Právě čtete

Rozhodla jsem se začít učit lidi, jak vyrábět módu líp

2909  
Sdílet: 

Rozhodla jsem se začít učit lidi, jak vyrábět módu líp

V době, kdy nás rychloobrátková produkce a módní trendy přicházející jako na běžícím páse pohlcují do konzumního způsobu života, je těžké zpomalit. V daném životním stylu byla zacyklená i Kamila Boudová, odbornice na udržitelnou módu. V jednom bodě si řekla, že stačilo. Přešla na ekologickou stranu módy, o které se dnes snaží šířit povědomí jak v Čechách, tak v zahraničí.

6. 9. 2017 3 min. čtení Redakce
Rozhodla jsem se začít učit lidi, jak vyrábět módu líp

Kamila je v lokálních vodách známá jako módní revolucionářka a bojovnice za udržitelný rozvoj. Její odhodlanost měnit módní průmysl na lepší a přinášet alternativy neškodící naší planetě ocenil i magazín Forbes, kde se letos objevila na seznamu 30 nejúspěšnějších lidí do 30 let. Kamila učí studenty v Paříži, přednáší o udržitelné módě, poskytuje byznys konzultace v oblasti módy a 2krát do roka organizuje v rámci pražského týdne módy událost pro širokou veřejnost – SLOU Fashion Days.

Zdroj: osobní archiv 

 

Jejím největším snem bylo pracovat pro módní dům Dior

Kamila vystudovala módní design. „Jediné, co jsem měla v hlavě v té době, bylo, jak mě jednoho dne zaměstná Dior a bude ze mě velká módní návrhářka.“ Vzápětí se přestěhovala do Londýna, pak do Paříže, kde byla odhodlaná si svůj sen splnit. Kamila začala pracovat pro prestižní obchodní dům Gallerie Laffayette a zdálo se, že má našlápnuto přesně tam, kam toužila.

Paříž jí rozvrátila hodnoty

V Paříži, městě módy, si uvědomila, že s tím, co dělala doteď, nechce mít už nic společného. „Odhalila jsem tam pravdu o dětské práci a chemicky zamořeném prostředí módního průmyslu, což mě velmi zasáhlo, protože jsem toho byla součástí.“ Kamile trvalo asi rok a půl, než si rozmyslela, jak naloží s tím, na co přišla. „Móda byla to jediné, co jsem znala, co jsem vystudovala a čemu jsem se tehdy profesionálně věnovala. Rozhodla jsem se začít učit lidi, jak to dělat líp.“

Zdroj: osobní archiv 

 

Událost o udržitelné módě

Kamila nejprve přinesla do Česka a na Slovensko mezinárodní kampaň Fashion Revolution, potom založila vlastní vzdělávací platformu Moyomi a začala organizovat workshopy o udržitelné módě. Média se ptala čím dál tím víc. „Já jsem sice extrém, který si třeba i 5 roků nic nekoupí, ale to lidem říct nemůžete. Potřebujete jim poskytnout řešení a zodpovědné značky potřebují platformu, kde by se mohly prezentovat.“ A tak vznikla událost SLOU Fashion Days.

V rámci prvního ročníku Kamila zorganizovala přednášky a prodejní prezentaci dvou značek. S pátou sezonou se na této prodejní akci představí víc než čtyřicet značek, prodejců a doplní je bohatý doprovodný program. „To, že SLOU Fashion Days existují a jsou sezonu od sezony lepší, je pro mě důkaz pozitivních změn ve společnosti. Každou sezonu přicházíme s novou kampaní, ale jejím cílem je stále to samé – změnit hodnoty společnosti. Mým snem je, že se lidi jednou budou místo nové kabelky nebo luxusního auta chlubit tím, že jezdí do práce na kole a že si přes víkend opravili díru na kalhotech.“

Zdroj: osobní archiv 

 

Udržitelnost od hlavy až k patě

To ale není všechno. Udržitelnost pro Kamilu nekončí u módy, ale znamená pro ni životní styl – snaží se nakupovat bez obalu, do města jezdí na kole, věci nezahazuje, ale opravuje, plastům se vyhýbá, co jen to jde, a jejím největším snem je zrušit odpad a kompostovat. „Ví to o mně všichni. Mí přátelé i dámy, co četly můj blog, vědí, že se o oblečení ráda dělím, proto mi doma schází celý šatník. Díky téhle životní teorii jsem přežila těhotenství i mateřství s nulovými náklady za oblečení a mohla jsem si dovolit třeba organické jídlo nebo ekologické plínky z bio bavlny, které peru ve vlastním pracím přípravku.“

Kamilin životní příběh a hodnoty, přes které nejede vlak, jsou inspirativním tématem, o které lze s Kamilou mluvit donekonečna. Tolik času jsme neměli, ale s nadšením nás informovala, že teď pracuje na knize, kde se to všechno dočteme.

Zdroj: osobní archiv 
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články