Kdo mě zná, ten ví, že v kuchyni pořád experimentuji, a tak se mé pokusy nevyhnuly ani těmto placatým dobrotám. Tři druhy bramboráků, které dělávám doma a nejvíce se ujaly, tu mám dnes i pro vás. Tak ať vám chutnají!
Klasické bramboráky s houbovou omáčkou
K přípravě toho moc nepotřebujete, jen dejte pozor na to, aby vybrané brambory nebyly příliš vodnaté.
Ingredience na bramboráky:
- 600 g brambor
- 80 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 vejce
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
- 80 g hladké mouky
- olej na smažení
Ingredience na omáčku:
- 250 g hub
- 80 g cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g smetany 30%
- 1/3 lžičky pepře
- 1/3 lžičky soli
- 1 snítka petrželky
Příprava bramboráků:
- Brambory a cibuli nastrouhejte na jemném struhadle, dejte do velké mísy, prolisujte k nim česnek a promíchejte.
- Přidejte mouku, vejce, sůl a pepř a opět promíchejte.
- Na rozpáleném oleji smažte placičky z obou stran.
Příprava omáčky:
- Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na malém množství oleje.
- Přidejte prolisovaný česnek a houby nakrájené na tenké plátky. Restujte asi 8 minut.
- Dochuťte solí a pepřem, přidejte nadrobno nakrájenou petrželku a smetanu.
- Omáčku vařte asi 4–5 minut, dokud nezhoustne.
- Pokud není omáčka dostatečně hustá, můžete smíchat lžíci mouky s vodou, přidat do omáčky a ještě krátce povařit.
Bramboráky s cuketou a parmazánem
Cuketa placičkám dodává jemnost, parmazán zase chuť. Je to opravdu dokonalá kombinace!
Ingredience:
- 500 g brambor
- 500 g cukety
- 3 stroužky česneku
- 3 vejce
- 80 g hladké mouky
- 120 g ovesných vloček
- 1 snítka kopru
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- parmazán na posypání
- olej na smažení
Postup:
- Brambory a cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a vložte do velké mísy.
- Prolisujte česnek a přidejte do směsi. Počkejte asi 5 minut a slijte přebytečnou vodu, kterou brambory a cuketa pustí. Můžete je i lehce vymačkat.
- Přidejte ovesné vločky, mouku, vejce, nasekaný kopr, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
- Placičky smažte na oleji z obou stran dozlatova. Hned po odložení na talíř je zahorka posypte jemně strouhaným parmazánem.
Bramboráky ze sladkých brambor s bazalkovým dipem
Tyto placky mají úplně jinou chuť než klasické bramboráky. Jsou díky sladkým bramborám a mrkvi doslova sladko-slané. A já je podávám se svěžím dipem s bazalkou.
Ingredience na placičky:
- 400 g sladkých brambor
- 150 g mrkve
- 80 g šalotky
- 120 g hladké mouky
- 3 vejce
- 80 g ovesných vloček
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- ½ lžičky pepře
- ½ lžičky sladké papriky
- 1 lžička kari
Ingredience na bazalkový dip:
- 150 g tvarohu ve vaničce
- 50 g smetany 18%
- 1 snítka bazalky
- lžička citronové šťávy
- ½ lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
Příprava placiček:
- Batáty, mrkev a cibuli nastrouhejte na jemném struhadle a vložte do velké mísy.
- Nechte 5 minut odstát, poté vymačkejte přebytečnou vodu.
- Přidejte vejce, mouku, ovesné vločky, jedlou sodu, sůl, pepř a koření. Vše důkladně promíchejte.
- Na oleji smažte placičky z obou stran dozlatova.
Příprava dipu:
- Bazalku nakrájejte nadrobno.
- V míse smíchejte tvaroh a smetanu, důkladně prohněťte vidličkou, přidejte bazalku, citronovou šťávu, sůl a pepř.
- Vše promíchejte a hotovou směs podávejte k placičkám.
Zajímalo by mě, kterou variantu si vyberete a vyzkoušíte. Manžel miluje ty s parmazánem, dcera Gaja sladké s batáty a já jsem zase pro klasiku.