Právě čtete

Udělejte pejskům dobře. Dopřejte jim svěží jarní střih, budou rádi, že se líbí

1907  
Sdílet: 

Udělejte pejskům dobře. Dopřejte jim svěží jarní střih, budou rádi, že se líbí

Věděli jste, že se psí srstí se to má v mnoha ohledech podobně jako s vašimi vlasy? Petra Kajuková chová toy a trpasličí pudly i zlaté retrievery, je také majitelkou vyhlášeného rodinného psího Salonu Lilly ve Struhařově u Prahy. Prozradila nám, jak na jaře dobře pečovat o psí miláčky od tlapiček po chlupy. Podrobně probíráme, jak se o pejska postarat doma a kdy je naopak fajn svěřit ho profesionálnímu salonu.

28. 3. 2023 6 min. čtení Jana Bohutínská
Udělejte pejskům dobře. Dopřejte jim svěží jarní střih, budou rádi, že se líbí

Jak jste se dostala k tomu, že vlastníte Chovatelskou stanici Kajpeto, jste majitelkou psího salonu a pejsci jsou vaší profesí?

A zároveň koníčkem! Když jsem byla malá, měli jsme doma psy, kočky, kachny, husy, slepice, někdy i prase. Původně jsem ale pracovala jako asistentka v realitní kanceláři. Když jsem se chtěla vrátit do práce po dvojité rodičovské, neměla jsem kam. Se čtyřletým a osmiletým dítětem jsem přemýšlela, co budu dělat. A napadlo mě otevřít si psí myčku pro velká plemena psů, kteří jsou na zahradách často zanedbaní, nekoupaní, nečesaní. Lidé je nechtěli koupat doma, zároveň to byla doba asi před patnácti lety, kdy ještě psích salonů tolik nebylo a ty, co fungovaly, se specializovaly hlavně na malá plemena. Manžel a maminka mi řekli, že jsem se zbláznila.

Přesto to klaplo, co tedy bylo dál?

Manžel mě v podnikání podpořil. Jako úplný laik jsem si udělala rekvalifikaci na stříhání psů. Svůj salon jsem otevřela v prostorách naší bývalé kotelny, budovala jsem si klientelu a stále se vzdělávala, což platí dodnes. Každá srst potřebuje jinou péči, je toho opravdu hodně, v čem je potřeba se stále zdokonalovat. Jsem perfekcionistka, když ode mne pes odchází, musím být stoprocentně přesvědčená, že jsem udělala maximum pro to, aby vypadal dobře, byl kvalitně ostříhaný, vykoupaný, rozčesaný. Salon se postupně rozrůstá, pomáhají mi v něm dcery, rozšířila jsem ho o psí butik. I moje chovatelská stanice původně vlastně vyrostla z toho, že jsem chtěla mít doma psy, na kterých se můžu zdokonalovat ve stříhání.

Každá psí srst potřebuje něco jiného – co se s ní děje na jaře a v zimě a co nezanedbat

Se psí srstí je to vlastně podobné jako s vlasy. Po zimě je vysušená, mrazem se může polámat, v zimě se víc cuchá. Srst také elektrizuje vlivem oblečků, do kterých někteří majitelé psy v chladu oblékají – a obleček Petra doporučuje, hlavně u malých plemen, jako je jorkšír, maltézák, pudl nebo havaňák, psi jsou dnes zchoulostivělí. 

  • Po vykoupání je třeba srst ošetřit kondicionérem, aby se chlupy zavřely. Chlup je po šamponování otevřený, vypadá jako větvička smrku. Když se nezavře, budou se větvičky do sebe zapichovat a srst se zaplstí. Pejska je po koupání potřeba vysušit a rozčesat. 
  • Na jaře srst vyžaduje zvýšenou péči, některá se mastí, jiná je hodně vysušená a potřebuje hydratovat nebo zlepšit elasticitu. Po zimě je dobré dát pejskům s pomocí speciálních šamponů výživu. Petra doporučuje šampony s biotinem nebo s aloe vera.
  •  Je dobré mít doma připravený šampon, kondicionér, rozčesávací sprej, kartáče a hřebeny.
  • U malých plemen zákazníci chodí s pejsky na stříhání každé dva nebo tři měsíce. Ale jsou i tací, kteří chodí každých pět týdnů.

Velcí psi jsou často přes zimu na zahradě nebo ve venkovních kotcích, ať je to třeba vlčák, salašnický pes, nebo zlatý retriever. Proto:

  • Na jaře začnou línat, v salonu je dobré pejska zbavit podsady profifénem, je to lepší než ho doma tahat různými kartáči. 
  • Jaro (třeba duben) a podzim (přelom října a listopadu) jsou období, kdy se opravdu doporučuje vzít pejska do salonu. Tam srst připraví na zimu.

