Doma omáčky jednoznačně milujeme. A od Pelíšků milujeme i vepřovou pečeni na smetaně (s noky, samo sebou), která nám ze stolu skoro vytlačila svíčkovou. Je to pro nás sváteční jídlo – však i v Pelíškách ji jedli na Boží hod.
Nokům jsem se vždycky vyhýbala, hlavně proto, že mi jejich příprava přišla složitá a zdlouhavá. Tak to ale jen vypadá. Ve skutečnosti nejsou o moc složitější než normální knedlík. A k vepřovému na smetaně jsou úplně bezkonkurenční.
Recept na vepřovou pečeni s noky
Co budete potřebovat pro 2 osoby:
Na vepřovou pečeni
- 1 cibule
- 20 g sádla
- 3 středně velké mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- cca 300 g vepřové kýty nebo plece
- nové koření
- bobkový list
- 125 ml smetany
- citronová šťáva
- sůl, mletý pepř
Na noky
- 300 g brambor
- 1 vejce
- 130 g hrubé mouky nebo krupice
- sůl
Jak na to?
- Cibuli nakrájíme nahrubo a necháme ji na sádle zpěnit. Mezitím očistíme kořenovou zeleninu, nakrájíme ji na větší kusy a následně přidáme k cibuli. Vše orestujeme.
- Maso osolíme, opepříme a přidáme k zelenině na pánev. Opečeme jej ze všech stran. Jakmile bude maso opečené, přesuneme maso i zeleninu do pekáčku, přidáme nové koření a bobkový list. Vše podlijeme vodou tak, aby bylo maso z poloviny potopené.
- Pekáček přiklopíme a vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 °C. Pečeme zhruba 90 minut.
- Až bude maso měkké, vyndáme ho z pekáčku. Ze šťávy odstraníme koření a následně ji i se zeleninou rozmixujeme. Omáčku zjemníme smetanou, osolíme, opepříme a zakápneme citronovou šťávou.
- Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Jakmile vychladnou, oloupeme je a nastrouháme. Tip: pokud máte málo času, můžete je rozšťouchat v míse.
- K bramborám přidáme vejce, mouku, sůl a rukama uhněteme pružné těsto. Že je akorát, poznáte podle toho, že se vám přestane lepit k podložce nebo pracovní desce. Vyválíme z něj válečky silné zhruba 1,5 centimetru.
- Válečky si rozkrájíme na přibližně stejně velké noky. Ty ihned házíme do vroucí vody, kde je krátce povaříme. Jakmile budou hotové, samy vyplavou nahoru.
- Uvařené noky scedíme a je hotovo. Na talíři je přelijeme omáčkou. Vepřovou pečeni výborně doplní i troška brusinek, pokud je máte rádi.
Dobrou chuť!