Právě čtete

Sklizeň vlašáků: jak je správně sklidit a zpracovat, aby nám vydržely celý rok

533  
Sdílet: 

Sklizeň vlašáků: jak je správně sklidit a zpracovat, aby nám vydržely celý rok

Vlašské ořechy jsou velmi zdravou pochoutkou, jejíž čas právě přichází. Jak ale zajistit, aby vám dělaly radost celý rok? Mám pro vás pár jednoduchých tipů, jak vlašáky správně sklízet, louskat, skladovat a taky co z nich připravit, aby nezůstaly zapomenuté ve spíži.

25. 9. 2024 4 min. čtení Magdalena Kader Aghová
Sklizeň vlašáků: jak je správně sklidit a zpracovat, aby nám vydržely celý rok

Vlašské ořechy a jejich sběr: načasování je klíčové

Při sběru vlašských ořechů je důležité správné načasování. Vlašáky dozrávají většinou na podzim, od konce září do poloviny října. Nejlepší způsob, jak poznat, že jsou ořechy zralé, je podle prasklé zelené slupky, která ořech obaluje. Jakmile tahle vrstva začne praskat a ořechy padají na zem, je ten pravý čas je posbírat. Důležitá je také barva samotné skořápky – měla by být krásně sytě hnědá. Co bych nedoporučila, je sbírat ořechy, které jsou stále obalené v zelené slupce. Nejen že ještě nejsou zralé, ale při jejich loupání byste se dost natrápili. Proto radím – počkejte, až slupka sama přirozeně praskne.

Jak se chopit sběru

Vlašské ořechy můžete sbírat dvěma způsoby – buď je necháte spadnout na zem, nebo je sbíráte přímo ze stromu. První metoda je jednodušší: stačí počkat, až ořechy začnou samy padat, a pak je pravidelně sbírat. Doporučuji nenechávat je na zemi příliš dlouho, protože při kontaktu s vlhkou půdou mohou začít plesnivět. Druhou možností je sbírat ořechy přímo ze stromu. Jakmile slupka začne praskat, můžete je utrhnout z větví nebo jemně zatřást stromem či větvemi a nechat zralé ořechy spadnout.

Vlašské ořechy nejlépe dozrávají během suchého podzimu. Jakmile se však objeví deštivé počasí, je potřeba sbírat je co nejdříve, abyste předešli jejich plesnivění. Ořechy dozrávají postupně, proto je důležité je chodit pravidelně sbírat, aby nezůstaly na zemi příliš dlouho.

Louskání ořechů: tradičně, nebo s malou pomocí?

A teď přichází ta část, kterou mám osobně nejméně ráda – louskání ořechů. Je několik způsobů, jak na to, ale než se do louskání pustím, vždycky nechávám ořechy několik dní proschnout na dobře větraném místě. Vysušené ořechy se totiž snadněji skladují, a když jsou dobře suché, jejich skořápka křehne, takže jdou louskat o něco lépe.

Pokud jde o samotné louskání, můžete použít klasický louskáček, ale přiznám se, že ten u nás doma moc nefunguje – louskání je s ním zdlouhavé a namáhavé. Mně se osvědčila úplně jiná metoda – sednu si venku na obrubník, vezmu kámen a louskám ořechy s ním. Funguje to skvěle! Kdo ale preferuje praktičtější metody, může použít třeba kladívko nebo ořech vložit mezi dvě utěrky a jemně ho udeřit. Další možností je ořech vložit mezi panty dveří a lehkým tlakem skořápku prasknout. Ale moje nejoblíbenější metoda? Zavolat babičku! :)

Sušení a skladování: aby vydržely co nejdéle

Jakmile máte vylouskáno, přichází na řadu sušení. Čerstvě vylouskané ořechy je potřeba pořádně vysušit, aby si zachovaly svou chuť a kvalitu. Vlašáky totiž mají vysoký obsah tuku, což je činí náchylnými k plísním a žluknutí. Žluklý ořech poznáte snadno – smrdí zatuchlinou a chutná nahořkle. Naopak zdravý ořech má jemně máslovou a křupavou texturu. Aby ořechy vydržely co nejdéle, suším je na síťce nebo papíře na dobře větraném místě, což trvá zhruba dva až tři týdny.

Suché ořechy pak skladuju na chladném a suchém místě, nejlépe v plátěných nebo papírových sáčcích. Skvěle se nám také osvědčily vzduchotěsné nádoby v lednici, kde vydrží čerstvé tři až šest měsíců. Pokud je chcete skladovat dlouhodobě, doporučuji mrazák. V mrazáku si ořechy uchovají svou chuť i kvalitu po celý rok. Mimochodem, vždycky dávám ořechy na 48 hodin do mrazáku hned po sklizni – zahubí to případné brouky nebo jiné malé živočichy.

Tipy na skladování vlašských ořechů

  • Sušení: Rozložte ořechy na síťku nebo papír a nechte je na větraném místě sušit 2–3 týdny.
  • Skladování: Uložte suché ořechy na chladném a suchém místě, ideálně v plátěných sáčcích.
  • Chladnička: V lednici vydrží čerstvé 3–6 měsíců.
  • Mrazák: Pokud chcete ořechy skladovat dlouhodobě, mrazák je ideální. Ořechy vydrží až rok.
  • Rada: Dejte ořechy na 48 hodin do mrazáku, abyste zahubili případné škůdce.

Co s ořechy? Recept na nakládaný hermelín

A co s ořechy, když už máte plnou lednici i mrazák? Kromě klasických koláčů a buchet zkuste třeba nakládané vlašáky v medu. Potřebujete jen ořechy a tekutý med – tolik, aby byly všechny ořechy ponořené. Nebo je můžete přidat k nakládaným sýrům, jako je mozzarella, feta nebo klasický hermelín.

A právě na nakládaný hermelín mám pro vás dnes recept.

Co potřebujeme:

  • 5 hermelínů
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžička sladké papriky
  • 1 lžička uzené papriky
  • 3 ks bobkového listu
  • 3 snítka rozmarýnu
  • 7 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • 2 cibule
  • 400 ml slunečnicového oleje (cca)
  • 100 g vlašských ořechů

Postup:

  1. Prolisujte stroužky česneku a smíchejte je s uzenou i sladkou paprikou.
  2. Rozřízněte hermelíny vejpůl a potřete je česnekem smíchaným s kořením.
  3. Hermelíny přiklopte druhou půlkou a zajistěte párátkem či špejlí, aby se nerozdělily.
  4. Cibuli nakrájejte na půlměsíčky.
  5. Nyní všechny ingredience vrstvěte do dobře umyté sklenice. Nakonec zalijte slunečnicovým olejem.
  6. Dobře uzavřete a vložte do lednice na 10–14 dní.
  7. Servírujte s chlebem.

Tak dobrou chuť!

Podzim v kuchyni

Podzim v kuchyni

Udělejte si radost kuchyňským vybavením a nádobím v hřejivých barvách.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články