Často dnes bývá na novoroční sváteční tabuli čočka jako příloha k uzenému masu. Zkuste však tradici povýšit a uvařit bohatou polévku z hrstí různých druhů luštěnin. Hodně luštěnin rovná se hodně peněz, navíc s každou hrstí luštěniny vložené do polévky si můžete něco přát nebo si dát předsevzetí.
Na recept budete potřebovat tyto ingredience:
- 1 hrst červené a černé čočky, namočené alespoň 2 hodiny
- 1 hrst hrachu, namočeného alespoň 2 hodiny
- 1 hrst fazolí, namočených přes noc
- 2 lžíce sádla
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 1,5 l vývaru z uzeného masa
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku, nasekané nahrubo
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- petržel a libeček na ozdobení
Krok 1:
Předem namočené luštěniny dáme zvlášť vařit, každý druh do vlastního hrnce. Vařením zvlášť si ponechají svou specifickou chuť, ale lze je vařit i společně.
Krok 2:
V hrnci osmahneme na 1 lžíci sádla cibulku, zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme uvařené luštěniny a povaříme zhruba 10 minut.
Krok 3:
Na pánvi připravíme světlou jíšku ze zbylého sádla a hladké mouky a zahustíme s ní polévku. Přivedeme k varu, odstavíme a přidáme česnek. Nakonec opepříme a osolíme.
Článek vznikl ve spolupráci s blogem CulinaBotanica.cz, který vytváří Kateřina Winterová – mimo jiné moderátorka kuchařské a bylinkové show Herbář.