Možná se i vy chytnete za hlavu, když vám prozradím, že se tady míchá káva s citronovou zmrzlinou, ale zkuste tomu dát šanci – je to nádherně osvěžující, a zároveň poměrně netradiční chuť. Podobně chutná Mazagrande, které máte případně bez práce. ;-)
Jak připravit cold brew?
Základem tohoto „kávového koktejlu“ je cold brew – káva, která vůbec nepotká horkou vodu. Je to metoda, kdy čerstvě umletou kávu louhujete ve vodě studené, v lednici. Chce to více času, aby se pořádně uvolnila chuť, takže je potřeba si kávový základ připravit den předem (koneckonců – den předem je potřeba připravit i základ na zmrzlinu, takže to jde ruku v ruce).
Ačkoli zní cold brew jako něco cizího a náročného, ve skutečnosti je jeho příprava (kromě času louhování) záležitostí pár minut a snadného postupu.
Co je tedy na cold brew potřeba?
Postup pro 2 sklenice cold brew
Můj tip: Klidně si kávy připravte víc. Vydrží vám totiž v lednici více než týden, pokud ji dříve nevypijete :-)
Budete potřebovat kvalitní zrnkovou kávu, mlýnek, váhu, uzavíratelné nádoby, vodu, plátýnko, jemné sítko nebo papírový filtr.
- Umelte cca 60 g kávy (nahrubo je lepší) a nasypejte ji do uzavíratelné nádoby. Z čerstvě umleté kávy je výsledek mnohem lepší. Ideální je Tchibo African Blue (modrý sáček se slonem).
- Přilijte 500 ml studené vody a vše důkladně promíchejte.
- Nádobu dobře uzavřete a uložte přes noc do lednice (alespoň na 12 hod).
- Druhý den kávu sceďte a máte hotovo. Můžete ji pít samotnou, nebo právě s kousky citronové zmrzliny. Pokud si přejete opravdu mrazivé osvěžení, nezapomeňte přihodit pár kostek ledu, ale není to nutné, protože káva se zmrzlinou už jsou samy o sobě hodně studené.
Kávu, která vám zbyla v sítku po scezení, nemusíte vyhazovat. Dobře poslouží třeba jako hnojivo pro rostliny.
Přidejte citronovou zmrzlinu
Citronovou zmrzlinu, stejně jako cold brew, si hravě připravíte i doma a stačí vám k tomu 3 ingredience. Smetana ke šlehání, moučkový cukr a citron.
- Vyšlehejte 300 ml smetany s lžící moučkového cukru (nemusí vzniknout tuhá šlehačka, ale měla by být alespoň trochu hustější).
- Vmíchejte jemně nastrouhanou kůru z citronu a na závěr i vymačkanou citronovou šťávu.
- Směs nalijte do uzavíratelné krabičky a přes noc nechte zmrazit v mrazničce. Před přidáním do kávy nechte zmrzlinu lehce povolit – můžete ji pomocí lžíce rozdělit na menší kousky.
Množství zmrzliny na jednu sklenici záleží na vaší chuti. Já dávám zmrzliny 1/3 sklenice a doleju ji ledově studenou kávou. Každou porci ozdobím plátkem citronu a přidám brčko, protože k ledové kávě mi prostě tak nějak patří. U nás doma opakovaně používáme kovová brčka – máme je stále po ruce a šetříme přírodu.
Zmrzlina se dá připravit i bez mléka
Celý nápoj tak bude bezlaktózový a zároveň veganský. Stačí smíchat rostlinné „mléko“ s citronovou šťávou a kůrou a případně osladit (klidně i javorovým sirupem) podle vlastní chuti. Výsledek ale bude tvrdší, proto se hodí opravdu spíš jako speciální led do kávy. Směs můžete rovnou mrazit v tvořítkách na led a kávu servírovat ještě o něco efektněji.
Můj tip: Pokud zrovna nemáte cold brew a zmrzlinu připravené, sáhněte po Mazagrande – je kávové, osvěžující a citrusové, podobně jako tento recept! :-)