Svíčková omáčka. O tomto národním pokrmu se často vedou dlouhé diskuze a je to jedno z těch jídel, na které má každá rodina ten „zaručeně nejlepší“ recept. Někdo přidává ocet, jiný dokyseluje citronem. Každý je od babiček a maminek zvyklý na jinou chuť, barvu i hustotu omáčky. U nás se vždycky říkalo, že která holka zvládne svíčkovou, ta je na vdávání. Asi to plyne z toho, že tuto omáčku spousta lidí vnímá jako jednu z těch náročnějších. Já si ale myslím, že to takový strašák není a že s dobrým receptem ji zvládne uvařit každý. I proto jsem pro vás sepsala ten svůj, který u nás milujeme. Základem je velké množství zeleniny, která dodá tu správnou chuť.
Tipy, které se vám budou hodit:
- Doporučuji použít sáček na koření. Nebudete pak muset v omáčce hledat kuličky pepře a nového koření. Do sáčku vložíte všechno koření, přidáte ho do pekáče a po upečení ho snadno vyndáte a vymyjete pro další použití.
- Brusinky přidávám už do omáčky. Je pak naprosto skvěle vychucená.
- Místo hovězího masa můžete k přípravě svíčkové použít i zvěřinu, dodá omáčce skvělou chuť.
- Zelenina je nejlepší, když je nakrájená na kostičky. Vždy by mělo být větší množství celeru a petržele než mrkve.
- Na podlévání můžete pro intenzivnější chuť použít vývar.
- Jako přílohu můžete kromě klasického knedlíku zkusit i karlovarský. Recepty na knedlíky najdete tady.
Špikovat, nebo ne?
Spousta kuchařů a kuchařek maso špikuje špekem. To se hodí, hlavně když použijete hovězí zadní. Já mám ale raději hovězí krk a vždycky je dost šťavnatý i bez toho.
Pokud ale máte rádi lehce uzenou chuť, doporučuji koupit kvalitní zauzený špek a klidně maso prošpikujte. Jak na to? Špek dejte na chvíli do mrazáku, aby byl dost pevný, a pak ho nakrájejte na tenké hranolky. Do syrového masa nařízněte několik otvorů a ty vychlazeným špekem naplňte. Dobře se to dělá tenkým špičatým nožem, ale prodává se na to i speciální jehla.
Recept na domácí svíčkovou i pro začátečníky
Jde se vařit! Pokud patříte k těm, kdo se bojí papiňáku, mám pro vás dobrou zprávu. Nebudete ho potřebovat. Já totiž svíčkovou peču v troubě.
Ingredience:
- 5 mrkví, 2 cibule, 3 petržele, 1 střední celer
- 100–120 g másla + další 3 lžíce
- 2 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 3 lžíce brusinek
- 1,8 kg hovězího masa (hovězí krk)
- sůl a mletý pepř
- 3 lžíce oleje
- 4 plátky citronu
- 10 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 kuličky jalovce
- vývar k podlévání (nejlépe hovězí)
- 250 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce hladké mouky
- citronová šťáva
- dále se bude hodit: potravinářský provázek
Svíčková může být i bezlepková
Omáčku můžete bez problémů připravit i v bezlepkové verzi. Stačí dát zhruba dvojnásobné množství zeleniny, které omáčku dostatečně zahustí, a nebudete ji muset zahušťovat klasickou moukou.
Postup:
- Zeleninu nakrájejte na kostičky. Na másle opečte cibuli a mrkev. Když vše začne zlátnout, přidejte celer, petržel a znovu vše opékejte.
- Přidejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat, ochuťte hořčicí a brusinkami.
- Maso odblaňte, osolte, opepřete a svažte potravinářským provázkem do válečku. Na zbylém másle s olejem zprudka opečte ze všech stran.
- Maso přendejte do pekáče, zasypte připravenou zeleninovou směsí, přidejte plátky citronu, koření a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Ideální je horkovzduch. Pečte asi 3 hodiny nebo dokud maso nezměkne, a podle potřeby vše mírně podlévejte.
- Hotové maso nechte chvilku odležet a pak ho nakrájejte na plátky.
- Ze zeleniny vyjměte koření a plátky citronu a pak ji rozmixujte do hladka.
- V misce rozmíchejte smetanu s moukou a vzniklou směs nechte chvíli odstát. Pak ji vmíchejte do omáčky a 10–15 minut provařte.
- Do omáčky vraťte plátky masa a nechte ho prohřát. Podle chuti dosolte a dokyselte citronovou šťávou. Pokud se rozhodnete dokyselovat octem, nejdříve si ho v kastrůlku převařte.
Když mám na přípravu více času, syrové očištěné a svázané maso den předem uložím do pekáče s nakrájenou zeleninou a kořením, zakryji potravinovou fólií a přes noc nechám uležet v lednici. Maso krásně nasaje chutě a vůně. Jde to ale udělat i naopak, tedy že vše po vyndání z trouby nechám vychladnout a přes noc vložím do lednice. Teprve druhý den omáčku dokončím.
Tak co, troufnete si na svíčkovou už i vy?
Vše na vaření a pečení
Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.