Právě čtete

Raw ovocný dort s mandlovým korpusem

6792  
Sdílet: 

Raw ovocný dort s mandlovým korpusem

Tyto ovocné dortíky dělám nejradši, a to nejen v létě. Nicméně v létě je pro tyto dorty přeci jen více příležitostí a taky mám po ruce větší výběr sezónních surovin, se kterými je hned větší radost pracovat a tvořit.

28. 7. 2017 2 min. čtení Barbora Karchová
Raw ovocný dort s mandlovým korpusem

Raw food neboli syrová strava je tak pro léto jako dělaná. Jedná se o způsob stravování, který probíhá za studena. Žádné jídlo neprochází teplotou nad 43 °C, aby nepřišlo o cenné živiny, které se vysokými teplotami ztrácejí, a pracuje se hlavně s ovocem, zeleninou, ořechy nebo semínky.

I když se to může zdát trochu omezující, věřte mi, že raw strava je skvělý způsob, jak chutným a nenuceným způsobem přidat do jídelníčku více ovoce a zeleniny. Já sama raw food nevnímám jako nový styl stravování, spíš jen další možnost, jak s ovocem, zeleninou nebo třeba klíčky a superpotravinami pracovat.

Na tomto receptu jde navíc krásně poznat, jak jsou raw recepty rychlé a jednoduché – i když se to tak zpočátku zdát nemusí. U tohoto dortu mám navíc vyzkoušeno, že neznalci raw food ani nepoznají, že se jedná o nepečený dort pouze z ovoce a mandlí. Může se vám zdát, že je v krému velké množství kokosového oleje, ale věřte mi, že pokud nespořádáte celý dort do pěti minut, vašemu tělu ta trocha kokosového oleje v jednom kousku dortu nijak neublíží. Nicméně je možné ho dát menší množství, jen je třeba počítat s tím, že krém následně nebude tak tuhý. V tomto případě pak doporučuji dortík udržovat spíše v mrazáku a vytvořit z něj zmrzlinovou pochoutku.

Doufám, že se dortík podaří, bude chutnat – a schválně, jestli vaše návštěvy poznají, že se jedná o zdravý nepečený dort pouze z pár surovin. Hezké tvoření! :)

postup1

Ingredience

Korpus
20cm forma
200 g mandlí
3 lžíce kokosového cukru
1 lžička skořice

Krém
1 banán
2 nektarinky
7 meruněk
7 větších jahod
230 ml kokosového oleje

postup4

Postup

Nejprve se vrhneme na korpus. V případě, že máme výkonný mixér nebo food procesor, rozmixujeme dohromady všechny suroviny a mixujeme tak dlouho, dokud ořechy nezačnou uvolňovat olej. V této fázi stroj vypínáme a lžící nebo prsty tvarujeme těsto na korpus do formy. Pokud nemáte výkonný mixér, rozmixujte mandle zvlášť na mouku a místo kokosového cukru použijte pár čerstvých datlí (vypeckovaných), které stačí nakrájet, přidat k mandlové mouce a následně ručně vytvořit těsto.

Na krém vložíme všechny ingredience do mixéru a mixujeme dohladka. Krém nalijeme do formy a necháme ztuhnout přes noc v lednici nebo v mrazáku. Ozdobíme ovocem a podáváme.

DSC_1804

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články