Právě čtete

Novoroční hrstkovka

5993  
Sdílet: 

Novoroční hrstkovka

Podle staré tradice patří na novoroční stůl čočková polévka. To proto, aby se nás v nadcházejícím roce držely peníze. Ovšem jednoduchá čočková polévka dnes nikoho moc nebaví a mnozí z nás na ni nemají dobré vzpomínky z dětství.

1. 1. 2015 2 min. čtení Kateřina Winterová
Novoroční hrstkovka

Často dnes bývá na novoroční sváteční tabuli čočka jako příloha k uzenému masu. Zkuste však tradici povýšit a uvařit bohatou polévku z hrstí různých druhů luštěnin. Hodně luštěnin rovná se hodně peněz, navíc s každou hrstí luštěniny vložené do polévky si můžete něco přát nebo si dát předsevzetí.

Na recept budete potřebovat tyto ingredience:

  • 1 hrst červené a černé čočky, namočené alespoň 2 hodiny
  • 1 hrst hrachu, namočeného alespoň 2 hodiny
  • 1 hrst fazolí, namočených přes noc
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule, nakrájená nadrobno
  • 1,5 l vývaru z uzeného masa
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 2 stroužky česneku, nasekané nahrubo
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • petržel a libeček na ozdobení

_DSC5090

Krok 1:

Předem namočené luštěniny dáme zvlášť vařit, každý druh do vlastního hrnce. Vařením zvlášť si ponechají svou specifickou chuť, ale lze je vařit i společně.

Krok 2:

V hrnci osmahneme na 1 lžíci sádla cibulku, zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme uvařené luštěniny a povaříme zhruba 10 minut.

Krok 3:

Na pánvi připravíme světlou jíšku ze zbylého sádla a hladké mouky a zahustíme s ní polévku. Přivedeme k varu, odstavíme a přidáme česnek. Nakonec opepříme a osolíme.

Článek vznikl ve spolupráci s blogem CulinaBotanica.cz, který vytváří Kateřina Winterová – mimo jiné moderátorka kuchařské a bylinkové show Herbář.

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články