Právě čtete

Domácí kávový sirup na zdobení

17024  
Sdílet: 

Domácí kávový sirup na zdobení

Kávovým sirupem zdobím hlavně dezerty. Je vynikající a hotový během chviličky.

9. 8. 2019 1 min. čtení Erika Pilátová
Domácí kávový sirup na zdobení

Příprava domácích sirupů je pro mě hlavně v létě, kdy je spoustu úrody, samozřejmostí. Kromě těch ovocných připravuji i bylinkové a letos k nim přibyl nově i kávový. Na jeho přípravu potřebujete jen tři ingredience. Na dezertech vypadá i chutná fantasticky. Navíc jim dodá nový chuťový rozměr, zejména těm hodně sladkým.

  • Doba přípravy: 10 minut
  • Doba vaření: 20 minut

Na 300 ml sirupu budete potřebovat:

Postup:

  1. Do nádoby nasypte kávu, cukr a promíchejte. Přilijte vodu, vše promíchejte a přiveďte k varu.
  2. Směs nechte probublávat na mírném ohni asi 20 minut. Mezitím připravte mísu se sítkem a do něj dejte plátýnko.
  3. Uvařenou kávovou směs přeceďte přes plátýnko, nechte ji vykapat a ještě ji vyždímejte. Sirup nalijte do uzavíratelné lahvičky. V lednici vydrží až několik týdnů, ale počítejte s tím, že neobsahuje konzervanty a měl by se spotřebovat spíše dříve. :-)

Co s ním?

Sirup můžete použít na zdobení zmrzlinových pohárů, různých koláčů i nepečených dezertů z piškotů. V létě se bude hodit i do nápojů. Stačí rozmíchat v 1 litru vody lžíci sirupu, přidat plátky citronu a led.

Jak ho vylepšit?

Na přípravu sirupu můžete použít místo krupicového cukru třtinový. Tím získá navíc ještě jemnou karamelovou příchuť. Vyzkoušejte ho i s mletou skořicí, stačí přidat půl lžičky.

Napište mi v komentářích na Facebooku, na co všechno kávový sirup používáte, ať se vzájemně inspirujeme. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články