitky.

Ze salonu mám zkušenost s nitkami i depilací. Trvanlivost výsledku depilace se mi zdála krátkodobější, ale provedení bylo rychlejší a méně bolestivé oproti druhé variantě – trhání pomocí nitek. I přes větší bolestivost mi nitky vyhovují více a chodím na ně pravidelně asi jednou za dva měsíce. Průběžně pak doma dotrhávám pinzetou. – Jana D.

2. Jednodenní malování/barvení

Když nemáte obočí dostatečně výrazné nebo je potřeba některá místa doplnit, jednou z možností je každý den podle potřeby domalovávat. Možností je několik:

  • Tužka na obočí: Je potřeba si hodně dobře vybrat vhodnou barvu (mimo zrzek prosím vždy studený odstín, nezaměňujte tedy za tužku na oči, která se dělá spíše v teplých odstínech hnědé). Tužka obarví jen kůži pod obočím a je hodně výrazná.
  • Gelový produkt: Buď v kalíšku, nebo ve formě řasenky na obočí. Z kalíšku nanášejte zkoseným štětečkem na obočí. Opět jako tužka, jen štětec je přesnější a působí to trochu přirozeněji. Gel ve formě barevné řasenky na obočí je vhodný pro ty, kdo mají světlé chloupky. V podstatě neobarví kůži. Výhoda řasenky je, že většinou rovnou fixuje a vyčesává.
  • Stín přímo na obočí nebo běžný na oční víčka, ale ve vhodném chladném odstínu: Nejjemnější varianta! Nanášíte opět zkoseným štětcem a barví se jen kůže, okraje nanesené barvy nejsou ostré a celkově docílíte jemného vzhledu.

3. Barvení na několik týdnů

Ideální řešení, když potřebujete zvýraznit obočí, ale neumíte nebo nechcete dokreslovat ručně každý den.

Na barvení si troufnu chodit jedině do salonu. Chodím asi jednou za tři měsíce, ale kosmetička mi vždy doporučuje, že ideální by to bylo po měsíci. První tři dny po aplikaci se vždy v zrcadle skoro leknu, jaký to je nezvyk, ale pak se barva trošku zjemní (nebo si možná více zvyknu) a jsem moc spokojená. Musím uznat, že s nabarveným a vytvarovaným obočím se mi vždy úplně změní obličej a celkově působí upraveněji. – Kristýna P.

Henna nebo jiná barva určená na obočí se standardně používá v brow barech a u kosmetiček. Můžete to ale vyzkoušet i sama doma. Běžně barvu koupíte v drogerii, kdy v krabičce jsou dvě malé tubičky produktu – krok 1 a krok 2. Malé množství z každé tubičky smícháte na talířku a poté velmi opatrně aplikujete na obočí přesně ve tvaru, jaký chcete ve výsledku mít.

  • Výhoda: obarví jak kůži, tak i obočí samotné
  • Nevýhoda: musíte být při aplikaci naprosto přesná

Moje tipy k domácímu barvení obočí

Smíchanou barvu nechte 3 minuty odležet, než ji začnete nanášet. Zhnědne a díky tomu pak lépe uvidíte, kam ji aplikujete. Pracuje se s tím lépe než s čerstvou bílou směsí. A navíc: v současné době se považuje za ideální mít jako nejtmavší část horní špičku obočí zhruba ve 2/3 – barvu aplikujte jako první v těchto místech.

Jednou za 4-6 týdnů chodím na barvení obočí. Někdy na klasickou barvu, jindy na henu. Záleží na okolnostech. Barva mi vydrží v top stavu zhruba 3 týdny, pak se pomalu ale jistě vymývá. Zejména v letních měsících preferuji barvení henou. Vydrží podstatně déle a hlavně obstojí daleko lépe při krémování, plavání a podobně. Velkou výhodou je, že hena zabarví kromě chloupků i pokožku tam, kde třeba chloupky tolik nerostou. Je většinou jen nepatrně dražší než klasická barva. Kdo má obočí husté a nemá v něm “hluchá” místa, vystačí si s barvou. Pro ty, kteří potřebují dokreslit i tvar a ne jen nabarvit existující chloupky, určitě můžu henu doporučit.“ – Tereza L.

