Právě čtete

Přelom zimy a jara většinou přináší neštovice. Očkovat, nebo neočkovat? A co s nimi, když se objeví?

4060  
Sdílet: 

Přelom zimy a jara většinou přináší neštovice. Očkovat, nebo neočkovat? A co s nimi, když se objeví?

Plané neštovice jsou virovým onemocněním, které se velmi ochotně šíří mezi dětmi. Starší generace je vnímá jako běžnou součást našeho dětství. Ale je opravdu nutné, aby i naše děti prodělaly tuto nepříjemnou nemoc, při které jim pečliví rodiče malují tečky tekutým pudrem po celém těle?

31. 3. 2023 6 min. čtení MUDr. Martina Holičková
Přelom zimy a jara většinou přináší neštovice. Očkovat, nebo neočkovat? A co s nimi, když se objeví?

Paní doktorko, moje dítě má nějaké pupínky… Takhle začíná mnoho rozhovorů s rodiči mých pacientů, typicky na přelomu zimy a jara. To je totiž čas, kdy nejčastěji přichází vlna neštovic, i když poslední dva roky nám ukázaly, že vše může být jinak. V naší zemi ještě často panuje názor, že neštovice je lepší prodělat. Že je to sice onemocnění pro děti a jejich rodiče nepříjemné, ale není vážné. V drtivé většině případů tomu tak opravdu je, ale nesmíme zapomínat na to, že se mohou objevit i vážné komplikace, které mohou dítě ohrozit na životě.

Očkovat, nebo neočkovat? To v posledních letech rodiče často řeší

Data ze zemí jako je USA nebo Japonsko ukazují, že plošné očkování proti planým neštovicím může být dobrým nápadem, jak dítě uchránit před svědivými pupínky, které často doprovází i vysoké horečky.

Očkování také snižuje riziko toho, že v dospělosti člověk onemocní pásovým oparem, který je způsoben stejným virem. Po prodělání neštovic totiž „spí“ ukrytý v naší nervové soustavě, ale v případě oslabení organismu se může „probudit“ a projevit se na kůži hrudníku v podobě drobných svědivých a někdy i silně bolestivých puchýřků.

Očkování není hrazeno z veřejného pojištění a je tedy v kategorii „nepovinné“, můžete si ho vyžádat u vašeho pediatra nebo v očkovacím centru. Rozumím tomu, že někteří rodiče nechtějí děti očkovat v batolecím nebo předškolním věku. Doporučila bych to ale zvážit v případě, kdy dítě tuto infekci neprodělá do puberty. Především pro dívky je rizikové, pokud se setkají poprvé s virem neštovic až v době, kdy jsou těhotné.

„V dětství jsem neštovice neprodělala. Když jsem tedy loni na podzim ve školce na nástěnce našla cedulku oznamující jejich výskyt v kolektivu, nechala jsem se naočkovat. Manžel na tom byl podobně. Ten zase nevěděl, jestli neštovice měl. Proto si nechal změřit hodnotu protilátek… a nakonec stejně jako já běžel pro očkování.“ — Radka S.

Neštovice v počátku nepoznáte úplně snadno

… mají totiž dlouhou inkubační dobu a než se projeví na kůži, může se zdát, že dítě jen někde nastydlo.

jak poznat neštovice

Plané neštovice mají inkubační dobu 2 až 3 týdny. Dalším nepříjemným faktem je, že pacient může být nakažlivý už dva dny před výsevem typických neštoviček na kůži, tedy v době, kdy si ještě nerušeně hraje s kamarády ve školce. Po kontaktu s nakaženým je potřeba být tedy 2–3 týdny na pozoru, jestli se pupínky neobjeví. Pokud si vaše dítě donese ze školy nebo školky „suvenýr“ v podobě neštovic, v případě sourozenců musíte čekat další 2–3 týdny, jestli se také osypou. A pokud k tomu dojde, může se pak celé marodění protáhnout na 5–6 týdnů. To je za mě další z důvodů, proč může být vhodné uvažovat o očkování.

První příznaky bývají nespecifické a dají se jednoduše zaměnit s obyčejným nachlazením. Většinou nejprve přichází bolest hlavy, únava, objevuje se i zvýšená teplota nebo nechutenství. Některé děti ale mají příznaky mírné nebo vůbec žádné, takže nemoc může přijít úplně nepozorovaně.

„Jeden den syn běhal s klackem po lese a večer šel spát se skvělou náladou, druhý den vstal zdánlivě zadkem napřed a ani se mu nechtělo do školky. Protože ale neměl teplotu ani žádné jiné příznaky jakékoli nemoci, vypravili jsme jej jako vždy. O pár hodin později už mi bohužel ze školky volali, že si všimli jednoho pupínku, který by mohl být i náznakem neštovic. A byl. Druhý den už měl pupínky po celém těle.“
– Marie

Typický průběh neštovic

  1. Neštovicím můžou, ale nemusí předcházet příznaky podobné nachlazení.
  2. Po několika dnech se na kůži začnou objevovat drobné růžové flíčky.
  3. Ty se postupně zvedají nad úroveň kůže a vzniká v nich dutinka naplněná tekutinou. Vypadá jako malý čirý puchýřek.
  4. Puchýřek se postupně kalí, praská a pokrývá drobným stroupkem.

Neštovičky se vysévají ve vlnách, na kůži mohou být tedy současně přítomná všechna jejich stádia.

Většinou se objevují na hrudníku a zádech a často sahají až k intimní oblasti. Zasažený bývá i obličej a vlasy. Na rukou a nohou se pupínky vyskytují méně či vůbec. První pupínek obvykle objevíte na obličeji nebo trupu.

