Právě čtete

S Matějem Ruppertem o zákulisí české hudební scény

2708  
Sdílet: 

S Matějem Ruppertem o zákulisí české hudební scény

Matěj Ruppert je jedním z nejvýraznějších českých zpěváků, který na sebe před lety upozornil v televizním pořadu Caruso Show. Nyní je jeho kariéra propojená s oblíbenou tuzemskou kapelou Monkey Business, jejíž energií nabité koncerty získaly téměř legendární pověst.

22. 6. 2017 5 min. čtení Redakce
S Matějem Ruppertem o zákulisí české hudební scény

V rozhovoru nám Matěj prozradil, jaké má s kapelou plány na léto, co ovlivňuje vztah dětí k hudbě a také o tom, zda se muzikant v českém prostředí může cítit jako Mick Jagger.

mon-3

Káva, nebo čaj?

Spíš káva. Nejradši mám ristretto a hodně mléka, případně latte. Zároveň ale nejsem velký kafař, vypiju téměř cokoliv. Ve finále mi daleko víc chutná dobrý rozpustný kafe, který si sám udělám, než to v kavárně. Mám zajímavou historku: byli jsme s manželkou na dovolené v Turecku a kafe tam bylo opravdu hnusný, tak jsem si říkal, že si dám kafe z lístku a číšník mi navrhl tradiční turecké kafe. No a donesli mi turka, to mi vůbec nedošlo! Bylo to dobrý, ale turka nemám rád, všechno mi jde do zubů.

Od kávy k hudbě. Jak podle vás funguje hudební výchova na školách?

Blbě. Problém je, že školství se hudební výchově nevěnuje vůbec, nebo se striktně vyučuje hudební teorie, která je pro děti nudná, horší než matematika. V hudební teorii není ani špetka hudby, notička čtvrťová, půlová… V nízkém věku dítě k hudbě rozhodně nechytnou tak, že se bude muset biflovat stupnice. Teorie není podstatná, naopak mi daleko víc chybělo hudební rozpoznávání. Například vám zahrají dva tóny, řeknou, že první tón je C a vy řeknete, co je ten druhý. To jsme nikde neprobírali, a když jsem dělal zkoušky na konzervatoř, tak mi to chybělo. Na tom se praxí učíte teorii a zároveň to rozvíjí do jisté míry zpěv a tak dále.

Ovlivňuje to vztah dětí k hudbě?

Samozřejmě. Drtivá většina dětí nezůstane u hudebního nástroje proto, že je to strašná otrava. Venku je nádherně a vy se máte učit prstoklad. Samozřejmě existují výjimky, jsou nástroje, kde musíte zvládnout základní techniky.

Jak by tedy rodiče měli pomoct vybudovat dětem vztah k hudbě?

Myslím, že děti mají tu vlastnost, že rády přejímají to, co vidí ve svém okolí. Takže je pravděpodobné, že když rodiče budou mít hudbu rádi, tak děti taky. Rozhodně bych děti do ničeho nenutil. Hudba nás obklopuje, aniž jsme si toho vědomi. Kamkoliv vejdete, do většiny bank, úřadů nebo v hospodách, pořád tam něco hraje. Takže dítě je obklopené hudbou, a to je správně, proto bych je nechal, ať si to najdou samy. Já jsem v tomhle ovlivněný mými rodiči, kteří byli benevolentní, a řekli mi, ať si něco najdu, že mě v tom budou podporovat. A já si už tehdy vybral, že budu chodit do folklórního souboru Rosenka.

mon-2

Má vaše dcera vztah k hudbě?

Přijde mi, že na to, že jí ještě nejsou ani dva roky, už má docela rytmus a zdá se mi, že docela intonuje. Ale to jsou nepodstatný věci. Pokud se jednou bude chtít věnovat hudbě, tak se jí bude věnovat. Pokud na to nebude mít talent, bude na mně a na mojí ženě jí trochu zkorigovat, aby od toho moc neočekávala. Teď to mám tak, ať si dělá, co chce, samozřejmě v rozumných mezích. Ať si zvolí jakékoliv povolání, budu ji podporovat.

Jak jde otcovství dohromady s vaší profesí?

Spousta lidí si myslí, že špatně, ale na rozdíl od běžnějších typů rodičů, kteří mají volno o víkendu, já o víkendu pracuju a přes týden mám volno. Takže se s manželkou můžeme sebrat a jet na chalupu a nemusíme řešit, že je týden a jdeme do práce. Což je docela výhoda.

Řekl byste, že být muzikantem je vysněná práce?

Pro mě jo. Dělám něco, co mě baví, naplňuje, a ještě mi to přináší velmi slušnou obživu. To bych přál každému. Nemusí to být zpěv, herectví, to je jedno, dělejte cokoliv, hlavně, ať vás to naplňuje. Mám spíš pocit, že většina lidí to tak neprožívá. Má práci, která je nenaplňuje a nebaví, ale třeba mají dobrý peníze, ideálně by chtěli dělat něco jinýho, ale zvolili si vyšší standard. Ale pro mě to je vysněná práce, jsem exhibicionista a rád se předvádím na veřejnosti.

Podobají se americké filmy o kapelách realitě?

Samozřejmě. Akorát těch sporťáků, zlata a diamantů je o dost míň. Prožili jsme si s Monkey Business i divočejší léta, byly doby, kdy jsem byl sám a byl jsem známý zpěvák, tak nebyla nouze o sukně. Zažil jsem pár okamžiků, kdy jsem si říkal, že tohle už je hodně blízko Micku Jaggerovi, ale vyhnuly se nám tvrdý drogy, takže žádný excesy. My jsme vlastně strašně slušná kapela a na to, jak jsme divoký na pódiu, jsme pak zas vyklidněný. A nemyslím si, že je to věkem, furt se něčemu smějeme, a hlavně jsme rádi spolu, téměř po každém koncertě spolu zůstaneme a dáme si pivo.

mon-41

Jaké máte na léto plány s kapelou?

V červnu hrajeme v Praze na Metronome festivalu, kde budeme mít malý set jako vzpomínku na George Michaela. Z poslechu se jeho písničky zdají jednoduchý a popový, ale ne nadarmo to byl jeden z nejlepších zpěváků všech dob, jeho písničky jsou těžký nejen pro zpěváka, ale i pro kapelu. Budeme kvůli tomu mít speciální soustředění. Roman pracuje na písničkách na novou desku, takže na tom už taky začínáme pracovat. A začíná festivalová sezóna, takže nebudeme mít jediný volný víkend.

Stihnete si v létě vůbec zajet na dovolenou?

Naše profese má nejen výhody, ale i pár nevýhod, a to tu, že v létě můžeme jet na dovolenou, ale tím pádem se ochudíme o 14 dní hraní. Řešíme to tak, že máme celozávodní dovolenou v září, kdy je ještě hezké počasí a dá se zajet k moři. Ale já mám tendence jezdit k moři spíš v lednu. Jsem strašně rád, že žiju tady, protože to je krásná země, a přestože mám spoustu výhrad, neměnil bych. Moře mám jednou za čas rád, ale chci k němu jet spíš, když je tady ošklivo. V létě jsem rád na Šumavě u rybníka a u řeky, to je můj ideál dovolený.

Kdy vezmete dceru na váš první koncert?

Teď je ještě malinká. Zatím na něm byla jen v bříšku. Kdybychom hráli odpolední akci u Prahy, řekl bych manželce, ať se přijedou podívat, ale hrajeme spíš v noci, a na to je ještě malá.

mon-19

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články