Právě čtete

Recept na domácí svíčkovou omáčku z trouby, kterou zvládne i začátečník

57345  
Sdílet: 

Recept na domácí svíčkovou omáčku z trouby, kterou zvládne i začátečník

Pokud si na svíčkovou raději netroufáte, protože vám připadá moc složitá, mám pro vás dobrou zprávu! Podle tohoto receptu už ji uvařili i ti, co se báli dělat i míchaná vajíčka, a někteří dokonce prohlásili, že příprava byla jednoduchá.

11. 2. 2022 3 min. čtení Romana Böhmová
Recept na domácí svíčkovou omáčku z trouby, kterou zvládne i začátečník

Svíčková omáčka. O tomto národním pokrmu se často vedou dlouhé diskuze a je to jedno z těch jídel, na které má každá rodina ten „zaručeně nejlepší“ recept. Někdo přidává ocet, jiný dokyseluje citronem. Každý je od babiček a maminek zvyklý na jinou chuť, barvu i hustotu omáčky. U nás se vždycky říkalo, že která holka zvládne svíčkovou, ta je na vdávání. Asi to plyne z toho, že tuto omáčku spousta lidí vnímá jako jednu z těch náročnějších. Já si ale myslím, že to takový strašák není a že s dobrým receptem ji zvládne uvařit každý. I proto jsem pro vás sepsala ten svůj, který u nás milujeme. Základem je velké množství zeleniny, která dodá tu správnou chuť.

Tipy, které se vám budou hodit:

  • Doporučuji použít sáček na koření. Nebudete pak muset v omáčce hledat kuličky pepře a nového koření. Do sáčku vložíte všechno koření, přidáte ho do pekáče a po upečení ho snadno vyndáte a vymyjete pro další použití.
  • Brusinky přidávám už do omáčky. Je pak naprosto skvěle vychucená.
  • Místo hovězího masa můžete k přípravě svíčkové použít i zvěřinu, dodá omáčce skvělou chuť.
  • Zelenina je nejlepší, když je nakrájená na kostičky. Vždy by mělo být větší množství celeru a petržele než mrkve.
  • Na podlévání můžete pro intenzivnější chuť použít vývar.
  • Jako přílohu můžete kromě klasického knedlíku zkusit i karlovarský. Recepty na knedlíky najdete tady.

Špikovat, nebo ne?

Spousta kuchařů a kuchařek maso špikuje špekem. To se hodí, hlavně když použijete hovězí zadní. Já mám ale raději hovězí krk a vždycky je dost šťavnatý i bez toho.

Pokud ale máte rádi lehce uzenou chuť, doporučuji koupit kvalitní zauzený špek a klidně maso prošpikujte. Jak na to? Špek dejte na chvíli do mrazáku, aby byl dost pevný, a pak ho nakrájejte na tenké hranolky. Do syrového masa nařízněte několik otvorů a ty vychlazeným špekem naplňte. Dobře se to dělá tenkým špičatým nožem, ale prodává se na to i speciální jehla.

Recept na domácí svíčkovou i pro začátečníky

Jde se vařit! Pokud patříte k těm, kdo se bojí papiňáku, mám pro vás dobrou zprávu. Nebudete ho potřebovat. Já totiž svíčkovou peču v troubě.

Ingredience:

  • 5 mrkví, 2 cibule, 3 petržele, 1 střední celer
  • 100–⁠120 g másla + další 3 lžíce
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžíce brusinek
  • 1,8 kg hovězího masa (hovězí krk)
  • sůl a mletý pepř
  • 3 lžíce oleje
  • 4 plátky citronu
  • 10 kuliček celého pepře, 6 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, 2 kuličky jalovce
  • vývar k podlévání (nejlépe hovězí)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 2 lžíce hladké mouky
  • citronová šťáva
  • dále se bude hodit: potravinářský provázek

Svíčková může být i bezlepková

Omáčku můžete bez problémů připravit i v bezlepkové verzi. Stačí dát zhruba dvojnásobné množství zeleniny, které omáčku dostatečně zahustí, a nebudete ji muset zahušťovat klasickou moukou.

Postup:

  1. Zeleninu nakrájejte na kostičky. Na másle opečte cibuli a mrkev. Když vše začne zlátnout, přidejte celer, petržel a znovu vše opékejte.
  2. Přidejte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat, ochuťte hořčicí a brusinkami.
  3. Maso odblaňte, osolte, opepřete a svažte potravinářským provázkem do válečku. Na zbylém másle s olejem zprudka opečte ze všech stran.jak uvařit maso na svíčkovou
  4. Maso přendejte do pekáče, zasypte připravenou zeleninovou směsí, přidejte plátky citronu, koření a vložte do trouby předehřáté na 150 °C. Ideální je horkovzduch. Pečte asi 3 hodiny nebo dokud maso nezměkne, a podle potřeby vše mírně podlévejte.
  5. Hotové maso nechte chvilku odležet a pak ho nakrájejte na plátky.
  6. Ze zeleniny vyjměte koření a plátky citronu a pak ji rozmixujte do hladka.zelenina na svíčkovou recept
  7. V misce rozmíchejte smetanu s moukou a vzniklou směs nechte chvíli odstát. Pak ji vmíchejte do omáčky a 10–⁠15 minut provařte.
  8. Do omáčky vraťte plátky masa a nechte ho prohřát. Podle chuti dosolte a dokyselte citronovou šťávou. Pokud se rozhodnete dokyselovat octem, nejdříve si ho v kastrůlku převařte.

Když mám na přípravu více času, syrové očištěné a svázané maso den předem uložím do pekáče s nakrájenou zeleninou a kořením, zakryji potravinovou fólií a přes noc nechám uležet v lednici. Maso krásně nasaje chutě a vůně. Jde to ale udělat i naopak, tedy že vše po vyndání z trouby nechám vychladnout a přes noc vložím do lednice. Teprve druhý den omáčku dokončím.

Tak co, troufnete si na svíčkovou už i vy?

Vše na vaření a pečení

Vše na vaření a pečení

Na Tchibo.cz najdete vše, co se vám bude hodit v kuchyni.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články