Právě čtete

Otázka za milion: jak ve vztahu udržet romantiku?

12203  
Sdílet: 

Otázka za milion: jak ve vztahu udržet romantiku?

Partnerské vztahy mají své letokruhy a není vůbec neobvyklé, že jak spolu jdou lidé životem, mizí mezi nimi náboj. Vhodná chvíle, kdy ho vrátit, je úplně kdykoli – ale zamilovaný květen k romantice vysloveně svádí. Mám pro vás 7 praktických tipů, které se mi během mé mentorské praxe osvědčily nejvíce.

2. 5. 2018 4 min. čtení Lenka Černá
Otázka za milion: jak ve vztahu udržet romantiku?

Tip č. 1: Řekněte si znovu své „ano“

I po letech může kvést jakýkoli vztah, když oba partneři chtějí a „stojí si za to“. Než se tedy pustíte do dalších tipů, odsouhlaste si se svým protějškem, že oba dva chcete do svého vztahu vnést více pohody a lásky.

Klidně si znovu můžete udělat sami pro sebe malý obřad, který se bude podobat svatbě. A znovu si říci své zamilované ano. Vůbec u něj nemusí být příbuzní a přátelé, vystačíte si jen vy dva!

Tip č. 2: Plánujte si společné aktivity

V pracovním životě není neobvyklé si vše plánovat a mít v kalendáři zapsané vše, co nás čeká nebo potřebujeme zařídit. Nebojte se totéž zavést i do svého vztahu nebo rodiny. Nemusíte si plánovat každou drobnost, to vůbec, ale kalendář může být skvělý pomocník, abyste na sebe už „nezapomínali“.

Zkuste se s protějškem zamyslet nad tím, jaká společná aktivita by vás bavila a zároveň sbližovala. Je opravdu důležité, abyste se na ní shodli – logicky, jinak z ní pro jednoho z vás bude nepříjemná povinnost.

Najděte si společný termín každý týden, kdy budete trávit čas jen spolu a využijete jej pro své sbližování. Klidně můžete chodit do sauny, jezdit na kole nebo si užívat jeden druhého v ložnici. Důležité je, že partnerství a trávení společného času dáte na přední místo v žebříčku svých priorit. Žádné kompromisy, žádné rušení dostaveníček: když se chce, jde všechno. :-)

Tip č. 3: Projevujte si vděčnost

Když jsme s tím druhým dlouhá léta, mohou nám některé jeho vlastnosti i činy připadat zcela běžné a automatické. Zkuste se však na svůj protějšek podívat z trochu jiného úhlu.

Napište si klidně na papír, čeho všeho si na něm vážíte a za co ho obdivujete. A nebojte se tuto vděčnost druhému projevit.

Právě emoce vděčnosti je důležitá nejen pro náš vztah, ale i pro celkovou životní spokojenost. Vnímejte každý den vše, za co můžete poděkovat, a nebojte se zůstávat v tomto krásném rozpoložení.

Tip č. 4: Veďte si sexuální deníček

K romantickému a šťastnému vztahu neodmyslitelně patří i naše intimní radovánky. I když už tělo toho druhého znáte dokonale, možná jste si ani po letech neřekli svá tajná přání.

Lidé se často v sexualitě stydí projevit ve své přirozenosti, ale to je obrovská škoda. Pokud patříte mezi ně, můžete si pořídit deníček, do kterého si vzájemně budete psát, po čem toužíte. Jen ho raději velmi dobře schovejte před dětmi.

Tip č. 5: Využijte své smysly

K romantice ve vztahu neodmyslitelně patří vychutnávání si všeho dobrého, co nám život nabízí. Probuďte tedy společně své smysly!

Pokud máte oba dva rádi jídlo, co takhle společně něco uvařit nebo objevovat nové gastronomické možnosti ve vašem městě? Můžete také poslouchat oblíbenou hudbu, masírovat se nebo zajít do obchodu s parfémy a vybrat pro sebe novou, neotřelou vůni.

Tip č. 6: Zkuste si vzájemně číst

Jestliže máte oba dva rádi stejný druh literatury, tento tip se vám určitě bude líbit. Místo abyste si četli každý zvlášť, zkuste číst tomu druhému. Každý den se můžete střídat a z tohoto okamžiku udělat svůj partnerský rituál, na který se budete oba dva těšit.

Tip č. 7: Obnovte společná přátelství

Určitě vás vždy moc bavilo, když jste vyrazili s přáteli na víkend a mohli být ve společnosti těch, se kterými je vám dobře. Na přátele často nemáme pod návalem povinností tolik času a trávíme více času doma, kde se navíc ani nevěnujeme sobě.

Dohodněte se raději s protějškem, že místo sezení u televize pozvete přátele na dobrou večeři nebo hraní společenských her. I během takových večerů můžete zažít romantické chvíle!

Máte své vlastní tipy?

Budeme moc rádi, když se s námi podělíte o tipy, které pomáhají udržet romantiku ve vztahu vám nebo vašim blízkým. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články