Právě čtete

3 saláty do krabičky s sebou do práce

25429  
Sdílet: 

3 saláty do krabičky s sebou do práce

„Nestíhat oběd,“ podle mě umí zkazit sebelépe rozjetý den. Proto jsem se naučila brát si s sebou obědy v krabičce. Nejlépe takové, abych vařila jenom jednou, ale vyšlo mi to na několik různých jídel. Jako jsou tyto 3 bulgurové varice.

16. 4. 2018 4 min. čtení Tereza Olivová
3 saláty do krabičky s sebou do práce

Bulgur mám moc ráda; je to nalámaná celozrnná pšenice, která se už prodává předvařená. Je uvařený rychle, dělá se skoro sám a poslouží jako základ všech možných salátů.

Z jedné uvařené várky jsem připravila salát s tuňákem, italskou variaci s pečenou paprikou a kozím sýrem a „supergreen“ vegan salát s baby chřestem, brokolicí a hráškem.

Nejdříve si připravíme bulgur

Na 3–4 obědové porce potřebujeme:

  • 250 g celozrnného bulguru
  • 1,2 l zeleninového vývaru

Postup je opravdu jednoduchý:

Bulgur v hluboké míse zalijeme vývarem pokojové teploty a necháme zhruba 1-1,5hod bobtnat, občas promícháme. Můžeme ho pak zakápnout olivovým olejem.

Kombinace v dalších receptech nechám na vás. Pokud chcete chystat všechny tři najednou, doporučuju začít bulgurem a pak postupně:

  • nechat upéct papriku
  • připravit supergreen zeleninu
  • dát vařit vajíčka

Se všemi surovinami pracujte raději v pokojové teplotě. Rozhodně nedávejte do ledničky salát dřív, než vám celý zchladne – nedělá to dobře ani jídlu, ani lednici. :-)

Při spotřebě bych začala zeleným salátem, aby zelenina zbytečně nevadla.

Bulgur s tuňákem a vejcem

Suroviny na 1 oběd:

  • 1/3 připraveného bulguru
  • 160 g kvalitního tuňáka v olivovém oleji nebo ve vlastní šťávě
  • svazek jarní cibulky
  • 2 vajíčka v bio kvalitě
  • 1 zralé avokádo (prodává se s označením RTE)
  • šťáva z citronu; ideálně si citron přibalíme ke krabičce
  • volitelně: lžička majonézy

Postup:

Porci bulguru promícháme s trochou oleje z tuňáka a osolíme a dáme si mezitím vařit vajíčka (na 4 minuty)

Jarní cibulku nakrájíme na kolečka, a to jak bílou, tak zelenou část. Polovinu promícháme s bulgurem a dáme na dno obědové krabičky, polovinu si zatím necháme.

Opatrně oloupeme vajíčka a naskládáme je na bulgur. Přidáme tuňáka a druhou část cibulky.

To je v krabičce zatím všechno – pokud je to možné, avokádo totiž přidáme až těsně před jídlem. Jednoduše ho rozkrojíme po délce, vyndáme lžicí ze slupky a odstraníme pecku. Dužinu rozmačkáme, osolíme, opepříme a dochutíme citronovou šťávou.

Salát můžete dle libosti dochutit také kvalitní majonézou.

Salát s pečenou paprikou a kozím sýrem

Suroviny na 1 oběd:

  • 1/3 připraveného bulguru
  • 1 červená paprika
  • 5 sušených rajčat v oleji nebo čerstvá rajčátka
  • 50 g čerstvého kozího sýra
  • na dochucení sušené bylinky – tymián, bazalka, oregáno
  • hrst piniových oříšků

Postup:

Troubu rozpálíme na 190 stupňů. Papriku pak necháme péct do zčernání, trvá to asi 15 minut. Poté papriku dáme do misky a zaklopíme ji. Tak se spaří a slupka pak půjde snadno oloupat. Oloupanou papriku nakrájíme na proužky.

Porci bulguru smícháme se sušenými rajčátky nakrájenými na drobné kostičky. Nebojte se přidat také trochu oleje z rajčat, nebo i malé kapary a česnek, které v nálevu bývají. Promíchaný bulgur s rajčaty a olejem ochutnáme a dochutíme bylinkami. Já přidávám nejraději lžičku oregana a tymiánu.

Promíchaný bulgur vložíme do krabičky, navrch navrstvíme nakrájenou papriku, kozí sýr a piniové oříšky. Italský salát je hotový.

Supergreen vegan salát s bulgurem

Suroviny na 1 oběd:

  • 1/3 připraveného bulguru
  • 50 g baby zeleného chřestu
  • hrst listů baby špenátu
  • kus malé cukety
  • hrst mraženého hrášku
  • 5 růžiček brokolice
  • 1 menší bílá ředkev
  • bylinková sůl
  • kešu ořechy natural nesolené

Postup:

Na páře připravíme veškerou zeleninu. „Na zkus“ je hotová asi za 10 minut. Nezapomeňte ji před přípravou trochu osolit. :-)

Tipy:

  • Baby chřest se konzumuje celý, není nutné ho loupat, stačí odkrojit zaschlé konce stonků. Je delikátní a křupavý.
  • Brokolici si rozdělte na menší růžičky.
  • Ředkev nakrájejte na plátky.
  • Cuketu můžete nařezat na nudličky, nebo spiralizérem na proužky.
  • Hrášek si připravte zvlášť od ostatní zeleniny. Stačí jej zalít vřelou vodou a nechat pár minut ohřát.

Porci bulguru promícháme s hráškem a bylinkovou solí a dáme do krabičky. Zbylou zeleninu položíme na bulgur. Zasypeme nasekanými ořechy a případně znovu dochutíme bylinkovou
solí.

Tipy pro dokonalý krabičkový salát

Suroviny za každou cenu nemíchejte.

Nesmíchaný salát bývá hezčí a jíme přece i očima. Zamíchat se to dá vždycky, třeba každé sousto zvlášť.

Přidávejte ořechy nebo semínka.

Povýší každé jídlo, jsou plné kvalitních tuků, pomáhají trávení a jsou skvělé pro dobré fungování mozku.

Vynechte čerstvé listy salátů a klíčky.

Tyto jsou skvělé v salátech k okamžité spotřebě, ale po dni v lednici vám žádnou parádu neudělají. Výjimkou jsou opravdu tuhé saláty jako baby špenát.

Kuchyňské pomocníky pro zdravé vaření najdete v aktuální kolekci Tchibo: Fitness kuchyně. V e-shopu bude do 21. května nebo do vyprodání zásob.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články