Právě čtete

Průvodce základními druhy jógy pro začátečníky

11137  
Sdílet: 

Průvodce základními druhy jógy pro začátečníky

Jóga může mít tisíce podob, záleží na tom, jestli chcete víc meditativní jógu nebo dynamičtější cvičení. Pojetí jógy se může lišit i podle učitele, každý má své metody a zvyky. V tomto článku vás ale chceme provést základními a nejoblíbenějšími styly jógy, které jsou běžné v českých studiích, abyste věděli, jak si vybrat svou první lekci.

7. 9. 2016 4 min. čtení Redakce
Průvodce základními druhy jógy pro začátečníky

Všechny druhy jógy, snad až na gravidjógu určenou pro těhotné, jsou vhodné i pro muže. V kolébce jógy, v Indii, byla jóga dokonce spjata s východními náboženskými systémy a často ji mohli cvičit jen mužští asketové. Až po rozšíření na Západ a její popularizaci v minulém století se jóga emancipovala a dnes je vnímána především jako ženský sport. Opak je ovšem pravdou ale v současné době plné sedavých zaměstnání je její cvičení jedno z vůbec nejvhodnějších, kterým můžete protáhnout a zesílit svalstvo celého těla.

IMG_2750

Hathajóga

Když se vydáte na hodinu jógy, pravděpodobně budete cvičit hathajógu. Jedná se o cvičení, při kterém se cvičí asány (pozice těla), pránájámy (ovládání dechu) a meditace ke zklidnění mysli. Praktiky hathajógy byly sepsány v 15. století indickým jogínem, své kořeny má ale už v 2. století před naším letopočtem. Cílem hathajógy je spojení individuálního já s univerzálním bytím, které vede k osvícení.

Cvičením hathajógy si zlepšíte mentální i duševní zdraví, jóga navíc zlepšuje ohebnost a pružnost těla, zvyšuje odolnost proti nemocem a snižuje stres. Hathajóga upřednostňuje pomalé a plynulé pohyby a celkově vede k harmonizaci těla a vyvážení těla.

IMG_2753

Powerjóga

Powerjóga vychází z principů hathajógy, oproti ní je ovšem náročnější a zaměřená na protažení svalů celého těla. Jednotlivé pozice se dynamicky střídají. Powerjóga rozvíjí koncentraci a ovládání těla, vede i k hubnutí, psychické i fyzické relaxaci. Powerjóga vznikla v Americe v 80. letech 20. století jako propojení klasické jógy s moderními druhy cvičení, jako je například pilates. Je zaměřena silově a na výdrž v dynamicky se střídajících pozicích. Je vhodná pro zdravé jedince.

IMG_2758

Hot / bikram jóga

Hot jóga neboli bikram jóga má silné detoxikační účinky, odbourává stres a dodává energii. Vede k posílení celého těla a k formování postavy. Cvičí se v místnosti vyhřáté na 42 °C, která má 40% vlhkost. Lekce trvá 90 minut. V těch si procvičíte 26 pozic doplněných o dvě dechová cvičení. Pořadí pozic se nikdy nemění, dochází tak ke stálému stlačování, protahování a posilování, které stimuluje všechny systémy lidského těla. Pravidelným cvičením hot jógy dochází ke zpomalování stárnutí, předchází se i nemocem a zranění.

IMG_2764

Ashtanga jóga

Pod názvem ashtanga jóga se skrývá lekce sestavená z plynulé nepřerušované sestavy na sebe navazujících asán (pozic). Při cvičení je použita speciální dechová technika udžájí, kdy se dýchá přes hlasovou štěrbinu. Tím dochází k posílení kondice a těla. Ashtanga jóga je vhodná pro zdravé lidi hledající fyzicky náročné cvičení. Tento typ jógy pomáhá s bolestmi zad a není vhodný pro lidi s bolestmi kolen.

IMG_2759

Vinyasa / flow jóga

Vinyasa jóga neboli flow jóga je vhodná pro ty, kteří s jógou mají už předchozí zkušenosti. Vinyasa znamená pohybovat se s dechem, nádech i výdech řídí cvičitel, kdy přestup z jedné pózy do druhé představuje nádech a výdech. Oproti hathajóze je vinyasa dynamičtější a jejím základem je pozdrav slunce, cvičením harmonizujeme tělo i mysl. Vinyasa jóga vede k posílení i protažení svalů, dochází ke zvýšení tepové frekvence, která se dechovým cvičením opět zpomaluje. Cvičení přináší silné prokrvení, prokysličení a prohřátí celého organismu a vede k celkové regeneraci organismu.

IMG_5769

Acrojóga

Jediným typem jógy, který si sami nevyzkoušíte, je acrojóga. Jedná se o jeden z nejmladších typů jógy, ovšem od doby svého vzniku v devadesátých letech se stihla z Ameriky rozšířit po celém světě. Acrojóga v sobě kombinuje jógu, akrobacii a terapeutickou složku, kdy se vzájemně s dalšími cvičícími masírujete. Kromě důkladnějšího protažení a posílení svalů si budete při cvičení posilovat i vzájemnou sebedůvěru, když se budete snažit o létání. Na lekci samozřejmě můžete přijít i sami a k nějaké skupince se přidat.

IMG_2767

Gravidjóga

I těhotenství je dobrá doba na to začít s jógou. Gravidjóga není náročným cvičením, naopak vede ke zklidnění a relaxi, které se bude budoucím maminkám hodit. Skrze procvičování tělesných pozic a uvědomování si vlastního dechu dojde k zpevnění těla, čímž se připravíte na co nejpřirozenější porod. Gravidjóga se doporučuje cvičit až od druhého trimestru, dřív by s ní měly začínat jen ženy zvyklé na sport.

IMG_2644

Aerojóga

Aerojóga využívá pozic z hathajógy, avšak s tím rozdílem, že při jejich cvičení visíte nad zemí zavěšení do houpací sítě. Uvolníte tím páteř způsobem, kterého byste v sedě nedosáhli, svaly se na nestabilní podložce více zapojí a dojde i k lepšímu protažení těla.

IMG_2771

Kundalini jóga

Cílem jógy kundalini je probudit kundalini energii – primární energii a potenciál lidského vědomí, která se skrývá v centru páteře. Když dojde k oddělení vědomí od nevědomí, budete schopni ovládnout nervový a žlázový systém, tělo i mysl se dostanou do stavu hluboké meditace a následně lze dojít až k extázi.

IMG_2777

Nahá jóga

S nahou jógou začali jogíni v Indii dávno před naším letopočtem, oblibu u nás si ovšem získává až nyní. Procvičováním nahé jógy posílíte přirozený vztah ke svému tělu, odprostíte mysl od obav z nevhodného oblečení a předsudků vůči svému i vůči tělu jiných. Svlékání je součástí lekce a naprostá nahota je ke cvičení nezbytná.

Děkujeme cvičitelce Zuzce z Domu jógy na Andělu za předvedení základních pozic.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články