Právě čtete

Tipněte svému muži správnou velikost oblečení, i když nakupujete sama

3590  
Sdílet: 

Tipněte svému muži správnou velikost oblečení, i když nakupujete sama

Když jdu „jen tak nakouknout“ do obchodu, ráda zabrousím i do pánského oddělení. A když tam na mě pomrkává ideální svetr, košile nebo kalhoty, díky následujícím trikům je mohu vyzkoušet sama na sobě.

4. 4. 2018 3 min. čtení Andrea Krenková
Tipněte svému muži správnou velikost oblečení, i když nakupujete sama

Máme s manželem jednoduchou dohodu: já mu ráda nakupuju oblečení a on je rád, když se mu hezké vhodné kousky objevují ve skříni, aniž musí jít do obchodu. Samozřejmě vím, jaká velikost v jeho šatníku převažuje, ale každá značka má číslování trochu jiné. Osvojila jsem si proto několik jednoduchých fíglů, kterými si v obchodech pomáhám.

Jak na košile

Klíčové pro určení správné velikosti je znát obvod límce a délku rukávu. Pokud jsou košile číslované právě tímto způsobem, stačí si jednoduše zapamatovat takhle dvě čísla. Často se ale setkáte s číslováním S, M, L

Obvod krku – límec Pokud mužův krk obejmete rukama (prsty), stačí si zapamatovat, ve kterém místě se překrývají. Pokud krk neobejmete, nezbývá vám než si pomoct jinak a mít např. v peněžence provázek s patřičnou odměřenou délkou.
Délka rukávu Tu snadno vyzkoušíte sama na sobě. Přiměřte si ji horizontálně nebo vertikálně, jakkoli se vám to měří dobře. Já třeba vím, že délka rukávu dosahuje od podpaží do poloviny předních kapes mých oblíbených kalhot.
Šířka Svoji roli hraje i střih: většinou stačí spolehnout se, zda muži sedí více slim fit, regular… Případně ji můžete naměřit podobně jako rukáv.

 

Jak na vršky (trika/svetry/mikiny)

Vršky se mi nejlépe kupují s jiným manželovým kouskem oblečení, které si půjčím ze skříně. Je to hlavně proto, že obvykle váhám mezi dvěma velikostmi, které se rozměrově až tolik neliší, proto není lepší metody než vršky mezi sebou poměřit a porovnat.

Další možností, kterou také u vršků používám, je vyzkoušení na sobě samé. Za chladného letního večera jsem si mockrát půjčila manželův svetr nebo mikinu, proto vím, jak volný by mi zhruba měl být. Klíčová je především šířka hrudníku, celková délka a případně posazení rukávu, které značí šířku ramen.

Lze si to samozřejmě naměřit i exaktně: šířku ramen si lze zapamatovat na sobě, délku trička také. Abych ji nezkreslila tím, že se ohnu, triko na sobě uhladím až dolů a podržím dolní lem.

Jak na kalhoty nebo spodní prádlo

Kalhoty nejlépe trefíte, pokud znáte obvod či šířku pasu a délku nohavic.

Samozřejmě je vždycky nejlepší muže přeměřit a pak změřit oblečení v obchodě, ale ne vždycky se to tak sejde. :-) I tady pomůže přiměřování sama na sobě.

Pas Nejlépe se měří na „pěsti“ – stačí si zapamatovat, kolikrát pas naměříte pěstí (a které klouby už se „nevejdou“ při posledním přiložení).
Délka Je nasnadě si ideální délku nohavice přiměřit sama na sobě. Nejlépe když se lem nohavice dotýká země a vy se podíváte, kam až sahá pas kalhot vám. V případě kraťasů platí, že někteří pánové trvají na minimální délce: tu si lze naměřit zase podobně jako košile.

U spodního prádla se orientuji taktéž podle šíře pasu.

K online nákupům z domova stačí krejčovský metr

Nakupujete raději online? Není nic jednoduššího než vybrat správnou velikost pomocí tabulky u daného kousku. Návod, jak na to, najdete u každého produktu. Podívejte se na aktuální pánskou nabídku.

Podělte se o další tipy!

Máte další osvědčené tipy? Pokud ano, určitě je s námi sdílejte.

 

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články