Sýrový twist vypadá na talířku lákavě, a kdo už někdy zkoušel něco upéct z listového těsta, dá mi za pravdu, že není ani nijak zvlášť náročný.
Recept na supersýrový twist
Slanou chuťovkou potěšíte každého, kdo na sladké zákusky moc není. Kvalitní výrazné sýry dodají twistu vynikající chuť.
Časová náročnost:
Do půl hodinky se vším všudy
Suroviny (5 porcí – asi 10 twistů)
- 50 g jemného čedaru
- 50 g parmazánu
- 50 g goudy
- 1 vejce
- 1 balení rozváleného chlazeného listového těsta
- 1 lžička bílých sezamových semínek
- 1 lžička černých sezamových semínek
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Připravte si suroviny: Všechny sýry nastrouhejte na jemném struhadle a rozšlehejte vajíčko.
- Plát listového těsta potřete vejcem a tu polovinu těsta, která je vám blíž, rovnoměrně posypte všemi sýry. Pak celý plát v polovině přehněte (překlopte prázdnou stranu na posypanou) a přitlačte. Doporučuji těsto překládat na šířku, tedy po kratší hraně. Můžete ho samozřejmě přeložit i na délku, ale výsledné twisty pak jsou moc dlouhé. Výsledek nařežte na zhruba 1,5 cm široké plátky.
- Každý plátek opatrně zatočte – minimálně pětkrát. Opět trochu stiskněte a skládejte na plech vyložený pečicím papírem. Nechávejte rozestupy, aby se twisty vzájemně nespekly.
- Každý twist potřete vejcem a posypte sezamem podle chuti.
- Pečte v troubě vyhřáté na na 200 °C přibližně 7–10 minut dozlatova.
Podávejte čerstvé s kávou. Pokud twisty nesníte hned, skvělé jsou i druhý den.
Variace podle stavu lednice
- Každý tvrdý nebo polotvrdý sýr dodá twistu svéráznou chuť, můžete zkusit také gruyère, ementál nebo Blaťácké zlato.
- Pokud nemáte sezam, můžete twist posypat kmínem, mákem nebo hrubozrnnou solí.