Právě čtete

Domácí burákové máslo

11039  
Sdílet: 

Domácí burákové máslo

Burák není ořech. Burák je bob. Luštěnina. Takže si dnes vyrobíme super luštěninovou pomazánku! Tu přece miluje každý!

29. 11. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Domácí burákové máslo

Podzemnice olejná, jak se burák správně jmenuje, je pro mě tak trochu sci-fi plodina. Člověk z ní má pocit, že vlastní rozum, což mě u kytek trochu děsí. Ona si prostě vykvete, a po opylování (místo toho, aby zrála na slunci) se ten květ, nebo spíš stonek, nějak vědomě zavrtá do země a tam plodí lusky s „buráky“. Tomuto jevu se říká geokarpie. Divný, ne?

Byliny jsou skvělý, to je pořád nějaký překvapení. Třeba: arašídy a olej z nich jsou dobrý na nervy a krevní oběh, ale i na prevenci zubního kazu! Ale musí být samozřejmě prvotřídní, jsou totiž náchylné k plísním, a ty pak můžou zkazit vaše jídlo i život. Ale to nám nehrozí, poněvadž my si burákové máslo připravíme z nevyloupaných lusků. Dá to sice víc práce, ale máme tak největší šanci, že arašídy nebudou zkažené.

Pokud jste se v tomto momentu receptu zarazili při představě zdlouhavého loupání a následného úklidu slupek, neváhejte a hrst „oříšků“ slupněte už teď. Arašídy jsou totiž vysoce energetickou potravinou. Nutno ale dodat, že nejsou vhodné pro každého. Podzemnice olejná je těžký alergen, těhotným ženám se buráky nedoporučují z důvodů možných plísní a burákového másla by se měli vzdát ti, kteří mají problémy s váhou. Je to zkrátka laskomina pro sváteční chvíle.

_DSC4343arasidove maslo

Budete potřebovat:

600 g nevyloupaných arašídů
2 polévkové lžíce arašídového nebo lískooříškového oleje
2 polévkové lžíce medu
sůl

Postup:

Buráky vyloupeme a dáme na plech. Pražíme je v rozpálené troubě při 180° asi 10 min. Buráky hlídáme, nesmí se připálit, zhnědnout. Horké je dáme do utěrky, zabalíme je do ní a odrhneme slupky. Arašídy poté mixujeme v robotu, a pokud chceme křupavé máslo, odebereme hruběji namletou třetinu buráků a přimícháme ji nakonec. Jinak postupně přidáváme olej. Medem a solí dochutíme podle potřeby.

Untitled Session00723arasidove maslo

Untitled Session00747arasidove maslo

Untitled Session00787arasidove maslo

 

Pokud jste víc na lískové oříšky, tak doporučujeme tuhle pomazánku. Dejte nám pak do komentářů vědět, která z nich vám víc chutnala. Nebo pokud jste si ji ještě nestili vyrobit, tak nám dejte vědět, na kterou z nich máte větší chuť. :)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články