Pamatuju si, jak už se stmívá a v mini kuchyňce se na plynovém sporáčku vaří sladké ovoce s cukrem. A pak to přišlo. Marmeláda se nám připálila, zhoustla a zhnědla. V tu chvíli všeobecného zklamání, to ale pro mě byla ta nejlahodnější zavařenina na světě pro tu až lízátkově karamelovou chuť a konzistenci. Dnes je to pro mě ta nejvíce vzpomínaná marmeláda mého života. Díky vzácným chvilkám s babičkou u plotny.
Neradím vám, abyste tuto marmeládu připálili, ani já se nepokouším zopakovat historii, ale když se řekne meruňková marmeláda, vybaví se mi okamžitě sklenička tmavé a tuhé zavařeniny, co jsem pak mlsala lžičkou ve špajzu doma v Mělníku. Tahle prvorepubliková marmeláda je delikátní díky oloupaným plodům. Když si dáte tu práci jako hospodyně té doby, odměnou vám bude zářivá jemná zavařenina. A pokud budete zpracovávat svoje, ze stromu právě natrhané meruňky, zavaříte si s nimi i trochu toho letního slunce na zimu. Tak ať ji nepřipálíte!
Recept na domácí mernkovou marmeládu
Suroviny
1,5 kg dobře vyzrálých meruněk
500 g krupicového cukru
Postup
Meruňky vložíme do vroucí vody, po 1 minutě jednu vylovíme a zkusíme, jestli je lze snadno oloupat. Pokud ne, meruňky ještě chvíli povaříme, jinak je oloupeme a vypeckujeme. Nakrájíme je na stejně velké kousky a zvážíme. Na 1 kg meruňkové masy počítáme 450 g cukru. Vsypeme je do hrnce a promícháme s cukrem. Necháme prosladit přes noc.
Promícháme a vaříme do zhoustnutí, trvá to zhruba 10 minut, za vařečkou se začne tvořit cestička a pěna klesne. Můžeme provést i test s talířkem – kápneme na něj lžičku zavařeniny, a pokud po zchladnutí neteče, je hotová. Jestliže máme větší množství meruněk, vaříme je postupně po 1 kg, jen tak se zachová jejich skvělá chuť. Horkou zavařeninu rozlijeme do čistých sklenic, zavíčkujeme je a obrátíme dnem vzhůru. Necháme zchladnout.