To, že salát nadchl mého manžela, mě ani tolik nepřekvapilo. Přece jen jeho kořeny sahají do Ruska a tam se řepa jí na tisíce způsobů. Spíš jsem se těšila, co na něj řekne maminka a hlavně bratr. Řepu jsme doma běžně nejedli (ani nevím proč), a když už, tak to byla ta kompotovaná.
Bratra jsem pozvala oběd a salát podávala v takových miniskleničkách; hlavně proto, že jsem si myslela, že zase tak velký úspěch mít nebude. Jenže! Podcenila jsem ho. Jak salát, tak bratra.
Zprvu se podivoval nad svítivě růžovou barvou. Radši jsem ho tedy upozornila, že jde o slaný salát, nikoli dezert. S nejistotou v očích uchopil vidličku a ochutnával. Z ochutnávání se stalo vychutnávání. Zamiloval si ho po prvním soustu, stejně jako já.
Ihned si ode mě vzal recept a od té doby ho dělal pořád. Když říkám pořád, tak pořád. Byl schopný jíst ho i několikrát do týdne. A tak když o něm mluvil stále dokola, mamince to nedalo, salát si připravila a okamžitě také najela na „řepolátový“ maraton. :-)
Salát z červené řepy, který si zamiluje každý
Doba přípravy: 15 minut (+ 90 minut pečení nebo vaření)
Náročnost: malá
Hodí se jako příloha k masu, místo pomazánky na chléb, ke grilování i jenom tak.
Suroviny na 6 porcí:
- 4 střední řepy
- 400 g hustého bílého jogurtu
- 1 polévková lžíce olivového oleje + na zakápnutí
- 3 stroužky česneku
- 6 lžic slunečnicových semínek
- sůl, pepř
- 150 g rukoly
Postup:
Nejlépe den předem zabalíme neoloupanou řepu do alobalu. Vložíme ji do pekáče a pečeme při 180 °C cca 90 minut.
Druhá varianta je, že řepu vložíme do hrnce, zalijeme vodou a dáme vařit. Také neloupeme. Vaří se zhruba 60 minut. Chuť se ale trochu vyvaří, a tak řepa není tak dobrá, jako ta pečená.
Řepa je hotová tehdy, když se do ní lehce ztuha zapíchne vidlička. Pak máme prozatím hotovo a dáme ji vychladit (ideálně přes noc).
Řepu oloupeme a pokrájíme na půlcentimetrové kostičky.
Přidáme bílý jogurt, olej, prolisovaný česnek, slunečnicová semínka, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme.
Servírujeme s rukolou zakápnutou olivovým olejem a posypanou solí a pepřem.