Jaké sestřihy ve vašem salonu vládnou?

Většinou zvolíme střih, o který se majitel zvládne v domácích podmínkách postarat a udržovat ho. Stříháme i podle ročního období – jarní střih, v létě krátíme, na podzim se vracíme k jarnímu střihu a na zimu se srst nechává o něco delší, aby pejsek nenastydl. Střih volíme i podle toho, jak pejsek vypadá, jakou má kostru. Někdy majitel přijde s fotkou střihu, který by chtěl, a já mu to rozmluvím, protože už od pohledu vím, že jeho pejsek v něm nebude vypadat dobře.

Když si pořídím svého prvního pejska, budu se postupně všechno učit. Jaké chyby začínající chovatelé dělají?

Často lidé volají, že si pořídili štěňátko a nevědí, jak se o něj mají starat. Nikdo je při koupi nepoučil. 

Úplný základ je šampon, kondicionér, rozčesávací sprej, kartáč, hřeben. To by měl mít doma každý majitel pejska ve chvíli, kdy se do koupání pouští sám. 

Nejdřív je potřeba použít šampon, potom srst spláchnout, následně použít kondicionér a zase ho spláchnout. V dalším kroku pejska vyfrotýrujte, s pomocí rozčesávacího spreje srst rozčešte a nakonec ho vyfénujte. Spousta majitelů dělá chybu, že sice pejska vyfrotýrují, ale už ho nerozčešou a nevyfénují. Pak se diví, že je srst zacuchaná. Je to podobné, jako když si umyjete vlasy. Také si je vysušíte ručníkem a rozčešete.

Kdy mám se štěnětem zamířit do salonu?

Doporučuji přijít už se čtyř-, pětiměsíčním štěnětem. Třeba ho jen vykoupeme, ale zároveň si salon očuchá, zvykne si na zvuk nůžek a fénu. Pak je vše jednodušší a pro pejska to není stres, když dojde na stříhání srsti a drápků nebo na vytrhání chloupků z uší. Pravidelnou péčí se vyhnete tomu, že bude potřeba jednou za rok ostříhat pejska úplně na krátko, protože to se zacuchanou srstí jinak nepůjde. I pejskovi se uleví, když z něj spadne tíha chlupů a je voňavý. Pes to vnímá a chápe, dělá mu dobře, že se líbí. Když si umyjete vlasy, budete se cítit lehce, příjemně, jako nová. Pejsek to vnímá stejně.

Sice se věnujete široké škále plemen, ale jaká k vám chodí nejčastěji, jaká je teď móda?

Převažují jorkšíři, těch je hodně. Ať už je to klasický jorkšír, nebo teď módní biewer a také čokoládový jorkšír. Hodně chodí i maltézáci, v módě je pudl, éra pudlů se vrací, do módy jdou i bišonci a boloňáčci. Zase hodně chodí havanští psíci, což je oblíbené plemeno do rodiny, protože je středního vzrůstu a má dobrou povahu. Oblíbení jsou i hrubosrstí psi, jako je třeba Jack Russell teriér. Jejich srst je ale tvrdá, zapichuje se lidem doma do sedaček a do koberců, takže je potřeba pejska trimovat, aby se zbavil odumřelých chlupů. A v oblibě se drží také border kolie.

A větší pejsci?

Po covidové době se dost rozmohl zlatý retriever, ovšem majitelé někdy bývají překvapení, že líná. Míří proto do salonu, protože když mají retrievera v bytě, je línání problém. Raději navštíví salon třeba i čtyřikrát do roka, aby neměli chlupy po celém bytě.

Jaké trendy sledujete v oblasti střihů?

Začínají frčet kreativní asijské střihy, například u jorkšíra, pudla nebo u bišona. A také barvení srsti. Je to líbivé, jen už potom nemáte doma klasického pudla, ale takového chlupatého zarostlého medvídka, a ještě někdy na růžovo. Absolvovala jsem seminář asijských střihů a byla jsem překvapená, kolik střihů existuje, je to strašně široká škála. Někteří zákazníci tyto módní střihy u svých pejsků chtějí. Nebráním se tomu, jen barvení už mi jde trochu proti srsti.

Jak pečovat o drápky a chlupy v uších?

