Když se u nás doma objeví na stole něco, co obsahuje tvaroh a ovoce, během chvilky to zmizí. Ne jinak tomu bylo i v případě tohoto koláče. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a vrstvou manga je opravdu zážitek a perfektně se hodí jako dezert ke kávě. Ovocnou vrstvu můžete kombinovat podle chuti. Skvěle chutná i z meruněk nebo lesního ovoce.
Doba přípravy: 40 minut
Doba pečení: 15 minut
Potřebujete (na 1 kulatou dortovou formu):
na těsto:
- 100 g hladké mouky
- 100 g mletých mandlí
- 1 lžíci kakaa
- 4 lžíce cukru
- 1 žloutek
- 120 g másla
na tvarohový krém:
- 750 g měkkého tvarohu
- 250 g moučkového cukru
- 4 lžíce nemletého máku
- 1 balíček želatiny do krému
Místo tvarohu bude chutnat v koláči výborně i mascarpone. Místo cukru ho můžete osladit rozpuštěnou bílou čokoládou.
k dokončení:
- 1 velké mango
- 1 lžíce želatiny v prášku
Postup:
- V míse promíchejte mouku s mletými mandlemi, přidejte kakao, cukr, žloutek a nakrájené máslo. Vypracujte hladké těsto bez hrudek. Formu vyložte pečicím papírem a na dno dejte těsto. Pomocí prstů ho rozmačkejte do tenké vrstvy. Vložte do trouby předehřáté na 180 °C a pečte přibližně 15 minut. Pak formu vyjměte a těsto nechte vychladnout.
- Mezitím v míse ušlehejte tvaroh s cukrem a vmíchejte mák. Želatinu dejte do rendlíku, přidejte k ní 4 lžíce vody a nechte ji asi 10 minut bobtnat. Pak ji zahřejte, ale nevařte. Vmíchejte do ní lžíci krému a pak vše společně promíchejte. Tvarohový krém naneste na korpus a uhlaďte.
- Mango oloupejte, nakrájejte a dejte do mixéru. Rozmixujte ho na hladké pyré. Želatinu smíchejte s troškou vlažné vody a vmíchejte ji do pyré. Nechte trochu ztuhnout a pak směs nalejte na tvarohový krém. Hotový koláč dejte aspoň na 2 hodiny do chladu.
Korpus na koláč můžete připravit i nepečený
Korpus na koláč můžete připravit i nepečený. Kakaové sušenky rozdrtíte pomocí válečku, přidáte kousky másla a hotovou směs napěchujte do formy.
Jak připravujete cheesecake vy? Inspirujme se vzájemně na Facebooku. :-)