Právě čtete

Slíváky podle babičky Evy

47313  
Sdílet: 

Slíváky podle babičky Evy

Slíváky jsou specialitkou mé tchyně. Každý, kdo je pozná, chce víc a víc! Když jsme točili Herbář, častokrát jsme dostali zásilku těch skvělých švestkových koláčů a nikdy se na nás s Lindou nedostalo. Stály jsme totiž před kamerou a vařily a dělaly vtipy na úplně jiná jídla. Mezitím nám i ty naše kousky švestkového nebe někdo sežral. No, jako třeba kameramani a rekvizitáři a osvětlovači, však my víme!

27. 9. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Slíváky podle babičky Evy

Naše babička Eva (která stále vypadá jako krásná maminka) podědila tenhle recept také po své tchyni, což mu přidává na důvěryhodnosti, poněvadž tchyně se musí hodně snažit, jak tušíme… A proto je většinou podávají ještě teplé rovnou z plechu. Musím říct, že je to blaho! Mám dva syny, na které už někde čekají mimo budoucích ženušek také tchyně, takže doufám, že se tento recept dostane do širokého povědomí a mí chlapci budou za pár let díky svým druhým maminkám a jejich slívákům ještě šťastnější.

Untitled Session00327 1

Recept na slíváky

Suroviny:

1 kg švestek
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 ml mléka
80 g cukru
1 vejce + 1 žloutek na pomazání
špetka soli
kostka kvasnic
100 ml oleje
80 g másla
skořicový cukr, mletá skořice nebo vanilkový cukr

Postup:

Nejprve si vedle v hrnku připravíme kvásek. Kvasnice rozdrolíme do 100 ml vlažného mléka a přikrmíme je troškou cukru a mouky. Než se kvásek rozjede, smícháme oba druhy mouky, cukr a sůl v míse. Máslo rozpustíme v rendlíčku a smícháme se zbylým mlékem. Pak ho i s olejem a vejcem přimícháme k suchým ingrediencím. Přidáme vzešlý kvásek a poctivě zaděláváme, až se těsto odlepuje od vařečky. Mísu poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 30 min kynout.

Pěkně si pomoučíme vál a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Nožem odkrajujeme stejně velké kousky těsta a tvoříme z něj tenčí placky, velké asi 10-12 cm. Na ně klademe omyté a vypeckované půlky švestek, já dávám tak 3. Dvě dospodu, jednu obrácenou navrch. Posypte skořicí a vanilkovým cukrem podle chuti. Pak okraje placky přetáhněte k sobě a přimáčkněte, ať se hezky slepí. Vytvořte si  takový bochánek a položte ho na plech s pečícím papírem, spojem dolů. Pozor, ať koláček neprotrhnete.

Nakonec potřete každý koláček rozšlehaným žloutkem. Pečte na 200 °C v horkovzdušné troubě nebo na 180 °C normálně, zhruba 30 min. Zlatohnědé slíváky podáváme nejlépe teplé.

_DSC1999

Untitled Session00319

Untitled Session00337

Untitled Session00402 1

Untitled Session00454

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články