Právě čtete

Menu z filmů: vídeňské noky jako z Pelíšků (a k nim pečeně na smetaně)

9684  
Sdílet: 

Menu z filmů: vídeňské noky jako z Pelíšků (a k nim pečeně na smetaně)

Takže knedlíčky, nebo noky? Jednoznačně noky! Kdo by si také chtěl dávat k vepřové pečeni na smetaně něco tak tuctového, jako je knedlík, když může mít „maminčiny senzační noky“ tak, jak je připravovali v kultovní filmové komedii.

19. 1. 2018 2 min. čtení Michaela Šupáková
Menu z filmů: vídeňské noky jako z Pelíšků (a k nim pečeně na smetaně)

Doma omáčky jednoznačně milujeme. A od Pelíšků milujeme i vepřovou pečeni na smetaně (s noky, samo sebou), která nám ze stolu skoro vytlačila svíčkovou. Je to pro nás sváteční jídlo – však i v Pelíškách ji jedli na Boží hod.

Nokům jsem se vždycky vyhýbala, hlavně proto, že mi jejich příprava přišla složitá a zdlouhavá. Tak to ale jen vypadá. Ve skutečnosti nejsou o moc složitější než normální knedlík. A k vepřovému na smetaně jsou úplně bezkonkurenční.

Recept na vepřovou pečeni s noky

Co budete potřebovat pro 2 osoby:

Na vepřovou pečeni

  • 1 cibule
  • 20 g sádla
  • 3 středně velké mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • cca 300 g vepřové kýty nebo plece
  • nové koření
  • bobkový list
  • 125 ml smetany
  • citronová šťáva
  • sůl, mletý pepř

Na noky

  • 300 g brambor
  • 1 vejce
  • 130 g hrubé mouky nebo krupice
  • sůl

Jak na to?

  1. Cibuli nakrájíme nahrubo a necháme ji na sádle zpěnit. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na větší kusy a následně přidáme k cibuli. Vše orestujeme.
  2. Maso osolíme, opepříme a přidáme k zelenině na pánev. Opečeme jej ze všech stran. Jakmile bude maso opečené, přesuneme maso i zeleninu do pekáčku, přidáme nové koření a bobkový list. Vše podlijeme vodou tak, aby bylo maso z poloviny potopené.

Vepřová na smetaně s bramborovými noky

  1. Pekáček přiklopíme a vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme zhruba 90 minut.
  2. Až bude maso měkké, vyndáme ho z pekáčku. Ze šťávy odstraníme koření a následně ji i se zeleninou rozmixujeme. Omáčku zjemníme smetanou, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.

Vepřová na smetaně s bramborovými noky

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Jakmile vychladnou, oloupeme je a nastrouháme. Tip: pokud máte málo času, můžete je rozšťouchat v míse.
  2. K bramborám přidáme vejce, mouku, sůl a rukama uhněteme pružné těsto. Že je akorát, poznáte podle toho, že se vám přestane lepit k podložce nebo pracovní desce. Vyválíme z něj válečky silné zhruba 1,5 centimetru.

Vepřová na smetaně s bramborovými noky

  1. Válečky si rozkrájíme na přibližně stejně velké noky. Ty ihned házíme do vroucí vody, kde je krátce povaříme. Jakmile budou hotové, samy vyplavou nahoru.
  2. Uvařené noky scedíme a je hotovo. Na talíři je přelijeme omáčkou. Vepřovou pečeni výborně doplní i troška brusinek, pokud je máte rádi.

Menu z filmů: vepřová na smetaně s bramborovými noky

Dobrou chuť!

Pokud se vám článek líbil, mohlo by vás také zajímat
Další články