Právě čtete

O józe a karmě s Veronikou Carmanovou

2639  
Sdílet: 

O józe a karmě s Veronikou Carmanovou

Jméno Veroniky Carmanové možná ani neznáte, ale v Čechách bezesporu patří k jedněm z těch nejfundovanějších odborníků na jógu. V roce 2012 totiž vystudovala akupunkturu a své zkušenosti s jógou poté pěstovala a prohlubovala v Asii a Spojených státech, kde pobývala delší dobu.

30. 3. 2015 5 min. čtení Darja Thomasová
O józe a karmě s Veronikou Carmanovou

Jedním z jejích učitelů byl mimo jiné Acharya Venkatesh, který osmkrát vyhrál mistra Indie v jógových pozicích. Od podzimu ho považuje nejen za učitele, ale i za svého gurua.

Meditační a spirituální rovina jógy nicméně plně souvisí i s praktickými cvičeními, na které do fitcenter v posledních letech chodí stále více a více lidí. Jak? O tom jsme se s Veronikou bavili v následujícím rozhovoru.

Jak vznikl název vašeho studia Karma Yoga? Proč karma?

Já se jmenuju Carmanová (čte se Karmanová, pozn. redakce) a když jsem se snažila vymyslet název, vstoupila do toho moje kamarádka se slovy, co bych vymýšlela, když to mám ve jménu. Karma Yoga, mimo názvu mého studia, je také druh jógy a znamená, že děláme něco nezištně pro druhé. A to se mi také moc líbí, byla to jedna z hlavních motivací, proč jsem chtěla začít jógu učit, tedy předávat lidem dál to, co mi dala. Takovou vnitřní pohodu.

Myslíte, že se provozováním jógy dá čistit karma?

To je hodně velká otázka. Myslím si, že každý z nás má tady na zemi nějaký svůj účel. Věřím na minulé životy, každý, koho potkáváme, všechno, co děláme, nás ovlivňuje, nic není náhoda, jsou to karmické věci a pak záleží na tom, jak se k tomu postavíme. Věřím, že když děláme věci s čistým srdcem, naše karma se čistí. Ale nesmí to být prvoplánové. Jinak to ztrácí smysl. Můžeme to dělat pomocí jógy, nebo úplně jinak.

Edited_MG_5804

Člověk, který se józe nikdy nevěnoval, by si mohl myslet, že není možné si při provádění určitých prvků odpočinout, protože jsou fyzicky velice náročné. Co si o tom myslíte?

Jóga je v současné době mainstream. Hodně se o ní píše, u textu je vždy nějaká fotografie a výčet. Ale jóga jako disciplína, kterou provozujeme u nás ve studiu, je pouze jednou z několika částí jógy. Záleží, jakou lekci si vyberete. Zda se naučíte vypnout hlavu a odpočívat i při náročné fyzické lekci, nebo dáte přednost jemné a hladivé lekci, kdy je i tělesný odpočinek určitě možný.

Jaká je její funkce?

Připravit svou tělesnou schránku, se kterou musíme počítat, protože k tomuto životu nám bylo přiděleno jen jedno tělo, tak aby byla zdravá a fit. Aby naše mysl našla opěrný bod a zklidnění, které tolik potřebuje. A potom, abychom se mohli posunovat z fyzické sféry bytí a vnímaní do sfér jemnějších, pokud je to tedy náš cíl.

Edited_MG_5845

Můžete přiblížit tu fyzickou část?

To je ta, o které se hodně píše a mluví. Velmi záleží na tom, jakou lekci si vyberete. Všeobecně to jde shrnout tak, že se na lekcích cvičí cviky neboli asany, které se prodýchávají. Když si vyberete hodně dynamické hodiny, a ty moje takové jsou, sled asán je rychlejší, možná se zapotíte, cítíte svaly. Ale mám kolegyně lektorky, které cvičí jemnou jógu, a u té se dá relaxovat.

Kdy je vlastně cvičení jógy dobré?

