Příprava domácích sirupů je pro mě hlavně v létě, kdy je spoustu úrody, samozřejmostí. Kromě těch ovocných připravuji i bylinkové a letos k nim přibyl nově i kávový. Na jeho přípravu potřebujete jen tři ingredience. Na dezertech vypadá i chutná fantasticky. Navíc jim dodá nový chuťový rozměr, zejména těm hodně sladkým.
- Doba přípravy: 10 minut
- Doba vaření: 20 minut
Na 300 ml sirupu budete potřebovat:
- 500 g mleté kávy (chuťově silnější, výborně se hodí Tchibo Barista, Milano anebo Sicilia)
- 500 g krupicového cukru
- 500 ml vody
Postup:
- Do nádoby nasypte kávu, cukr a promíchejte. Přilijte vodu, vše promíchejte a přiveďte k varu.
- Směs nechte probublávat na mírném ohni asi 20 minut. Mezitím připravte mísu se sítkem a do něj dejte plátýnko.
- Uvařenou kávovou směs přeceďte přes plátýnko, nechte ji vykapat a ještě ji vyždímejte. Sirup nalijte do uzavíratelné lahvičky. V lednici vydrží až několik týdnů, ale počítejte s tím, že neobsahuje konzervanty a měl by se spotřebovat spíše dříve. :-)
Co s ním?
Sirup můžete použít na zdobení zmrzlinových pohárů, různých koláčů i nepečených dezertů z piškotů. V létě se bude hodit i do nápojů. Stačí rozmíchat v 1 litru vody lžíci sirupu, přidat plátky citronu a led.
Jak ho vylepšit?
Na přípravu sirupu můžete použít místo krupicového cukru třtinový. Tím získá navíc ještě jemnou karamelovou příchuť. Vyzkoušejte ho i s mletou skořicí, stačí přidat půl lžičky.
Napište mi v komentářích na Facebooku, na co všechno kávový sirup používáte, ať se vzájemně inspirujeme. :-)