Právě čtete

Tetování není cejch

25889  
Sdílet: 

Tetování není cejch

Začalo to před téměř dvaceti lety ve studiu, které už dneska nejspíš ani neexistuje: poprvé jsem se nechala tetovat. Tehdy to byla ozdoba pro trochu výstřední lidi, dneska si obrázky pod kůži nechává vtisknout skoro každý.

28. 5. 2018 8 min. čtení Nika Chic
Tetování není cejch

Není ale tetování jako tetování – abyste s ním byli spokojení a zdobilo vás dlouho, měli byste o něm něco málo vědět.

To moje první už je dávno překryté jiným a přibylo k němu mnoho dalších. Do procesu i výsledků jsem zamilovala natolik, že jsem se nakonec, po mnoha letech v jiných oborech, stala profesionální tatérkou. A odpovím vám na vše, na co se mě klienti nejčastěji ptají.

Tetování je jenom pro dvacítky. Nebo…?

Fakt je ten, že když se u nás tetování rozmáhalo, lákalo spíše mladé holky, mezi nimi tehdy i mě. Od té doby už ale uplynulo víc než pár let, já jsem potetovaná pořád a protože se mi to opravdu líbí, zdobím se i nadále. Ano, na titulní fotce jsem já.

Pokud se na svoje první tetování chystáte ve 30, 40 nebo později a cítíte, že k vám bude patřit, do toho. Jediné, co je opravdu důležité, je váš pocit. Jako tatérka jsem se potkala s klienty od 15 do 70 let, takže na věku opravdu nezáleží. :-)

Je tetování opravdu napořád?

Odpověď je trochu záludná a platí pro mnoho dalších věcí v životě: „To záleží z velké části na vás.“ Nepopiratelným faktem je, že inkoust na těle zkrátka stárne.

Tetování není nic pro extrémní perfekcionisty. Takové, jaké je prvních pár měsíců, totiž rozhodně nebude vypadat napořád. Linky se trochu rozpijí, barvy a stínování vyblednou. Ovlivňuje to jednak stárnutí kůže (takže někomu se tetování rozpíjí méně a někomu více a rychleji) a jednak kvalita inkoustu. I proto, kromě jiných důvodů, odolá tetování času lépe, když se svěříte do rukou renomovanému tatérovi nebo studiu. A musím taky podotknout, že kvalita inkoustů je dneska obecně někde jinde než dejme tomu před deseti lety.

To, jak by vaše plánované tetování mohlo vypadat za pár (desítek) let, orientačně zjistíte podle starších tetování na svých známých anebo třeba na fotkách na internetu.

Pokud se vám existující tetování z nějakého důvodu znelíbí, máte, pokud počítám správně, tři možnosti. A mít nějaké možnosti je vždycky fajn. :-)

3 věci, které můžete udělat s nechtěným tetováním:

  1. Starší, třeba vybledlé nebo jinak nevyhovující tetování se dá upravit, omladit nebo překrýt novým (tzv. cover-up).
  2. Můžete si ho nechat odstranit laserem.
  3. Anebo si ho laserem necháte zesvětlit natolik, aby se dalo místo znovu přetetovat motivem, který nemusí tolik respektovat plochu toho původního.

Podrobně to rozeberu ke konci článku.

Podle čeho se tetování vybírá?

Doba, kdy se tetování vybíralo z katalogu, už je pryč, a kopírovat cizí práce (třeba z internetu), to se jednoduše nedělá. Tetování je ideálně společným dílem vás a tatéra – vy víte, co svojí budoucí ozdobou chcete sami sobě říct, a tatér je umělec a zároveň řemeslník, který dá vašim pocitům opravdovou podobu. Nejlepší je jít za tatérem se svou přibližnou představou a nechat si udělat obrázek na míru.

Já osobně mám ráda dvě situace: když klient zná moji práci a s důvěrou mi nechá volnou ruku, nebo když přinese pro inspiraci pár obrázků nebo fotek, od kterých se společně odrazíme. Návrh vždy pak konzultujeme, většinou online, krátce před domluveným termínem. Pokud se jedná o menší jednodušší motivy, stačí je doladit až společně na místě.

Musí mít tetování konkrétní význam?

Krátká odpověď: ne.

Nemáte povinnost každému na potkání vysvětlovat, co váš obrázek znamená. Pokud se vám něco líbí a cítíte, že to k vám patří, do toho. Někdo má tetování jako deník, někdo si nechává přidělávat obrázky jako rituál při životní změně, a někdo se „jenom“ zdobí. Důvodů, proč se člověk rozhodne jít na tetování, je spousta; sázela bych spíše na vlastní pocit a rady tatéra než na tlaky okolí.

Kde na těle se nechat tetovat?

Jako s mnoha dalšími věcmi, i s umístěním vám rád a dobře poradí tatér. Pravděpodobně se zeptá i na to, jestli plánujete mít tetování víc a dokonce je nějak kombinovat, aby mohl pomoct vymyslet to nejlepší místo. Bývá fajn si předem vymyslet více variant umístění a společně zvolit tu nejlepší.

Zjednodušeně se dá říct, že:

  • Malé obrázky nevypadají dobře na velké ploše (např. uprostřed zad).
  • Čím více je kůže namáhaná, tím spíš se vám tetování „vysype“ a nemělo by tedy mít příliš mnoho detailů. Nejhorší na to jsou prsty, dlaně, chodidla a podobně.

Hlavně starší generace často namítá, že potetovaná kůže může vadit v práci. Ráda se o tom bavím s klienty a vychází mi z toho, že dnes už je jen málo povolání, kde by vaše ozdoba mohla někoho pohoršit nebo dokonce ovlivnit, zda vás vezmou. Tak jako tak je na těle docela dost míst, kde tetování v práci běžně nikdo neuvidí.