Pomůže nám od bolesti zad, depresí a gynekologických obtíží. Pomůže nám se cítit lépe u sebe doma, ve svém těle. V běžném životě jsou situace, které nás iritují. A jak na to reagujeme? Děláme, že nejsou, nebo se jim vyhýbáme, nebo křičíme, vztekáme se. Na hodinách jógy máte šanci to prodýchat a uvědomit si to, vnímat, jak s emocemi pracujeme. Na cvičení vždy říkám: „Vnímejte, pozorujte se, vžijte se do role pozorovatele. O nic nejde, vždy se dá utéct, ale pokud vydržíme, tak se můžeme naučit nové reakce, které pak přesuneme do běžného života.“

Který druh jógy byste doporučila aktivní ženě s plným diářem?

To se nedá jednoznačně specifikovat, opravdu záleží na konkrétním člověku, jeho povaze a očekávání. Já jsem například hodně dynamická, hyperaktivní, a když jsem zkoušela jít na jemnou relaxační jógu, tak to pro mě prostě nebylo. To si raději sednu do meditace a medituji.

Máte svého gurua?

Za prvé bych chtěla říct, že nevěřím na guruy. Nejvyšší moudrost, tedy guru, přebývá v každém z nás. Ale po deseti letech jsem se dostala k tomu, že svému učiteli Acharya Venkateshi takto říkám.

A kdo to je?

Je to učitel jógy z jižní Indie, Mysore. Praktikuje jógu od dětství. Osmkrát vyhrál mistra Indie v jógových pozicích, pak se stal na několik let trenérem. Z výslunní soutěží odešel, založil školu jógy Atmavikasa, kde učí společně se svou ženou Hemou. A je pro mě opravdový, upřímný člověk, který předává jen to, co už má sám zpracované. Umí pracovat se strachem a s bolestí. Je to hodně důležité, my se totiž vědomě neuvolníme, protože se bojíme.

Edited_MG_5821

Jak jste na něj přišla?

Když jsem jela do Indie podruhé, tak jsem před tím googlovala. Chtěla jsem intenzivní cvičení, tak jsem našla tohoto pána, ke kterému jsem jela na učitelský kurz. Vůbec mi to nesedlo, bylo to tak dramatické, že jsem o tom pak všem vyprávěla. Nicméně to, co do mě zasel, jsem sklízela ještě další dva roky. Jeho věty, moudra a přístup k cvičení. Nikdy mě neopravoval, jen říkal: „Ciť, aby to bylo správně.“ Já si myslím, že mi dal ten nejúžasnější nástroj.

Co je podle vás hlavní motivací pro ženy začít se zabývat jógou?

Já si myslím, že v současné době je to ten pocit, že se potřebujeme zjemnit a zklidnit, udělat něco pro sebe. Svět je hodně dynamický, klade se na nás spousta požadavků. Zde máme prostor být skutečně samy sebou.

Dá se pouze pravidelným cvičením jógy dosáhnout vnitřní rovnováhy nebo k tomu patří další nutné aspekty?

Jóga je velikánský pojem. A to, co děláme na té podložce, je jen první krůček. Když cítíme efekt toho prvního krůčku, tak chceme ten druhý, po tom přichází třetí a najednou jsme na úplně jiné cestě.

Jak vypadá ta jiná cesta?

Najednou si uvědomíme, že například naše zaměstnání pro nás není vhodné, najednou se začnou dít věci a kolikrát se zdají být velmi dramatické. Mění se vnímání a s tím i náš přístup k životu.

Co je podle vás ta naprostá harmonie?

Jednou jsem četla citát, který mi utkvěl v hlavě, ten zněl: „Štěstí je, když to, co říkáme, to, co vnímáme, to, co si myslíme, a to, co děláme, je v souladu.“ A díky józe se to člověku konečně začne dařit. Je těžké dosáhnout vnitřního klidu, když je naše mysl roztříštěná, potřebujeme rychle do práce, vyřídit x telefonátů. Najednou se člověk začne snažit o to, aby toho vnitřního klidu nedosahoval pouze na hodině, ale aby ten klid začal aplikovat do všech aspektů jeho života.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články