4. Permanentní make-up obočí

Vydrží několik měsíců až let, je to zkrátka takové tetování.

tetování obočí

Záleží na technice aplikace (jestli se tetují tečky nebo čárky, celý obrys atd.), jak moc tatér/kosmetička na jehlu tlačí a hlavně jakou používá barvu ve smyslu značky a kvality. Výhodou permanentního make-upu obočí samozřejmě je, že to máte vyřešené na dlouho. Na druhou stranu, když se to kosmetička pokazí, máte problém také na dlouho. Největší komplikací bývá nekvalitní barva, která po několika týdnech zmodrá, zešedne nebo zčervená. Druhý háček může být nesymetrický tvar obočí a poslední problém může být, že tvar, který jste si zvolila, vyjde z módy. Pokud do toho chcete jít, doporučuji si přečíst co nejvíce recenzí na konkrétní studio a připlatit si. Šetření se tady nevyplácí!

5. Vyčesávání

Můžete si koupit fixační gel v průhledné řasence na obočí, to je za mě skvělé. Pokud chcete, tak nejdřív kůži pod obočím, nebo i samotné chloupky nabarvěte a až potom zafixujte jejich vzrůst směrem vzhůru, a to hlavně u kořene nosu. Je to největší módní trend a dodá hravý vzhled.

vyčesávání obočí

Super tajný jednoduchý i levný tip je použití obyčejného tuhého mýdla a kartáčku na obočí nebo i zubního kartáčku. Navlhčeným tuhým mýdlem (nebo mýdlem v krabičce určeným na obočí, ale výsledek bude stejný) potřete vyčesávácí kartácek a aplikujte na obočí. Nechte minutku zaschnout a je to.

Trvalejší alternativou je laminace obočí. V podstatě je to vyčesání, které vydrží 1–2 měsíce, prakticky je to takové vyžehlení obočí vzhůru, provádí ho kosmetičky a brow bary a trvá asi hodinu.

Laminace je můj nejoblíbenější způsob úpravy. Chloupky obočí mám nepoddajné a rostou směrem dolů, takže ani perfektní vytrhání mi samo o sobě nezaručí dobrý tvar. Při laminaci se chloupky změkčí a snadno se tvarují a vyčesávají. Já si je pak doma už jen vždy jednoduše vyčešu a zafixuji průhlednou řasenkou na obočí. Do salonu na tuto proceduru chodím asi jednou za dva měsíce, ale účinek mi vydrží mnohem déle, jen postupně slábne. Laminaci v salonu kombinuji s barvením a trháním pomocí nitek. – Jana D.

Úprava obočí podle jeho druhu

Jakou úpravu obočí si v tom všem vybrat? Obecně velmi záleží, jaké obočí vám roste (nebo neroste).

Může být husté a tmavé, to pak máte vyhráno a stačí pročesat s použitím gelu nebo mýdla. Můžete mít obočí tmavé, ale poněkud řídké, jako já. Barvím tedy kůži pod obočím a obočí vyčesávám. Nebo obočí světlé, ale husté, kdy jde hlavně o obarvení chloupku. V tom případě bych použila barevnou řasenku na obočí. Někomu zase obočí špatně dorůstá a spíš není než je, to je pak práce nejvíc, ale i to se dá! V tom případě bych navštívila kvalitní kosmetičku, ať vám alespoň poprvé tvar vytvoří ona a pak můžete dobarvovat sama třeba hennou. A pokud si na ni troufáte, z celého srdce ji doporučuji.

Jak si barvím obočí hennou?

Pokud se na to chystáte poprvé, nechte hennu působit jen zhruba 5 minut. Nebude tak tmavá a kdyby výsledek náhodou nebyl perfektní, nebude to tolik vidět. Znovu barvěte zhruba za týden nebo až vám bude barva připadat nedostatečná. Dobu působení můžete prodlužovat a samozřejmě se řiďte návodem, ale já barvím i 15 minut. Pak už jen použijte ráno mýdlo nebo bezbarvý gel a je to.

Obočí je zkrátka takovou korunkou krásy obličeje. A i když se teď nenosí vytrhané do tenoučké linky, nemusíte nosit dvě chlupaté housenky, pokud se na to necítíte. Správná kosmetička vám nejlepší tvar i techniku pomůže napoprvé vybrat.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články