„Co budeš dělat, až budeš stará a potetovaná?“

Až budu stará, bude mi nejspíš úplně jedno, že jsem potetovaná; nejspíš mě víc budou nejspíš štvát bolavá kolena.

Tetování je teď tak populární, že značná část mých vrstevníků bude potetovaná se mnou, takže nebudu jako počmáraný důchodce nijak zvlášť vynikat. Cool budeme zkrátka všichni.

Jak se připravit na první sezení? Bude to bolet?

Většina lidí na první kérku přichází s obavami, ale odchází úplně v pohodě a 99 % klientů řekne že mysleli, že tetování bolí víc.

Čím jemnější je kůže na tetovaném místě, tím víc jehlu cítíte. Vydržet se ale dá prakticky všechno, pokud vám to za to stojí.

Když se nechávám tetovat já sama, mám několik základních pravidel, kterých se držím:

  • Vkládám se do rukou zkušených kolegů, od kterých vím, co očekávat. Kdybych se v tetovacím světě nepohybovala, vybírala bych podle renomé studia a podle toho, jestli jenom obkreslují z katalogu, nebo mi tatér nabídne svoje návrhy.
  • Před sezením se vyspím, najím a napiji. Zní to možná zcela banálně, ale věřte, že to má smysl i vliv na celý prožitek – když tělo necítí jiný diskomfort, mnohem lépe snáší samotný průběh tetování.
  • Vždycky si dám pozor, abych noc předtím opravdu dostatečně spala. Jeden z nejhorších nápadů je jít se nechat tetovat unavená a s kocovinou.

Lepší je přijít sám. Tatér potřebuje na práci absolutní klid a soukromí. Pokud je přece jen osoba, kterou do studia vzít nutně potřebujete, domluvte se na tom raději předem.

Čerstvá kérka a co s ní

Tatér by vám měl vždycky říct, kdy si můžete sundat fólii, jak nové tetování umývat a čím se kdy mazat, aby se kůže dobře zhojila.

Základní pravidlo je týden až 14 dní vynechat dlouhé namáčení potetované kůže ve vodě, nechodit do sauny, solárka, neopalovat se a používat hojivý krém v rozsahu dle doporučení.

Může se ale stát, že i když vše dodržíte, kůže nepřijme všechnu barvu, kousek tetování se sloupne se stroupkem apod. Neděje se to často, ale vyloučit to nemůže ani zkušený tatér. V takovou chvíli nepanikařte, pokud jste se nedohodli jinak, v ceně by měla být jedna korektura zahojeného obrázku.

Jak už jsem psala na začátku, hojení a následnou „trvanlivost“ tetování ovlivňuje více faktorů a hlavně naše kůže. Na stárnoucí pleti nemusí být výsledek tak dobrý, jako když je kůže dostatečně pružná. I zde platí: nechte si poradit od profesionála, kterého jste si vybrali!

Když máte starší tetování, které chcete změnit

Překrývky tetování nedělají všechna studia a všichni tatéři. Je to specifická disciplína, poměrně náročná a ne každému požadavku klienta se dá vždy vyhovět.

Mě osobně předělávky tetování baví. Mám ráda proces, kdy můžu ze staršího obrázku, který už nevypadá tak dobře, nebo z něčeho, co už si nositel rozmyslel, udělat něco nového, krásného, z čeho bude mít radost.

Celý proces vždy začíná konzultací (osobně nebo online). Při překrývce starého obrázku se návrh ladí do konečné podoby vždy až na místě, protože tatér musí pracovat s tvarem a barvou původního tetování.

Jak vybrat tatéra na cover-up?

Jsou techniky, postupy a typy kérek, které jsou na překrytí vhodnější než jiné. Doporučila bych nechat tatérovi volnou ruku. Vyberte si ho podle referencí (buď ho sledujte na sociálních sítích nebo chtějte vidět obrázky zahojených předělávek) a nechte ho tvořit.

Pomůže i laser

Při laseru před cover-upem stačí jedno až dvě sezení, při úplném odstranění je jich někdy potřeba daleko víc. To všechno záleží na stavu nechtěného obrázku i jeho stáří. Po odlaserování tomu dejte dva až tři měsíce. Kůže stále pracuje a inkoust postupně mizí již bez jakýchkoli vnějších zásahů.

Kolem laseru se šíří až panická hrůza o bolesti a finanční nedostupnosti, ráda vám ale předám zkušenost z první ruky: laser bolí oproti tetování jen chviličku a nestojí majlant. Odstranění menšího až středního obrázku trvá pár minut a hojení bývá rychlé a bez problémů.

Můžete se obrátit na renomované tetovací studio, centrum estetické medicíny či přímo laserové. Já jsem vyzkoušela všechny tři a byla jsem nejspokojenější v tetovacím studiu, kde to bylo zároveň i nejlevnější.

Osobní, nejen tetovací rada na závěr

Vím, že asi ne každý se mnou bude souhlasit, ale mně osobně se tento přístup v životě osvědčil v mnoha oblastech a nestydím se to říct: neberte život tak vážně… ani tetování! Zdobení těla by měla být zábava, hezký rituál a něco, co si budete v danou chvíli, ale i dlouhé roky potom užívat. Už se vám nelíbí vaše stará kérka? Není výsledek tetování ideální? Nevadí! Možností něco s tím dělat je spousta. Na světě jsme jen malou chvilku, naše těla se neustále mění, stárnou a transformují, tak si to užijme a ozdobme si je dle libosti. Vždyť nic není nastálo, nakonec ani tetování!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články