Okurky hadovky, rajčata, cibulka, nové brambory, fazolky, bylinky… „Druhá“ okurková sezona nastane trochu později, a to se zas sbírají nakládačky a pilně se zavařuje do zásoby. Ale do té doby se jí okurky salátovky-hadovky ve velkém. Každý den klasický okurkový salát, obden tzatziki a zbylé dny v týdnu tarator.
Ten nám připravovala babička každé léto na chatě. Jako malá jsem pro tento bulharský pokrm, pravda, neměla moc pochopení, ale dnes mi přijde naprosto geniální. Tenhle tekutý salát nebo studená polévka (jak chcete) je úžasně osvěžující. Babička nám ho ještě zpestřovala na zapití Vincentkou. Odtud asi pramení základy mého vztahu k opravdu zdravému stravování :).
Nicméně zkuste přesvědčit svou rodinu a zchlaďte se v parném létě domácí studenou okurkovou polévkou s vlašáky a koprem. Nejvíc mi na ní chutnají ty ořechy, které se po chvíli lehce nasáknou a krásně chrumkají v puse. Vincentku můžete vynechat, ale okurku nikdy!
Suroviny
salátová okurka – čím více, tím lépe (2 ks)
3 stroužky česneku
sůl
hrst nasekaných vlašských ořechů
50 ml olivového oleje
čerstvý kopr
0,5 litru jogurtu
0,5 litru acidofilního mléka nebo vody
Postup
Oloupejte a na drobné kostičky nakrájejte salátovou okurku. Poté přidejte utřený česnek, olej, nasekaný kopr, jogurt, mléko nebo vodu, a nakonec dozdobte vlašskými ořechy a koprem nešetřete. Dejte vychladit a podávejte.