Pamatujete si na tekutý pudr?

Já ano, stála jsem na malé dřevěné stoličce a maminka mě natírala, byla mi zima a tekutý pudr studil na kůži. Tak na tenhle nepříjemný výjev z dětství, který můžete vidět i na ilustračních fotkách, už můžete zapomenout. Momentálně jsou na trhu dostupné mnohem vhodnější produkty – gely, které zmírňují svědění a netvoří na kůži bílý povlak, pod kterým se naopak mohou hromadit bakterie a přes který také nevidíme, jestli nedochází k zarudnutí kůže v okolí neštovičky.

Při horečkách sáhněte po paracetamolu

Onemocnění mohou doprovázet i vysoké horečky. Pokud má vaše dítě neštovice, raději se vyhýbejte ibuprofenu.

K úlevě od horečky a bolesti hlavy používejte ideálně přípravek s paracetamolem (Paralen, Panadol), použití ibuprofenu (Nurofen, Ibalgin) může být v tomto případě rizikové. Jsou známy vážné, ale naštěstí vzácné komplikace po podání Ibuprofenu při onemocnění planými neštovicemi. V případě komplikací, jakými jsou vysoké horečky, zvracení, silná bolest hlavy, dušnost nebo poruchy vědomí, se ihned obraťte na lékaře.

Jak zajistit, aby si dítě neštovice neškrábalo?

Rozškrábané a infikované projevy na kůži se mohou hojit v nevzhlednou jizvu. Můžete ale udělat několik věcí, které tomu pomohou předejít.

neštovice

Zčervenání kůže v okolí neštovičky, nepříjemné silné svědění i bolest mohou značit, že došlo k tzv. superinfekci bakteriemi. Tedy že se nějaká bakterie rozhodla využít toho, že je kožní bariéra oslabená. Abyste tomu předešli, doporučuji:

  • Podávat kapičky s antihistaminikem, které zmírní svědění.
  • Dítěti nakrátko ostříhat nehty a dbát na pravidelné mytí rukou.
  • Těm nejmenším pacientům můžete dát na noc bavlněné tenké rukavičky nebo přetáhnout konec pyžámka, nebudou si potom škrábat projevy na kůži do krve.
  • V průběhu celé nemoci je oproti koupeli vhodná rychlá sprcha, která také může od svědění pomoci.

„Neštovice jsme s tříleťákem zvládli docela v pohodě díky kombinaci chladivého gelu na neštovice, antihistaminik v kapičkách a gumových medvídků jako odměny za každé mazání ;-) Syn se rád koupe, proto jsme zařadili i hodně krátké koupele v hypermanganu (tady pozor na dávkování!). Nejvíce postiženou část jsme si mohli dovolit nechat bez oblečení. Nejhorší na celé nemoci pro mě bylo vymyslet každodenní zábavu pro akční dítě a psychohygienu pro mě.“
– Marie

Po neštovicích buďte opatrní k pokožce a neuspěchejte návrat do kolektivu

Jakmile odezní akutní fáze nemoci, máte to nejhorší za sebou. Dbejte ale i na následnou péči o pokožku a neuspěchejte návrat do školky nebo školy.

Péče o kůži po prodělání neštovic je důležitá. Pokožka může být vysušená, proto jí pravidelně promazávejte. Do úplného zahojení a odpadnutí strupů dětem nechystejte dlouhé teplé koupele, také se vyhněte bazénům a na sluníčku chraňte kůži nepropustným oděvem v kombinaci s opalovacím krémem s vysokým SFP (30–50). I v případě, že dítěti nezbyly na kůži viditelné jizvičky, je potřeba poctivě dbát na ochranu kůže celé jaro a léto po prodělání nemoci. Je to prevence hyperpigmentací (tmavých flíčků) na kůži.

A kdy může dítě opět do školky? Dejte mu čas. Pokud jsou všechny neštovičky kryté suchým stroupkem, přestává být pacient infekční. Na kolektiv to ale ještě není. Imunita se musí z tohoto souboje ještě trochu vzpamatovat, po neštovicích běžně vídáme vyšší nemocnost, než tomu bylo před jejich proděláním.

A moje rada na závěr? Nechoďte, prosím, s dětmi na tzv. chickenpox party, tedy na návštěvy k nemocným dětem s cílem nakazit ty vaše zdravé. Plané neštovice mohou probíhat i pod vážným klinickým průběhem a nikdy nevíte, jakou „kartu“ si vylosuje zrovna vaše dítě. Navíc je taková párty i „seznamkou“ pro další viry a bakterie, takže si z návštěvy můžete přinést dárečků více.

MUDr. Martina Holičková


Jmenuji se Martina, jsem lékařka a máma. Na Instagramu mě najdete jako @pediatrie_s_laskou, kde s láskou a respektem komunikuji s rodiči o jejich dětech a řešíme nejen zdravotní témata. A proč „Pediatrie s láskou“? Děti jsou a vždy byly moje láska. Skoro tři roky práce na dětském oddělení mě přesvědčily, že obor jsem si vybrala správně. Ale zorientovat se v množství názorů, pouček, doporučení, odborných dat, ale i ve zkušenostech ostatních maminek je velmi náročné, a tak bych ráda ukázala, podle čeho a jak se rozhoduji já, vyvrátila některé mýty a někoho i třeba inspirovala.

Udělejte radost vašim nejmenším

Udělejte radost vašim nejmenším

Výbavičku od oblečení, hraček až po nábytek do dětského pokoje najdete na Tchibo.cz

Do e-shopu
Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články