Právě čtete

Oblečte i doma děti tak, aby nenastydly

4205  
Sdílet: 

Oblečte i doma děti tak, aby nenastydly

Často se řeší, jak moc teple doma dítě oblékat. Jde o velmi individuální záležitost. Každé dítě je jinak náchylné a také záleží, v jaké teplotě je zvyklé se doma pohybovat, a jak je tudíž choulostivé. Některé dítě může běhat doma bez ponožek a nikdy nenastydne, některé může být navlečené odshora dolů, ale přesto prochladne.

6. 2. 2017 3 min. čtení Sexy Mamas
Oblečte i doma děti tak, aby nenastydly

Domácí oblečení pro děti je kapitola sama pro sebe. V první řadě by mělo splňovat jeden základní atribut, a tím je pohodlí. Nemělo by tedy být logicky příliš těsné a nemělo by dítě jakkoli omezovat v pohybu. Děti by se v něm měly cítit pohodlně a nemělo by to být zároveň ani oblečení, u kterého budeme trnout, jestli si ho naše ratolest neumaže něčím nevypratelným. Doma jsou děti totiž zamazané a polité poměrně často, takže je lepší zvolit kousky, u kterých počítáme s tím, že jsou jen na doma, a nestresovat se případnými nehodami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nejvhodnější materiály – bavlna, bambus nebo merino vlna

Nejvhodnějším materiálem dětského oblečení je určitě bavlna. Rozhodně ne žádné umělé materiály, které nemají úplně ideální termoregulační vlastnosti a mohou dráždit jemnou dětskou pokožku.

Kromě bavlny je dobrý i bambus. Bambusová vlákna mají spoustu úžasných vlastností. Oblečení z bambusu je především úžasně jemné a neobyčejně přizpůsobivé – díky tomu se z něj vyrábí oblečení z úpletu, jemné a odolné kalhoty, příjemné deky, pohodlné župany a hedvábně jemné věci z žerzeje. Navíc je 100% rozložitelný. Hotová bambusová látka je také hypoalergenní a termoregulační.

Pokud se vaše děti pohybují spíše ve chladnějším domácím prostředí, zkuste merino vlnu. Je to vlna ze speciálně vyšlechtěných ovcí žijících v chladnějších oblastech. Merino je o hodně jemnější než tradiční vlna, proto má vyšší izolaci a prodyšnost. Má schopnost absorbovat a uvolňovat vlhkost, ochladit nebo ohřát tělo, a tak regulovat teplotu. Proto se děti díky velké prodyšnosti tkaniny ve vlněném oblečení rychle ohřejí, ale nepřehřejí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jaké kousky oblečení dětem pořídit

Co se týče konkrétního oblečení, na menší děti jsou na doma osvědčené overálky (jak pyžamka, tak jako oblečení na den), u kterých nehrozí holá záda a s nimiž také předejdeme problémům s věčně padajícími ponožkami.

V zimním období jsou samozřejmostí tílka nejlépe ze 100% bavlny. Můžeme volit i termoprádlo, ale to spíš tam, kde není příliš přetopeno, protože jinak budeme dítě zbytečně přehřívat. Pokud je dítě zpocené, má červené tváře a je celkově uřícené, určitě mu na oblečení uberte. Také neplatí tvrzení, že pokud má dítě studené ruce, musí mu být celkově zima. Proto děti opravdu zbytečně doma nenavlékejte. Bude jim pak zbytečně zima venku a stanou se choulostivé na zimu. Pokud chcete zjistit orientačně teplotu dítěte, lze mu sáhnout na zátylek, případně na čelo anebo zepředu na hrudníček.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poraďte si s nočním odkopáváním

Dítě byste neměli příliš nabalovat ani na spaní. Ale co když se pořád odkopává a rodiče mají starost, aby nenastydlo? U malých dětí je oblíbené používání spacích pytlů, které jsou na zip a na ramínka bez rukávů. Větší děti se sice rády odkopávají, ale pokud za nimi nechcete neustále v noci běhat a přikrývat je, dejte jim například v zimě teplejší pyžamko (fleecové apod.).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články