Právě čtete

V zimě je potřeba věnovat pozornost psím tlapkám. Moje tipy a recept na domácí mastičku

2802  
Sdílet: 

V zimě je potřeba věnovat pozornost psím tlapkám. Moje tipy a recept na domácí mastičku

Zima už se nepříjemně blíží a s ní (možná) přijdou hromady sněhu, náledí a hlavně posypová sůl, která ubližuje packám čtyřnohých kámošů. A protože naše Dennie, a možná ani váš pejsek, nenosí zimní boty, je potřeba se o roztomilé packy starat. Nikdo nechce skončit se zhnisanou tlapkou a tučným účtem od veterináře.

15. 11. 2021 2 min. čtení František Čech
V zimě je potřeba věnovat pozornost psím tlapkám. Moje tipy a recept na domácí mastičku

Zimní počasí a psí packy nejsou kamarádi – spodek tlapek je pořád přece jen kůže. Ne ta jemná, kterou má pes na bříšku, ale drsná a tvrdá, aby odolala různým vnějším vlivům. Není ale nezničitelná – už jen teplotní rozdíly mezi podlahou doma a vymrzlým, zledovatělým chodníkem mohou způsobit praskliny. No a nemusím vám vysvětlovat, že taková prasklina a posypová sůl nejdou moc dohromady.

Když se pejskovi opravdu dostane do rány sůl, pravděpodobně začne nejprve kulhat a potom si ránu lízat. A stejně jako nepatří posypová sůl do polských brambůrků, nepatří ani do trávicího traktu vašeho Punti. Lízat si ale může i tlapky, které jsou „jen“ popraskané mrazem, čímž si může způsobit trápení v podobě zánětu, který se pak musí už opravdu léčit.

Ani obyčejný sníh není ideální. Spousta psů má totiž mezi polštářky tlapek vzrostlé chloupky, na které se během procházky nalepuje sníh. Ten potom tvoří ledové hrudky a pejskům se špatně chodí, protože mají mezi polštářky malé rampouchy.

Jak v zimě pečuju o tlapky naší fenky?

Naše boxerka Dennie zimu moc ráda nemá. Jakmile se ochladí, nejraději by ani nevystrčila čumák z vyhřátého bytu. Nedivím se jí! :-) Na procházky se ale musí a s tím souvisí tedy i to, že my se zase musíme postarat o její nožky.

  • Kdo maže, ten jede! Ještě než vyrazíme na procházku, mažu tlapky speciální mastičkou nebo lékařskou vazelínou, veterinář mi pro případy nouze doporučoval i (nesolené a čisté) sádlo. Díky tomu se vytvoří ochranná vrstva, která chrání polštářky před solí.
  • Packám novou frizuru: Pejskům, kterým mezi prsty roste srst, je potřeba udělat drobnou úpravu a srst vystříhat. Předejdete tak podráždění tlapky a dalším možným problémům.
  • S křížkem po funuse? Když se nám stalo, že jsme situaci podcenili a tlapky najednou byly rudé, zanícené nebo rozpraskané, raději jsme sáhli po psí obuvi. Nemusíte kupovat speciální, dá se i vyrobit doma z ponožky, plastového pytlíku a gumičky.
  • Procházkou to nekončí. Po každém návratu domů naší fence packy myju. Stačí k tomu vlažná voda. Tlapky pak osuším a znovu namažu vhodnou mastí.

Pozor, čím mažete!


Myslete na to, že si pejsek možná bude tlapky olizovat, takže byste mu je neměli mazat nevhodnými krémy, ze kterých by mazlíčkovi nemuselo být dobře.

Můj recept na domácí mastičku

Mastičku kupujeme u veterináře, to je vždycky záruka jistoty, ale jednu vyrábím i doma. A je vhodná pro všechny, ať už máte doma Rexe, Lassie, nebo třeba Maxipsa Fíka. Rád ji připravuji i jako dárek pro páníčky mezi svými přáteli.

Co k tomu potřebujete:

  • 2 menší sklenice s víčkem
  • větší zavařovací sklenici
  • bambucké máslo
  • kokosový olej
  • olivový olej
  • granulovaný včelí vosk

Postup:

  1. Do větší sklenice dejte ¼ hrnku bambuckého másla, ¼ hrnku kokosového oleje, ⅛ hrnku olivového oleje a ¼ hrnku granulovaného včelího vosku. Ingredience pořádně promíchejte.
  2. V menším hrnci vytvořte vodní lázeň, do které vložíte zavařovačku se vzniklou směsí.
  3. Směs nepřestávejte míchat, dokud se úplně nespojí. Trvá to asi 10 minut.
  4. Jakmile je směs hotová, opatrně vyjměte sklenici z vodní lázně a obsah rozlijte do menších sklenic.
  5. Když mastička vychladne, dejte ji do lednice, kde vám vydrží i několik týdnů.
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články