Právě čtete

Kam nemůže lékař, tam chodí babičky

3917  
Sdílet: 

Kam nemůže lékař, tam chodí babičky

Lidová moudrost sice medicínu nenahradí, ale v mnoha případech s ní dokáže jít ruku v ruce. Obzvlášť když jde jen o drobné dětské bolístky, kterých teď s jarním počasím začne přibývat. Posbírala jsem pro vás pár babských rad, které podle mě vážně stojí za vyzkoušení.

9. 4. 2018 4 min. čtení Zuzka Košutová
Kam nemůže lékař, tam chodí babičky

Lidová moudrost sice medicínu nenahradí, ale v mnoha případech s ní dokáže jít ruku v ruce. Obzvlášť když jde jen o drobné dětské bolístky, kterých teď s jarním počasím začne přibývat. Posbírala jsem pro vás pár babských rad, které podle mě vážně stojí za vyzkoušení., že moje babička zamířila do lékárny vždycky až ve chvíli, kdy už bylo vážně zle. To ostatní se po domácku skvěle vyřešilo metodami, které ji naučila už její maminka. A úspěšně jimi dokázala vykurýrovat celou smečku vnoučat, která se jí v létě sešla na chalupě.

Odřeniny ošetří přiložený jitrocel

Legrace na zahradě občas skončila pěkným řevem, když jsme sebou plácli o betonový chodník mezi záhony. Na drobné krvácející ranky ale babička samozřejmě měla instantní řešení. Nejprve bolístku omyla čerstvou vodou z vodovodu, vybrala při tom všechny nečistoty a nakonec na ranku přiložila jitrocelový lístek z jitrocele kopinatého.

Vždy ho předtím trochu naklepala, aby pustil šťávu, která pomáhá proti zanícení a umí ránu rychleji zacelit. Výsledný obvaz ještě pofoukala a pověděla nám pohádku o polámaném mravenečkovi, kterému zavolali mravenčího doktora. S takovou kouzelnou formulí bylo hned po slzičkách a do pár minut už jsme zase skotačili, jako by se nechumelilo.

Na štípance patří tvaroh

I když jsme do lesa pokaždé zamířili poctivě postříkaní repelentem, vždycky jsme na prázdninách chtě nechtě skončili poštípaní od hlavy až k patě. A někdy nejen od komárů. Takové včelí nebo vosí bodnutí umělo pěkně zabolet – a kromě slzavého údolí pak babi musela tišit také nepříjemné hmyzí štípance.

Na vosí bodnutí nám například pokládala nakrájenou cibuli nebo kapesník namočený do octa, aby se zmírnil otok. Když to pak náhodou nezabralo a svědění i zarudnutí přetrvávalo, na noc nám přikládala obklady ze studeného tvarohu. Do rána otok pokaždé zázračně zmizel.

TIP! Nejen na štípance, ale i na kůži spálenou od sluníčka platí kromě tvarohu také chladivý bílý jogurt.

Zánět zmírní měsíček

Dnes jsou jich plné lékárny, ale babička si pravou měsíčkovou mast nebo olejíček vždy uměla vyrobit sama. Do rozehřátého vepřového sádla nebo oleje vhodila ty nejhezčí květy měsíčku, které pěstovala na záhonku za chalupou, nechala je přes noc odležet ve sklepě a ráno je zase rozehřála a procedila skrz plátýnko do sklenice.

Vzniklou mastí nebo tinkturou nám potom mazala všelicos, od hojících se odřenin přes drobné popáleniny až po první příznaky puberty, které nám rašily na tvářích. Stejný odvar dělala také z květů lilií, když se jí podařilo kvítka sehnat. Tu její mastičku mimochodem používám dodnes!

TIP! Stejnou metodou si můžete vyrobit také třezalkovou mast z třezalky tečkované, která se hodí na spálenou kůži od sluníčka, na špatně se hojící a zahnisané rány, dokonce i na plísně na nehtech, na strie a na popraskanou kůži.

Bolest hlavy zažene chlad

Na bolení hlavy platily u babičky ledové obklady, které se přikládaly na spánky a na šíji. Studené totiž zúží cévy a zabrání tak nepříjemnému pulzování v hlavě. Když to nezabralo, pomohla masáž spánků tea tree olejíčkem nebo hrnek silného čaje z meduňky, případně majoránky. 

Teplotu srazí priessnitzův obklad

Bolest v krku, kašel nebo teplota se nám párkrát nevyhnuly ani v horkých letních měsících. A protože k dětskému lékaři to bylo z chalupy daleko, musela si s neduhy babička poradit sama. V takovém případě kromě pilulek nastoupila také slavná priessnitzova metoda neboli zapařovací obklad vyrobený z pár šátků a igelitu.

Na kůži se nejprve přiložila látka namočená ve studené vodě, na ni přišel igelitový pytlík a na něj pak další šátek, kterým se vše jemně utáhlo. Vzniklý obklad chvíli studil, ale po chvíli už byl od teploty pěkně horký a díky němu na postiženém místě lépe proudila krev.

Na vymknutý kotník jedině octan

I když si ho současné děti zřejmě pamatovat nebudou, dříve byl octan hlinitý nedílnou součástí každé domácí lékárničky. A studený obklad převázaný gázou byl tím nejúčinnějším způsobem, jak zajistit podvrtnutý kotník. Dnes by asi každý druhý honem letěl na pohotovost, nám ale na bolestivý karambol stačila trocha smrduté vodičky. Běháme dodnes a bez následků!

Máte také svůj zaručený tip? Budu ráda, když se o něj podělíte v komentářích. Slyšela jsem třeba o zatlačování boulí nahřátou žehličkou, ale do toho bych se raději nepouštěla. :-)

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články