Když pejska stříháme, automaticky mu kontrolujeme drápky a ostříháme je, pokud je to potřeba, a depilujeme uši. To je v péči o pejsky klasika. Velká psí plemena si často drápy obrousí venku. Víc je potřeba hlídat drápky u malých psů, kteří přes zimu na procházky tolik nechodí. A nezapomínejte ani na starost o celé tlapičky. V zimě nebo i brzy na jaře, když se venku solí, je důležité tlapičky po každé procházce umýt, sůl totiž dráždí, svědí, můžou se objevit i prasklinky. Kupte si balzám na tlapičky nebo stačí obyčejná modrá indulona, která je mastná a můžete s ní tlapičky před procházkou promazat. Tlapičky je potřeba hlídat i v létě, kdy je rozpálený asfalt. Kolikrát se stane, že si je pejsek o asfalt popálí.

Je tedy potřeba přemýšlet o tom, v jakém prostředí se pejsci pohybují, a péči tomu přizpůsobit?

Ano. A platí to i u srsti. Pokud chodíte s pejskem jen do nějakého městského parku, můžete si dovolit nechat mu ji delší, protože po městské procházce nebude vyžadovat až tak velkou údržbu. Když ale se psem běháte každý den v lese, zvolte kratší střih, protože dostávat z dlouhé srsti jehličí není nic moc.

Zmiňovala jste základní sadu psí kosmetiky. Jak ji správně vybrat, třeba právě na jaře?

Každé plemeno má jinou srst a potřebuje jinou péči a jinou kosmetiku. Říkám zákazníkům, aby se dívali na to, kolik produkt stojí a jaké je jeho složení. Sama používám a prodávám veterinární kosmetiku na přírodní bázi, vyladěnou přesně na pH kůže pejsků. Když kosmetiku vyberete špatně, odrazí se to na srsti i na kůži psa, bude se drbat, protože ho bude kůže svědit a štípat.

Radši kupte kosmetiku trochu dražší a kvalitnější. Je to podobné jako s jídlem, ani od nejlevnějších granulí nemůžete čekat nic dobrého.

Výživa se ostatně na srsti také odrazí, viďte?

Jasně. Když chcete mít opravdu kvalitní srst u výstavního psa, přidejte mu do jídla biotin a různé oleje, aby se chlup vyživil zevnitř. Když pejskovi koupíte kvalitní granule, které mu sednou na míru, jsou v nich i různé výživové doplňky, které přispějí ke zdravému růstu chlupů. Pak máte cestu k péči o srst usnadněnou. Podle srsti poznám, když přijde do salonu pejsek, který žije na levných granulích. Někdy se stane, že podle srsti a stavu kůže posílám pejsky i na veterinu, když se mi něco nezdá a změna stravy nepomohla. Pak se ukáže, jestli jde o genetickou záležitost, chybí mu nějaké vitamíny a minerály, nebo je tam jiný zdravotní problém.

Psích salonů je hodně, jak můžu poznat, ve kterém z nich můj pejsek dostane kvalitní péči?

Sledovala bych pár věcí, které sama dělám. Při stříhání posílám majitele pryč. Potřebuji, aby se pejsek soustředil na mne, bez majitele je pro mne komunikace s ním lepší. Už při příchodu se snažím s pejskem seznámit. Majitel ho pustí na zem, ať si v salonu všechno očuchá, a mezitím se domluvíme na střihu. Všímala bych si toho, jestli to v salonu působí hezky, jestli je střihač příjemný a není na pejska hrubý, jak se mnou komunikuje. Ptala bych se na to, jakou kosmetiku salon používá a co všechno se se psem bude dít. Raději bych šla do salonu, který mi někdo doporučí, zajímala bych se o reference a recenze. Ke mně vlastně přicházejí zákazníci už jen na doporučení.

Když vás poslouchám, nedá mi to: Co je pro vás při práci největší odměna?

Práce je zároveň mým koníčkem, tedy teď už je to spíš kůň. Bez vstřícnosti, podpory a pomoci své rodiny, manžela, dcer a maminky, bych ji dělat nemohla. Největší odměna je, když se zákazník vrátí, je spokojený, poděkuje. Odměna je, když připravuji pejska na výstavu a on se umístí. Nebo když mi zákazníci přejí do nového roku zdraví, ať u práce dlouho vydržím, protože k nám chtějí se svými miláčky chodit. Kolikrát jsem z práce unavená, je fyzicky náročná. Ale pak ráno vstanu, pohladím si nového psího zákazníka a jsem zase při síle. Canisterapie funguje!

Udělejte svým domácím mazlíčkům radost

Udělejte svým domácím mazlíčkům radost

Pořiďte svému pejskovi zábavu na dovádění i výbavu na dlouhé procházky.

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články