Právě čtete

Studená polévka Tarator

10904  
Sdílet: 

Studená polévka Tarator

Konečně! Po roce čekání na „první“ okurkovou sezonu jsem se dočkala. Zahrada začala pozvolna plodit opravdu ve velkém a nejenom ve skleníku se rostliny ohýbají pod tíhou zelených plodů okurky. Na tohle období se vždycky strašně těším. To totiž začínají prázdniny, a to znamená krásný čas na statku a stoly prohýbající se pod tíhou nasbíraných darů přírody.

14. 7. 2017 2 min. čtení Kateřina Winterová
Studená polévka Tarator

Okurky hadovky, rajčata, cibulka, nové brambory, fazolky, bylinky… „Druhá“ okurková sezona nastane trochu později, a to se zas sbírají nakládačky a pilně se zavařuje do zásoby. Ale do té doby se jí okurky salátovky-hadovky ve velkém. Každý den klasický okurkový salát, obden tzatziki a zbylé dny v týdnu tarator.

Ten nám připravovala babička každé léto na chatě. Jako malá jsem pro tento bulharský pokrm, pravda, neměla moc pochopení, ale dnes mi přijde naprosto geniální. Tenhle tekutý salát nebo studená polévka (jak chcete) je úžasně osvěžující. Babička nám ho ještě zpestřovala na zapití Vincentkou. Odtud asi pramení základy mého vztahu k opravdu zdravému stravování :).

Nicméně zkuste přesvědčit svou rodinu a zchlaďte se v parném létě domácí studenou okurkovou polévkou s vlašáky a koprem. Nejvíc mi na ní chutnají ty ořechy, které se po chvíli lehce nasáknou a krásně chrumkají v puse. Vincentku můžete vynechat, ale okurku nikdy!

_MG_3258

Suroviny

salátová okurka – čím více, tím lépe (2 ks)
3 stroužky česneku
sůl
hrst nasekaných vlašských ořechů
50 ml olivového oleje
čerstvý kopr
0,5 litru jogurtu
0,5 litru acidofilního mléka nebo vody

IMG_0859

Postup

Oloupejte a na drobné kostičky nakrájejte salátovou okurku. Poté přidejte utřený česnek, olej, nasekaný kopr, jogurt, mléko nebo vodu, a nakonec dozdobte vlašskými ořechy a koprem nešetřete. Dejte vychladit a podávejte.

IMG_0898

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články