Záhadné zmizení
Znáte to, připravíte plný talíř chlebíčků a brzy zjistíte, že na jeho okraji je odložená tu paprika, tu kyselá okurka, tu vajíčko, na polovině chlebíčků zas chybí šunka nebo sýr… Nevysvětlitelný jev, který se děje napříč všemi generacemi a jehož záhada nebyla dosud vyřešena. Co je ale u chlebíčku dané a možná nás dovede na stopu, je skutečnost, že co člověk, to jiná oblíbená kombinace chutí.
Zdobení, které osloví
Na vzhledu záleží, a to platí právě u chlebíčků, proto při jejich přípravě a zdobení dbejte na jejich estetickou stránku. Využijte co nejvíce barev, použijte nejrůznější zdobičky, vykrajovátka a netypické suroviny, jako jsou třeba jedlé kytky, klíčky, semínka, oříškovou granolu apod. Pohrajte si i s tvary plátků šunky, salámu nebo sýra, můžete je motat do ruličky, kornoutku nebo třeba do tvaru růže.
Tipy na kreativní úpravu chlebíčkových ingrediencí
Plátkové ingredience
ŠUNKA/PROSCIUTTO
- Stočit do růžičky
- Složit do vějíře
- Vytvořit malé kornoutky
- Naskládat do harmoniky
SÝRY
- Nakrájet na tenké trojúhelníčky
- Složit do vějířků
- Stočit do ruliček
- Vykrojit ozdobným vykrajovátkem
Zelenina
OKURKA
- Nakrájet vlnkovým nožem
- Vytvořit tenké proužky škrabkou
- Stočit do spirálek
- Vykrojit malé kolečka
PAPRIKA
- Nakrájet na tenké proužky
- Vytvořit drobné kosočtverce
- Vykrojit malé tvary
VEJCE
- Krájet vlnkovým nožem
- Vytvořit tenké plátky
- Použít struhadlo na jemné hoblinky
- Vykrojit malá kolečka
Čerstvé, jak to jen jde
I chlebíčky mají svou stinnou stránku, nevydrží totiž vypadat příliš dlouho “fit”. Z toho důvodu je dobré, pokud je to u nich samozřejmě možné, používat čerstvé ingredience. Každá čerstvě utržená bylinka nebo právě nakrájené prosciutto bude ve svěží formě jistě o něco déle.
Chutě ze všech koutů světa
Chlebíčky se dají zkombinovat s ovocem, jako je hroznové víno, hruška, fíky, ale také s luxusními chutěmi krevet, kaviáru nebo crème fraîche. Inspirovat se můžete klidně i v zahraničí, co takhle sushi chlebíček nebo teriyaki kuřecí se zázvorem? Lahodné jednohubky lze připravit i pro vegetariány, dokonalou chuť uděláte např. spojením řepy a kozího sýra nebo grilované zeleniny a hummusu. Rozhodně doporučuji do tradičních chlebíčků zkusit přidat trochu exotiky, za mě vede mango, ananas a granátového jablko. Takové chutě bych ladila s jemným avokádem nebo třeba s feta sýrem.
Bramborovo-vajíčkové chlebíčky
Na pomazánku potřebujeme:
- 3 uvařená vejce natvrdo
- 2 uvařené střední brambory
- 1 větší šalotka
- 100 g žervé
- 2 lžíce majonézy
- pepř, sůl
Na dokončení:
- veka
- kvalitní šunka
- kyselé okurky
- vařené vajíčko natvrdo
- sůl, pepř
Postup:
- Vajíčka a brambory si nakrájíme na kostičky a vhodíme do misky. Přidáme najemno nasekanou šalotku, žervé, majonézu a podle chuti osolíme a opepříme. Pomazánku promícháme.
- Veku si nakrájíme a namažeme velkou vrstvou pomazánky. Ozdobíme šunkou, plátky kyselé okurky, plátkem uvařeného vajíčka a celé ještě lehce osolíme a opepříme.
Chlebíčky s řepovou pomazánkou a pistáciemi
Na pomazánku potřebujeme:
- 2 střední vařené červené řepy
- 60 g žervé
- 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
- sůl, pepř
Na dokončení:
- francouzská bageta
- nasekané pistácie
- snítky tymiánu
Postup:
- Do misky si nastrouháme uvařené červené řepy. Přidáme žervé, tymián a podle chuti osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme.
- Bagetu si nakrájíme na šikmo na plátky a namažeme je řepovou pomazánkou. Chlebíčky ozdobíme nasekanými pistáciemi a přidáme malý kousek čerstvého tymiánu.
Chlebíčky s hermelínovou pomazánkou a pekanovými ořechy
Na pomazánku potřebujeme:
- 1 celý hermelín
- 60 g žervé
- 1 lžíce majonézy
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 malá šalotka
- 30 g kvalitní šunky
- sůl, pepř
Na dokončení:
- francouzská bageta
- pekanové ořechy (příp. vlašské)
- jarní cibulka
Postup:
- Do misky si nahrubo nastrouháme hermelín, přidáme žervé, majonézu, zakysanou smetanu a najemno nakrájenou šalotku. Nakonec si ještě na kostičky nakrájíme šunku, přidáme ji do pomazánky, kterou ještě podle chuti osolíme a opepříme. Vše dobře promícháme.
- Bagetu si nakrájíme na plátky, namažeme řepovou pomazánkou, ozdobíme pekanovými oříšky a nasekanou jarní cibulkou.
A tak zatímco tajemství mizejících ingrediencí zůstává stále neobjasněno, jedno je jisté – chlebíčky jsou a zůstanou králi českého pohoštění. Se špetkou kreativity a trochou odvahy můžete tuhle oblíbenou klasiku povýšit na gurmánský zážitek, který osloví i ty nejnáročnější mlsouny. Možná právě vy objevíte kombinaci, která se stane novým gastronomickým hitem!
Podzim v kuchyni
Udělejte si radost kuchyňským vybavením a nádobím v hřejivých barvách.