Naše babička Eva (která stále vypadá jako krásná maminka) podědila tenhle recept také po své tchyni, což mu přidává na důvěryhodnosti, poněvadž tchyně se musí hodně snažit, jak tušíme… A proto je většinou podávají ještě teplé rovnou z plechu. Musím říct, že je to blaho! Mám dva syny, na které už někde čekají mimo budoucích ženušek také tchyně, takže doufám, že se tento recept dostane do širokého povědomí a mí chlapci budou za pár let díky svým druhým maminkám a jejich slívákům ještě šťastnější.
Recept na slíváky
Suroviny:
1 kg švestek
250 g hladké mouky
250 g polohrubé mouky
200 ml mléka
80 g cukru
1 vejce + 1 žloutek na pomazání
špetka soli
kostka kvasnic
100 ml oleje
80 g másla
skořicový cukr, mletá skořice nebo vanilkový cukr
Postup:
Nejprve si vedle v hrnku připravíme kvásek. Kvasnice rozdrolíme do 100 ml vlažného mléka a přikrmíme je troškou cukru a mouky. Než se kvásek rozjede, smícháme oba druhy mouky, cukr a sůl v míse. Máslo rozpustíme v rendlíčku a smícháme se zbylým mlékem. Pak ho i s olejem a vejcem přimícháme k suchým ingrediencím. Přidáme vzešlý kvásek a poctivě zaděláváme, až se těsto odlepuje od vařečky. Mísu poté přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě nejméně 30 min kynout.
Pěkně si pomoučíme vál a vykynuté těsto na něj vyklopíme. Nožem odkrajujeme stejně velké kousky těsta a tvoříme z něj tenčí placky, velké asi 10-12 cm. Na ně klademe omyté a vypeckované půlky švestek, já dávám tak 3. Dvě dospodu, jednu obrácenou navrch. Posypte skořicí a vanilkovým cukrem podle chuti. Pak okraje placky přetáhněte k sobě a přimáčkněte, ať se hezky slepí. Vytvořte si takový bochánek a položte ho na plech s pečícím papírem, spojem dolů. Pozor, ať koláček neprotrhnete.
Nakonec potřete každý koláček rozšlehaným žloutkem. Pečte na 200 °C v horkovzdušné troubě nebo na 180 °C normálně, zhruba 30 min. Zlatohnědé slíváky podáváme nejlépe teplé.